Błąd przy łączeniu się z internetem radiowym (przy pomocy PPPoE) w Ubuntu 9.04

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
MISIEKasd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: MISIEKasd »

Posiadam Ubuntu 9.04 (narazie tylko w wersji Live) i jak narazie jestem bardzo zadowolony z niego :mrgreen:
Niestety mam poważny problem z konfiguracją sieci - w ogóle nie może nawiązać połączenia, totalnie nie działa :sad:

Posiadam:
- Internet radiowy, podłączony do routera, a z routera kabelkiem do kompa
- Dwie karty sieciowe Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC (zintegrowaną z płytą i normalną w szynie) posiadam dwie, bo jedna się spaliła podczas burzy :sad:
- W windowsie łącze się za pomocą Miniport WAN (PPPoE)
- Internet mam od loklnego dostawcy (więc nie mam ani neozdrady ani innych znanych sieci :sad:)

W Ubuntu próbowałem ustawić przez network manager, przez UbuDSL i troszke za pomocą konsoli, ale nic nie działa :( Pokazuje że brak połączenia lokalnego, a w windowsie wszystko normalnie działa :|

Pomocy!! Bo baardzo chce uwolnić się wkońcu od Microsoftu, a nie umiem nic zrobić z tym netem w Ubuntu :|

EDIT:

Udało mi się poprawnie skonfigurować połączenie w trybie Live, ale po zainstalowaniu Ubuntu na dysku już nie działa :???:

W Live w programie Aplet NetworkManager (ta taka ikonka od internetu u góry po prawej) pokazuje mi wszyskie moje połączenia (eth0 i DSL1) a w noramlnym systemie po instalacji już nie :sad:
Co więcej w zainstalowanym Unbutu przy konfiguracji sieci, jak zaznaczam "dostępne dla wszystkich użytkowników" , nagle połączenie mi się usuwa i muszę od nowa wszystko robić (choć i tak to nic nie daje) :|

Prosze o pomoc bo już zgłupiałem od tego :pt36: i powoli zaczyna mnie to denerwować :sad:
phobos229
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Odp: Błąd przy łączeniu się z internetem radiowym (przy pomocy PPPoE) w Ubuntu 9.04

Post autor: phobos229 »

Też chciałbym dowiedzieć się jak to zrobić ale na tym forum chyba nikt Ci nie pomoże.
Awatar użytkownika
ekitowski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Odp: Błąd przy łączeniu się z internetem radiowym (przy pomocy PPPoE) w Ubuntu 9.04

Post autor: ekitowski »

Nie bardzo rozumiem gdzie jest problem...
Masz Internet od lokalnego dostawcy, który stosuje tunelowanie PPPoE. W Twoim przypadku to widziałbym dwa rozwiązania - po pierwsze i moim zdaniem najlepsze to na tym routerze - o ile to możliwe zrealizować obsługę właśnie tego tunelowania. Ustawić router nie jako bridge tylko WISP i konfiguracji WAN ustawić PPPoE. Dzięki temu masz normalną sieć w domu, NAT, DHCP i po wpięciu kabelka do kompa masz dostęp do Internetu.
Jeżeli taka opcja nie wchodzi w grę no to zostaje skonfigurowanie połączenia PPPoE na ubuntu. A to nie jest jakaś wielka filozofia - przecie w google pełno jest informacji na ten temat...
W terminalu wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

sudo pppoeconf
Potem hasło i dalej tradycyjna metoda "cegła na Enter", login i hasło od dostawcy i po sprawie.
Pozdrawiam
phobos229
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ekitowski pisze:po pierwsze i moim zdaniem najlepsze to na tym routerze - o ile to możliwe zrealizować obsługę właśnie tego tunelowania. Ustawić router nie jako bridge tylko WISP i konfiguracji WAN ustawić PPPoE
a jak to się robi? A numer z cegłą na Enter nie działa. Zrobiłem wszystko po kolei, przeczytałem ze zrozumieniem. Kreator zakończył działanie i do niczego to nie doprowadziło. Tworzę nowe połączenie DSL, wpisuję nazwę użytkownika, adres fizyczny karty sieciowej, hasło a resztę zostawiam bez zmian bo nie wiem do czego służy. Potem wybieram połączenie, system trochę myśli a potem mówi w górnym prawym rogu, że offline.
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Noea »

sudo pon dsl-provider
komenda na start pppoe
Sudo poff dsl-provider
komenda na koniec polaczenia

Konsola wypuje Ci blad jakis jesli nie nawiazesz polaczenia.
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
phobos229
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Spisałem wszystkie adresy ip, bramy domyślne, DNS itd. i udało mi się połączyć z siecią domową. Jeśli chodzi o DSL próbowałem tego samego ale wciąż nie można się połączyć. Konsola mówi że plug-in załączony i że wszystko gra ale netu jak nie było tak nie ma :(

EDIT:
Może podążam niewłaściwą ścieżką? Spróbuję wyjaśnić jaki mam net "łopatologicznie": z laptopa kabelek sieciowy biegnie do switcha a stamtąd następny kabelek sieciowy biegnie do dużego, śmiesznego urządzenia, które jest podłączone już innym kabelkiem do anteny skierowanej w stronę nadajnika, który znajduje się w sąsiedniej miejscowości. Na laptopie tworzę nowe połączenie windosowskim kreatorem, wybieram konfigurację ręczną, PPPoE, nazwę użytkownika i hasło. A jak to zrobić w Ubuntu? W Googlach wyczytałem, że DSL używa się wtedy gdy chcę się połączyć z modemem przez usb a u mnie nie ma niczego takiego. Przez WiFi się nie połączę. Połączenie przewodowe nie wymaga nazwy użytkownika i hasła. Metoda prób i błędów nie pomaga. Może jednak ktoś wie jak krok po kroku połączyć się z netem w moim przypadku?
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Noea »

Masz kompa podlczonego do sw pozniej idzie do microticka i na antenke , nie pamietam dokladnie ale mozesz to zrobic przez aplet sieci , w zakladce dsl dodajesz nowe polaczenie ustalasz nazwe urzytkownika i haslo . Dziala to mniej wiecej jak windowsy kreator bo ten konsolowy szuka koncetratora pppoe ktory domyslnie nie jest Brass tylko modem a Ty sie laczysz nie z modem tylko z serwerem autoryzacji Brass za pomoca radiolinii.
DSL - to cyfrowa linia abonecka a nie standard modemu.
Modem usb i modem eth to urzadzenia do wydzielnia syganlu o czestoliwosci wyzszej niz sygnal telfoniczny czyli popularnego xDSL - naprawde nie ma znaczenia czy to usb czy z koncowka eth.
Z tego co piszesz dodatkowo wynika ze masz siec domowa ale na jakiej zasadzie to urzadzenie to napewno switch a nie ruter ??? Bo jesli switch to powinien on dzialac w trybie transparentnym dla sieci a jesli ruter to juz inna bajka.
Podaj urzadzenie model itp.
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”