internet sharing z HTC Desire pod Ubu10.04

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
maciejclk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

internet sharing z HTC Desire pod Ubu10.04

Post autor: maciejclk »

witam
czy ktos wie moze jak wlaczyc funkcje Internet Sharing pod Ubuntu 10.04 tak by po podpieciu telefonu HTC Desire system mogl korzystac z mobilnego internetu?
pod Windowsem bylo to banalnie proste, wystarczyla instalacja programu HTC Sync i wszystko dzialalo bez problemow
probowalem podlaczyc telefon pod USB i wlaczyc tryb wspoldzielenia internetu lecz Ubuntu niczego nie wykryl
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Odp: internet sharing z HTC Desire pod Ubu10.04

Post autor: mario_7 »

Ubuntu powinno wykryć interfejs sieciowy usb0 i uznać go za interfejs sieci przewodowej - Network Manager z łatwością wykrywa to urządzenie i nawiązuje połączenie.

Jeśli tak się nie dzieje, to podłącz telefon, włącz współdzielenie połączenia internetowego i w Ubuntu wykonaj polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
dmesg | tail -n 30
i podaj ich wyniki tutaj.
Awatar użytkownika
maciejclk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

problem juz rozwiazalem
okazal sie banalnie prosty
wystarczylo w ustawieniach WICD-a zmienic wired interface na usb0 i wszystko dziala bez zarzutow
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: dk75 »

Z tego co mi wiadomo w Androidzie trzeba zainstalować program do tetheringu na USB - sam mam do Blutooth i WiFi.

Teraz na Android 2.1 mam taką opcję po podłączeniu ale DMESG pokazuje mi, że używa sterownika CDC_ACM i

Kod: Zaznacz cały

[11813.468938] cdc_acm 2-4.5:1.2: This device cannot do calls on its own. It is not a modem.
[11813.469010] usbcore: registered new interface driver cdc_acm
[11813.469155] cdc_acm: v0.26:USB Abstract Control Model driver for USB modems and ISDN adapters
Sprawdź czy możesz włączyć udostępnianie sieci komórkowej w menu telefonu - ja nie mogę. Podobno na Hero to działa.

Dla 2.1 jest opis dla NexusOne ale trzeba mieć zROOTowany system:
http://www.sizzledcore.com/2010/01/10/e ... nexus-one/
jest tam plik (wired_theter_for_root_user-1.2.apk) i mogę potwierdzic, że działa na HTC Magic z Android 2.1 ROOT
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

W Hero z Androidem 1.5 działało bez problemu, pod 2.1 dalej działa. Zrootowany telefon (w przypadku Hero, nie wiem jak innych) daje tyle więcej, że można współdzielić połączenie internetowe przez WiFi (tego jeszcze nie testowałem).

A co do Wicd - zgadza się. Trzeba mu podać ręcznie nazwę interfejsu. Network Manager sam wykrywa takie rzeczy.
philip100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: philip100 »

tethering po USB z Desire działa prawidłowo, poprzez Network-Manager'a bez zbędnych ustawień i dodatkowego oprogramowania (korzystałem zanim zrootowałem telefon).

Wireless tether to dla mnie zdecydowanie wygodniejszy sposób na dzielenie mobilnego neta ale na Desire bez roota Wireless-tethering/wifi-hotspot nie działają (a i nawet z rootem nie zawsze)...
Warto zaopatrzyć się w custom rom który wspiera jedną z w/w opcji oraz obsługuje wlan N.
"internet sharing" w opcjach telefonu odnosi się chyba tylko do połączenia via USB.
Awatar użytkownika
maciejclk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dzis wlasnie pojawila sie oficjalna aktualizacja Androida do wersji 2.2 na HTC Desire, ktora to oferuje tethering poprzez USB jak i wireless
testowane i dziala :)
philip100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: philip100 »

Skoro temat rozwiązany to mały OT :) Czekałem na tą aktualizację od HTC ale trochę się zawiodłem :/. Po wypowiedziach na android.pl widzę że na razie nie ma się co porywać na 2.2. Bateria pada po 3 godzinach, flash zamula przeglądarkę, stabilność i obsługa wielu programów kuleje a 110MB wolnego ramu po czystej instalacji to już totalna kpina. Puki co zostaje przy dopracowanym custom-2.1 kosztem paru nowych widżetów i wideo 720p(co i tak jest śmieszne w aparacie z taka matrycą :D ).
kszaaq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kszaaq »

mario_7 pisze:W Hero z Androidem 1.5 działało bez problemu, pod 2.1 dalej działa. Zrootowany telefon (w przypadku Hero, nie wiem jak innych) daje tyle więcej, że można współdzielić połączenie internetowe przez WiFi (tego jeszcze nie testowałem).

