2 łącza, 2 ip - dwie przeglądarki - jak rozdzielić?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
kors4r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

2 łącza, 2 ip - dwie przeglądarki - jak rozdzielić?

Post autor: kors4r »

Witam!

Przeszukałem forum, ale nie widzę żadnej odpowiedzi na moje pytanie.

Jest tak: mam neostradę, mam sieć wifi, komputer łączy się z netem przez wifi. Po drugie mam modem gprs na usb i komputer może się połączyć z netem też przez operatora komórkowego.
Mogę mieć 2 łącza w jednym czasie (i faktycznie mam dostęp do 2 różnych adresów IP).

Czy jest jakiś sposób na to, żeby dwie różne przeglądarki korzystały z różnych IP?

Pomyślałem, że mogę przez VirtualBoxa zainstalować drugi system i tam połączyć się przez modem gprs, ale niestety VB nie może korzystać z USB - nie znam za dobrze ang, ale to, co jest na stronach VB chyba dotyczy starych wersji VB, bo w aktualnej (mam VB OSE 3.2.0) nie ma w oknie ustawień sekcji USB, a manual się nie ściąga. Rozwiązania, które są na forum pochodzą sprzed kilku lat, więc nawet nie próbuję ich stosować.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Czy da się jakoś w systemie zablokować dostęp procesu o jakiejś nazwie (np firefox) do jednego określonego łącza (np. tego przez wifi) i analogicznie zrobic z drugą przeglądarką i drugim łączem (np. zablokować operze dostęp do połaczenia przez gprs)? Albo zablokować jakieś połączenie (gprs) wszystkim procesom poza virtualboxem i zablokować drugie połączenie (np. neo przez wifi) virtualboxowi?
pozdr
kors4r
Linux | Linux Portal
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Odp: 2 łącza, 2 ip - dwie przeglądarki - jak rozdzielić?

Post autor: [r4] »

Nie rozwiążę bezpośrednio Twojego problemu, bo nigdy się z taką sytuachją nie spotkałem, ale dorzucę swoje trzy grosze.

Virtualbox występuje w dwóch wersjach -- opensource (tzw. OSE), która nie ma obsługi USB, oraz "zwykłej", która taką obsługę posiada. Odinstaluj to, co masz z repozytorium i ściągnij sobie pakiet z http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads (jeśli rzeczywiście masz wersję 8.04, to ten pakiet będzie dla Ciebie).

Tam możesz skonfigurować USB jak chcesz.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Architektura: x86

Post autor: nithathak »

Zawsze też możesz zamiast virtualboxa użyć Vmware jeśli byłyby jakieś problemy z usb.
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Nadril »

To jak przeglądarka będzie chciała się dostać nie do danej strony jest definiowanie przez to co jest wpisane w tabelach routingu. Z tego co wiem, nie możesz mieć dwóch dla tej samej maszyny, możesz za to ją zmieniać w miarę potrzeb.

Przykład:

Kod: Zaznacz cały

michal@michal-laptop:~$ route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.2.0     *               255.255.255.0   U     2      0        0 eth1
link-local      *               255.255.0.0     U     1000   0        0 eth1
default         myHouse         0.0.0.0         UG    0      0        0 eth1
Czyli u mnie wszystko idzie na ten sam interface, jeśli bym sobie jednak dodał ręcznie coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

route add -net 212.77.100.101 netmask 255.255.255.254 eth0
z głowy piszę może coś pomyliłem ale to tak ogólnie ;)

To wszystkie zapytania do serwisu wp.pl będą szły przez eth0.

Nie jest to rozdział na przeglądarki, ale pokazuje możliwość wykorzystywania obu interface'ów jednocześnie.
kors4r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: kors4r »

@r4 - z Twojego rozwiązania skorzystałem, przynajmniej dysku nie muszę na nowo robić i instalować systemu

@nithathak - dzięki, ale żeby wykorzystać plik dysku, który już mam, nie zainstaluję vmware; ale uświadomiłeś mi, że poszedłem na łatwiznę z postem na forum, mogłem sam wpaść na ten drugi program do wirtualizacji ;/

@Nadril - mam blade pojęcie o tym, co mi napisałeś :) chylę czoła, jeszcze widać baardzo dużo muszę się uczyć :D
ale zainspirowałeś mnie do czegoś innego :)
dzięki

pozdrawiam wszystkich, EOT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”