brak urządzenia wejścia dzwięku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
brak urządzenia wejścia dzwięku
Witam, otóż ubuntu nie wykrywa mi mikrofonu... przez co nie mogę porozmawiać z nikim np. na skypie (w ogóle nie widzi mikrofonu, nawet nie da się przestawić żadnej opcji, jest tylko PulseAudio server (local)). Sprawdzałem preferencje dźwięku i w zakładce jest pusto, pomimo tego, iż podłączam mikrofon ze słuchawek, laptop posiada mikrofon wbudowany, więc powinny być 2 urządzenia, a nie ma żadnego... na Windowsie 7 wszystko działało bez zarzutu. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić, bo przełączanie między systemami, żeby móc porozmawiać na skypie jest naprawde bardzo uciążliwe 

- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: brak urządzenia wejścia dzwięku
Dzisiaj z tym walczyłem - wujcio Gógiel mi pomógł, chociaż nie bardzo mogłem mu uwierzyć...
a) zainstaluj pavucontrol
b) w zakładce "wejście" wycisz (trochę) prawy kanał. W tym momencie wskaźnik poziomu powinien ruszyć. Ja jeszcze musiałem na alsamixerze ustawić sobie głośność mikrofonu (bo była na 0)
c) w skype odptaszkuj "ustal automatycznie poziom" (czy jakoś tak)
Reboota jeszcze nie robiłem, tak że nie wiem czy to się utrzyma, ale po tych magicznych operacjach skype mi odżył.
BTW. sam byłem zdziwiony tym wyciszeniem prawego kanału ale to faktycznie skutkuje...
a) zainstaluj pavucontrol
b) w zakładce "wejście" wycisz (trochę) prawy kanał. W tym momencie wskaźnik poziomu powinien ruszyć. Ja jeszcze musiałem na alsamixerze ustawić sobie głośność mikrofonu (bo była na 0)
c) w skype odptaszkuj "ustal automatycznie poziom" (czy jakoś tak)
Reboota jeszcze nie robiłem, tak że nie wiem czy to się utrzyma, ale po tych magicznych operacjach skype mi odżył.
BTW. sam byłem zdziwiony tym wyciszeniem prawego kanału ale to faktycznie skutkuje...
-
- Piegowaty Guziec
w tych urządzeniach wejściowych jedynie mam głośniki...
nigdzie nie wykrywa mikrofonu wbudowanego w laptopa (po prostu nigdzie nie widać mikrofonu...)
może trzeba go jakoś doinstalować?
nigdzie nie wykrywa mikrofonu wbudowanego w laptopa (po prostu nigdzie nie widać mikrofonu...)
może trzeba go jakoś doinstalować?
- ilin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Podaj chipset karty dźwiękowej.
Odczytasz z alsamixera.
Odczytasz z alsamixera.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
mam tylko coś w stylu "urządzenie duplex". Jak mniemam, pulse (niech mu ziemia lekką będzie) sam zajmuje się tym co to jest mikrofon...pablo1258 pisze:w tych urządzeniach wejściowych jedynie mam głośniki...
nigdzie nie wykrywa mikrofonu wbudowanego w laptopa
Jak pisałem - sam nie wierzyłem w ten sposób (ja w końcu z zawodu dźwiękowiec jestem) ale qrka vodna u mnie działa

BTW mam Aspire One D250 i netbook (kurde) remix... i to był jedyny sęk na tej maszynce.
-
- Piegowaty Guziec
a mógłby ktoś powiedzieć jak to odczytać z alsamixera? o linuxie wiem naprawdę bardzo mało i prosił bym o wskazówki krok po kroku
. z góry dzięki

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Odpalasz terminal i wpisujesz alsamixer. Pojawia się w terminalu okienko na dole paseczki z poziomami głosu na górze po lewej stronie masz info o swoim sprzęcie. Jeśli klikniesz F6 będziesz miał możliwość wyboru karty o ile posiadasz więcej niż jedną.