A co do Wicd - zgadza się. Trzeba mu podać ręcznie nazwę interfejsu. Network Manager sam wykrywa takie rzeczy.
Witam, czyli zadziala na telefonie bez roota z systemem 1.5 udostępnianie neta ?? ja mam 1.6 htc g1 i z tego co czytalem to musze miec odblokowanego roota i dopiero z programikiem ktory zreszta wymaga clienta na pc (czy tam serwera ;p) i jest pod windoze mozna uskutecznic tethring, czyli co jest jakiś prostszy sposób ?, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
maciejclk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

philip100 pisze:Skoro temat rozwiązany to mały OT :) Czekałem na tą aktualizację od HTC ale trochę się zawiodłem :/. Po wypowiedziach na android.pl widzę że na razie nie ma się co porywać na 2.2. Bateria pada po 3 godzinach, flash zamula przeglądarkę, stabilność i obsługa wielu programów kuleje a 110MB wolnego ramu po czystej instalacji to już totalna kpina. Puki co zostaje przy dopracowanym custom-2.1 kosztem paru nowych widżetów i wideo 720p(co i tak jest śmieszne w aparacie z taka matrycą :D ).
od wczoraj uzywam Androida 2.2 na Desire i jakos nie mam powodu do narzekan
przegladarka lacznie z flashem sprawuja sie dobrze, nie zaobserwowalem tez krotszego czasu dzialania na baterii
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: dk75 »

wired_theter_for_root_user-1.2.apk nie potrzebuje serwera na PC ale potrzebuje ROOT na fonie i nie mam pojęcia czy pójdzie na 1.6

Co do baterii to wygląda na to, że program na fonie za wcześnie raportuje 100% naładowania. Po paru miesiącach używania bez wyłączania z doładowywaniem do 100% na włączonym fonie (Magic, 1.5 oryginal, potem, 1.6-ROOT i teraz 2.1-ROOT) nagle nie wytrzymywał mi doby.
W 2.1 dla Magica znany był problem śmierci baterii przez noc ale został rozwiązany. Więc to nie to.
Wyłączanie i ponowne włączanie nie pomagało. Częste czyszczenie pamięci również.
Dopiero gdy go rozładowałem do 1% i doładowałem wyłączonego zaczął znowu trzymać 2 doby.
Więc może to to.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
kszaaq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kszaaq »

kszaaq pisze:Witam, czyli zadziala na telefonie bez roota z systemem 1.5 udostępnianie neta ?? ja mam 1.6 htc g1 i z tego co czytalem to musze miec odblokowanego roota i dopiero z programikiem ktory zreszta wymaga clienta na pc (czy tam serwera ;p) i jest pod windoze mozna uskutecznic tethring, czyli co jest jakiś prostszy sposób ?, pozdrawiam.
przetestowalem easy tether na g1 pod ubuntu dziala bez roota... tylko wersja demo nie pozwala na strony https, no i nie dzialaly dnsy ale to juz kwestia pogrzebania w ubuntu, pod windowsem easy tether ładnie dziala bez problemu, ... co dziwne jako modem umts świetnie sprawdza sie komoreczka w windows mobile 5, wystarczy kliknac udostepnianie poaczenia internetowego, wybrac polaczenie i ...tyle ... zadnych konfiguracji, ustawien, etc, wystarczy kabel usb, calosc dziala bardzo ladnie, ... zeby tak ladnie dalo sie podmontowac komorke z WM jako pamiec masowa ... probowalem to robic przez program jakis ale wieszalo to koma...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”