2 łącza, 2 ip - dwie przeglądarki - jak rozdzielić?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
2 łącza, 2 ip - dwie przeglądarki - jak rozdzielić?
Witam!
Przeszukałem forum, ale nie widzę żadnej odpowiedzi na moje pytanie.
Jest tak: mam neostradę, mam sieć wifi, komputer łączy się z netem przez wifi. Po drugie mam modem gprs na usb i komputer może się połączyć z netem też przez operatora komórkowego.
Mogę mieć 2 łącza w jednym czasie (i faktycznie mam dostęp do 2 różnych adresów IP).
Czy jest jakiś sposób na to, żeby dwie różne przeglądarki korzystały z różnych IP?
Pomyślałem, że mogę przez VirtualBoxa zainstalować drugi system i tam połączyć się przez modem gprs, ale niestety VB nie może korzystać z USB - nie znam za dobrze ang, ale to, co jest na stronach VB chyba dotyczy starych wersji VB, bo w aktualnej (mam VB OSE 3.2.0) nie ma w oknie ustawień sekcji USB, a manual się nie ściąga. Rozwiązania, które są na forum pochodzą sprzed kilku lat, więc nawet nie próbuję ich stosować.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Czy da się jakoś w systemie zablokować dostęp procesu o jakiejś nazwie (np firefox) do jednego określonego łącza (np. tego przez wifi) i analogicznie zrobic z drugą przeglądarką i drugim łączem (np. zablokować operze dostęp do połaczenia przez gprs)? Albo zablokować jakieś połączenie (gprs) wszystkim procesom poza virtualboxem i zablokować drugie połączenie (np. neo przez wifi) virtualboxowi?
Przeszukałem forum, ale nie widzę żadnej odpowiedzi na moje pytanie.
Jest tak: mam neostradę, mam sieć wifi, komputer łączy się z netem przez wifi. Po drugie mam modem gprs na usb i komputer może się połączyć z netem też przez operatora komórkowego.
Mogę mieć 2 łącza w jednym czasie (i faktycznie mam dostęp do 2 różnych adresów IP).
Czy jest jakiś sposób na to, żeby dwie różne przeglądarki korzystały z różnych IP?
Pomyślałem, że mogę przez VirtualBoxa zainstalować drugi system i tam połączyć się przez modem gprs, ale niestety VB nie może korzystać z USB - nie znam za dobrze ang, ale to, co jest na stronach VB chyba dotyczy starych wersji VB, bo w aktualnej (mam VB OSE 3.2.0) nie ma w oknie ustawień sekcji USB, a manual się nie ściąga. Rozwiązania, które są na forum pochodzą sprzed kilku lat, więc nawet nie próbuję ich stosować.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Czy da się jakoś w systemie zablokować dostęp procesu o jakiejś nazwie (np firefox) do jednego określonego łącza (np. tego przez wifi) i analogicznie zrobic z drugą przeglądarką i drugim łączem (np. zablokować operze dostęp do połaczenia przez gprs)? Albo zablokować jakieś połączenie (gprs) wszystkim procesom poza virtualboxem i zablokować drugie połączenie (np. neo przez wifi) virtualboxowi?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: 2 łącza, 2 ip - dwie przeglądarki - jak rozdzielić?
Nie rozwiążę bezpośrednio Twojego problemu, bo nigdy się z taką sytuachją nie spotkałem, ale dorzucę swoje trzy grosze.
Virtualbox występuje w dwóch wersjach -- opensource (tzw. OSE), która nie ma obsługi USB, oraz "zwykłej", która taką obsługę posiada. Odinstaluj to, co masz z repozytorium i ściągnij sobie pakiet z http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads (jeśli rzeczywiście masz wersję 8.04, to ten pakiet będzie dla Ciebie).
Tam możesz skonfigurować USB jak chcesz.
Virtualbox występuje w dwóch wersjach -- opensource (tzw. OSE), która nie ma obsługi USB, oraz "zwykłej", która taką obsługę posiada. Odinstaluj to, co masz z repozytorium i ściągnij sobie pakiet z http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads (jeśli rzeczywiście masz wersję 8.04, to ten pakiet będzie dla Ciebie).
Tam możesz skonfigurować USB jak chcesz.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Architektura: x86
Zawsze też możesz zamiast virtualboxa użyć Vmware jeśli byłyby jakieś problemy z usb.
- Nadril
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
To jak przeglądarka będzie chciała się dostać nie do danej strony jest definiowanie przez to co jest wpisane w tabelach routingu. Z tego co wiem, nie możesz mieć dwóch dla tej samej maszyny, możesz za to ją zmieniać w miarę potrzeb.
Przykład:
Czyli u mnie wszystko idzie na ten sam interface, jeśli bym sobie jednak dodał ręcznie coś takiego:
z głowy piszę może coś pomyliłem ale to tak ogólnie 
To wszystkie zapytania do serwisu wp.pl będą szły przez eth0.
Nie jest to rozdział na przeglądarki, ale pokazuje możliwość wykorzystywania obu interface'ów jednocześnie.
Przykład:
Kod: Zaznacz cały
michal@michal-laptop:~$ route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.2.0 * 255.255.255.0 U 2 0 0 eth1
link-local * 255.255.0.0 U 1000 0 0 eth1
default myHouse 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth1
Kod: Zaznacz cały
route add -net 212.77.100.101 netmask 255.255.255.254 eth0

To wszystkie zapytania do serwisu wp.pl będą szły przez eth0.
Nie jest to rozdział na przeglądarki, ale pokazuje możliwość wykorzystywania obu interface'ów jednocześnie.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@r4 - z Twojego rozwiązania skorzystałem, przynajmniej dysku nie muszę na nowo robić i instalować systemu
@nithathak - dzięki, ale żeby wykorzystać plik dysku, który już mam, nie zainstaluję vmware; ale uświadomiłeś mi, że poszedłem na łatwiznę z postem na forum, mogłem sam wpaść na ten drugi program do wirtualizacji ;/
@Nadril - mam blade pojęcie o tym, co mi napisałeś
chylę czoła, jeszcze widać baardzo dużo muszę się uczyć 
ale zainspirowałeś mnie do czegoś innego
dzięki
pozdrawiam wszystkich, EOT
@nithathak - dzięki, ale żeby wykorzystać plik dysku, który już mam, nie zainstaluję vmware; ale uświadomiłeś mi, że poszedłem na łatwiznę z postem na forum, mogłem sam wpaść na ten drugi program do wirtualizacji ;/
@Nadril - mam blade pojęcie o tym, co mi napisałeś

ale zainspirowałeś mnie do czegoś innego

dzięki
pozdrawiam wszystkich, EOT