Zła detekcja monitora

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
nancin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Zła detekcja monitora

Post autor: nancin »

Witam serdecznie,
zainstalowałem ubuntu 10.04 na trzech takich samych komputerach HP Compaq (stacjonarne, zintegrowana karta graficzna, prawdopodobnie intelowska).
Do tych trzech komputerów posiadam bardzo stare monitory LCD od IBMa. Problem polega na tym, że system ich nie identyfikuje przez co ustawia za wysoką rozdzielczość, której owe monitory nie potrafią wyświetlić.
Poczytałem trochę o tym problemie i dowiedziałem się, że nowe ubuntu nie korzystają już z xorg.conf tylko tworzą sobie coś podobnego przy starcie systemu.
Znalezione przeze mnie rozwiązania podobnych problemów odnosiły się do kart nvidii lub ati.

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w rozwiązaniu tego problemu? Może da się wyłączyć autodetekcję monitora lub ustawić jedyną słuszną rozdzielczość dla systemu?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;)
driss
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Odp: Zła detekcja monitora

Post autor: driss »

System -> Preferencje -> Monitory, sam zmień rozdzielczość.
nancin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Odp: Zła detekcja monitora

Post autor: nancin »

No, tak. Zapomniałem napisać. Nawet jak zmienię rozdzielczość w systemie ręcznie to po ponownym uruchomieniu dzieje się tak samo. Dodam, że mogę ją zmienić tylko na innym monitorze. Próbowałem już wygenerować xorga i wpisywać tam rozdzielczość lecz to też nie pomogło.

Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”