Niestety mam poważny problem z konfiguracją sieci - w ogóle nie może nawiązać połączenia, totalnie nie działa

Posiadam:
- Internet radiowy, podłączony do routera, a z routera kabelkiem do kompa
- Dwie karty sieciowe Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC (zintegrowaną z płytą i normalną w szynie) posiadam dwie, bo jedna się spaliła podczas burzy

- W windowsie łącze się za pomocą Miniport WAN (PPPoE)
- Internet mam od loklnego dostawcy (więc nie mam ani neozdrady ani innych znanych sieci

W Ubuntu próbowałem ustawić przez network manager, przez UbuDSL i troszke za pomocą konsoli, ale nic nie działa

Pomocy!! Bo baardzo chce uwolnić się wkońcu od Microsoftu, a nie umiem nic zrobić z tym netem w Ubuntu

EDIT:
Udało mi się poprawnie skonfigurować połączenie w trybie Live, ale po zainstalowaniu Ubuntu na dysku już nie działa

W Live w programie Aplet NetworkManager (ta taka ikonka od internetu u góry po prawej) pokazuje mi wszyskie moje połączenia (eth0 i DSL1) a w noramlnym systemie po instalacji już nie

Co więcej w zainstalowanym Unbutu przy konfiguracji sieci, jak zaznaczam "dostępne dla wszystkich użytkowników" , nagle połączenie mi się usuwa i muszę od nowa wszystko robić (choć i tak to nic nie daje)

Prosze o pomoc bo już zgłupiałem od tego