Nie działający mikrofon.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Wogóle Nie działający mikrofon w systemie.
Witam,
otóż aktualnie posiadam ubuntu 10.04 i chciałem porozmawiać z przyjaciółmi ze skype.
I teraz zaczyna się mój problem Jest mikrofon ale słychać tylko szum.
tzn jak otwieram Rejestrator ?źwięków. mogę wywnioskować że nie jest to tylko w skype
proszę o pomoc.
ps.Sprawdzałem w róznych tematach nic nie pomogło.
otóż aktualnie posiadam ubuntu 10.04 i chciałem porozmawiać z przyjaciółmi ze skype.
I teraz zaczyna się mój problem Jest mikrofon ale słychać tylko szum.
tzn jak otwieram Rejestrator ?źwięków. mogę wywnioskować że nie jest to tylko w skype
proszę o pomoc.
ps.Sprawdzałem w róznych tematach nic nie pomogło.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Odp: Nie działający mikrofon.
Chyba kiepsko sprawdzałeś.
Mikrofon do skype to bardzo częsty temat.
Najczęsciej pomagają dwa sposoby.
1. Ustawienie mikrofonu w skype na alsę - nie pulseaudio.
2. Drugi sposób : wywalenie lub wyłączenie pulseaudio, zastąpienie go konfigiem alsy (dmix) albo np. serwerem jack-audio.
Spoób pierwszy (jeśli w skype nie będzie wyboru alsy (nazwa w opcjach - będzie oznaczała twoją kartę dźwiękową) może wymagać wywalenia wersji skype na ubuntu, i zastąpienie jej paczką skype dla Debiana Lenny, i/lub usunięcia pakietu gstreamer-pulseaudio.
Ja używam wersji Skype dla Debiana, i serwera dźwięku jack-audio - gdyby ktoś pytał.
To by było na tyle

Mikrofon do skype to bardzo częsty temat.
Najczęsciej pomagają dwa sposoby.
1. Ustawienie mikrofonu w skype na alsę - nie pulseaudio.
2. Drugi sposób : wywalenie lub wyłączenie pulseaudio, zastąpienie go konfigiem alsy (dmix) albo np. serwerem jack-audio.
Spoób pierwszy (jeśli w skype nie będzie wyboru alsy (nazwa w opcjach - będzie oznaczała twoją kartę dźwiękową) może wymagać wywalenia wersji skype na ubuntu, i zastąpienie jej paczką skype dla Debiana Lenny, i/lub usunięcia pakietu gstreamer-pulseaudio.
Ja używam wersji Skype dla Debiana, i serwera dźwięku jack-audio - gdyby ktoś pytał.

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Ja też miałem problem z mikrofonem i niczego nie wywalałem.
Problem był związany z wyborem właściwego mikrofonu i ustawienia głośności na wejściu i boosta.
Dźwięk wprawdzie ustawiałem jeszcze na wersji 9.04 (przed zaktualizowaniem do 10.04) i tam był normalny mixer którym można było się pobawić, teraz zamiast mixera jest taki śmieszny panelik
, ale też powinno dać się wybrać odpowiedni mikrofon i poustawiać głośności.
Jak nie, to przecież można doinstalować z repozytoriów jakiś mikser normalny i tam poustawiać boosty, głośności mikrofonu oraz wybrać właściwy mikrofon.
Rezygnacja z pulseaudio to najgorsze z możliwych rozwiązań.
Jakość dźwięku na ALSA jest delikatnie mówiąc beznadziejna.
PS. Po zaktualizowaniu do 10.04 nie miałem żadnych problemów z dźwiękiem.
Problem był związany z wyborem właściwego mikrofonu i ustawienia głośności na wejściu i boosta.
Dźwięk wprawdzie ustawiałem jeszcze na wersji 9.04 (przed zaktualizowaniem do 10.04) i tam był normalny mixer którym można było się pobawić, teraz zamiast mixera jest taki śmieszny panelik

Jak nie, to przecież można doinstalować z repozytoriów jakiś mikser normalny i tam poustawiać boosty, głośności mikrofonu oraz wybrać właściwy mikrofon.
Rezygnacja z pulseaudio to najgorsze z możliwych rozwiązań.
Jakość dźwięku na ALSA jest delikatnie mówiąc beznadziejna.
PS. Po zaktualizowaniu do 10.04 nie miałem żadnych problemów z dźwiękiem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
W końcu odpowiadam.
Przepraszam za to że wcześniej nic nie pisałem ale nie miałem czasu
mi w ogóle mikrofon nie działa.
Zainstalowałem ubuntu u kolegi i mu działał może trzeba zainstalować sterowniki do płyty głównej?
Przepraszam za to że wcześniej nic nie pisałem ale nie miałem czasu
mi w ogóle mikrofon nie działa.
Zainstalowałem ubuntu u kolegi i mu działał może trzeba zainstalować sterowniki do płyty głównej?
-
- Przyjaciel
Ponawiam prośbę...
... z naciskiem na "treściwy". Warto też spojrzeć na zapis "zgodny z regulaminem", gdyż aktualnie w tytule wątku straszy błąd ortograficzny.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
... z naciskiem na "treściwy". Warto też spojrzeć na zapis "zgodny z regulaminem", gdyż aktualnie w tytule wątku straszy błąd ortograficzny.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
nie napisałeś jaki to sprzęt, w niektórych netbook'ach np HP mikrofon nie działa bez paczki linux-backports... zgodnej z jądrem. jeżeli kombinujesz z konfiguracjami i nic to nie daje to może brakuje tej paczki.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
kurcze mi też nie działa mikrofon jak w konsoli wpisuje speaker-test to mikrofon szumi a jak odpalam w konsoli alsamixer to wszystkie suwaki działają oprócz tego co jest nad headphone