Czy jak odinstaluje całkowicie xp to bede mial dostepne partycje ntfs w ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
norbertw11k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Czy jak odinstaluje całkowicie xp to bede mial dostepne partycje ntfs w ubuntu

Post autor: norbertw11k »

Witam. Proszę o odpowiedź na nurtujacy mnie temat.
Posadam xp ale szczerze mówiąc mam już go delikatnie mówiąc dość. Przeglądałem forum i w sumie nie znalazłem konretnie odpowiedzi czy po odinstalowaniu xp i wykorzystaniu 60GB aktualnej partycji systemowej będę miał dostępne pozostałe partycje które są w ntfs´ie i na dwóch dyskach fizycznych. Nie mam żadnych macierzy dyskowych. jeżeli coś pominąłem to przepraszam i pytajcie a dopiszę. Proszę o konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam Norbert.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Czy jak odinstaluje całkowicie xp to bede mial dostepne partycje ntfs w ubuntu

Post autor: bear7 »

Krótko: tak, będziesz miał dostępne partycje NTFS.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
joomlafighter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Czy jak odinstaluje całkowicie xp to bede mial dostepne partycje ntfs w ubuntu

Post autor: joomlafighter »

TAK.
Sam tak zrobiłem, zainstalowałem Ubuntu - najpierw jako drugi system. Po jakimś czasie stwierdziłem że Windows mi już nie jest potrzebny, więc najpierw go fizycznie po prostu usunąłem z poziomu Ubuntu. Następnie zaktualizowałem Gruba by mi nie wyświetlał już Windowsa w menu startowym, partycje były normalnie widoczne, aczkolwiek po jakimś czasie sformatowałem je na ext4 - choć to nie jest konieczne.
P4 1.7 GHz, 1,3 GB RAM, GF5500, 80 HDD, przed Xubuntu użytkownik Win2K3.
Zmierzamy do perfekcji ....
Awatar użytkownika
norbertw11k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: norbertw11k »

To jeden problem z głowy. :) czyłi jak dobrze rozumiem będę mógł normalnie przegladać zdjęcia filmy i wszystkie inne rzeczy znajdujące się na dyskach. A czy w wine instalując np gry da się pograć czy będzie ciężko?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

norbertw11k pisze: A czy w wine instalując np gry da się pograć czy będzie ciężko?
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”