Czy mój komputer jest zbyt wolny dla ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Czy mój komputer jest zbyt wolny dla ubuntu.
Na moim komputerze HP e-pc 40 "siedzi" intel celeron 900mhz, 512 ramu i przy takiej konfiguracji użycie procesora gdy próbuję uruchomić cokolwiek to zaraz użycie procka rośnie do 100% .
Czy problemem może być karta graficzna?
To jest tylko jakiś kontroler karty graficznej intel bla bla bla, zintegrowany z płytą
Zbyt słaby komputer?
System mogę uruchomić tylko jako awaryjne gnome, w normalnym nie wczytuje mi się desktop. Czy to może być spowodowane wyżej wymienioną konfiguracją komputera?
Pozdrawiam Szymon
Czy problemem może być karta graficzna?
To jest tylko jakiś kontroler karty graficznej intel bla bla bla, zintegrowany z płytą
Zbyt słaby komputer?
System mogę uruchomić tylko jako awaryjne gnome, w normalnym nie wczytuje mi się desktop. Czy to może być spowodowane wyżej wymienioną konfiguracją komputera?
Pozdrawiam Szymon
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Odp: Czy mój komputer jest zbyt wolny dla ubuntu.
Witam.
Dokładnie, zbyt słaba konfiguracja na Ubuntu z gnome, słabe wszystko, procesor, mało ramu i grafika. Zainstalować może zainstalujesz (ale komfort pracy ="0").
Ostatnio uruchamiałem na komputerze o podobnej konfiguracji wersję Lubuntu Lśniący Lamparcik 10.04 LXDE. I tą wersję polecam, na komputer do internetu i do pisania (AbiWord) jest idealna. Stosując "lekkie" programy przy tej konfiguracji sprzętowej posiadana konfiguracja sprzętowa wystarczy.
Jak zauważyłeś: "System mogę uruchomić tylko jako awaryjne gnome, w normalnym nie wczytuje mi się desktop." - przyczyną jest właśnie za słaby sprzęt.
Dokładnie, zbyt słaba konfiguracja na Ubuntu z gnome, słabe wszystko, procesor, mało ramu i grafika. Zainstalować może zainstalujesz (ale komfort pracy ="0").
Ostatnio uruchamiałem na komputerze o podobnej konfiguracji wersję Lubuntu Lśniący Lamparcik 10.04 LXDE. I tą wersję polecam, na komputer do internetu i do pisania (AbiWord) jest idealna. Stosując "lekkie" programy przy tej konfiguracji sprzętowej posiadana konfiguracja sprzętowa wystarczy.
Jak zauważyłeś: "System mogę uruchomić tylko jako awaryjne gnome, w normalnym nie wczytuje mi się desktop." - przyczyną jest właśnie za słaby sprzęt.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
- woseba
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
dla Ubuntu nie jest za wolny,trzeba tylko z głową wybrać menadżera okien, a w tym przypadku Gnome jest za ciężki...Tak jak radził kolega wyżej, chociaż ja bym się wystrzegał także polskich remake`ów, ładują sporo śmiecia (moje zdanie - nie podważam zasadności modyfikacji!).
Registered Ubuntu User # 31195
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
- Aragwain
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Lekkie jest XFCE. Zainstaluj Xubuntu, a jeśli nie chcesz instalować od nowa systemu, wejdź w konsolę tekstową (Ctrl+Alt+F1), zaloguj się i zainstaluj pakiet "xubuntu-dekstop".
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
lubuntu wydaje się być dobrym wyborem.
Chakra Linux user.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Dziękuje za pomoc !