Konfiguracja routera TP-LInk TL-WR543G

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Konfiguracja routera TP-LInk TL-WR543G

Post autor: Mac88 »

Witam,kupiłem dziś router i potrzebuje pomocy w jego skonfigurowaniu.... Posiadam internet radiowy(osiedlowy LAN)... Na razie wiem tylko że trzeba wykręcić antenkę i podpiąć przewód od neta(wtyk sma-rp)....
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Konfiguracja routera TP-LInk TL-WR543G

Post autor: karmelek »

Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

EDIT:
Czego nie wiesz?
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
kordex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: kordex »

poczytaj instrukcje i polacz sie przez lan
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Czytałem i nie udało mi się ... Instrukcja jest bardziej pod modem-gdybym miał np Neostrade dawno bym sobie poradził.... W moim wypadku jest trochę ciężej....
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: nithathak »

Rozumiem że ma działać w trybie WISP, czyli bezprzewodowo łączysz się z providerem i kablem dzielisz na swoje kompy. http://www.tp-link.com/support/showfaq.asp?id=215
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

nithathak -dzięki ,ale mam nowy problem,wcześniej jak połączyłem router z komputerem i wchodziłem na http://192.168.1.1/ wszystkie funkcje działały :
Status
--- Basic Settings ---
Quick Setup
Operation Mode
Network
Wireless
--- Advanced Settings ---
DHCP
Forwarding
Security
Static Routing
Dynamic DNS
Port QoS
--- Maintenance ---
System Tools

Teraz nie działa nic ,nie wiem dlaczego... ;/

EDIT:
Wydaje mi się że mogłem coś zepsuć próbując wcześniej to ustawić... Jak zrestartować router ?
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Nie wiem dokładnie nie miałem nigdy tego routera. Najczęściej jest to mały wklęsły przycisk albo przytrzymanie przez odpowiednio długi czas zwykłego. W instrukcji na pewno będzie napisane jak go zresetować, a jak nie to będzie w FAQ na stronie tp-linka.
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Udało mi się zresetować router...
A wracając do instrukcji wszystko idzie jak po maśle do punktu 5:

Step 5 After Step 4, it will automatically bring you to Wireless Settings page. If it does not bring you there automatically, please click Wireless->Wireless Settings by yourself.

Here you must do the correct wireless security settings. If you are not sure about these security parameters, you need to consult your service provider. If there is no security key required by your WISP, please do not check Enable Wireless Security.

For WEP: Select the correct parameters, and type the key in WEP Key box. Then click Save.

For WPA-PSK/WPA2-PSK: Please type the security key in PSK Passphrase box. Then click Save.

Co to jest WEP i WPA-PSK/WPA2-PSK ? Co mam wybrać a następnie wpisać ?
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

To są rodzaje szyfrowania po to by każdy kto ma wifi nie mógł podsłuchać twojego ruchu. Pamiętaj że w wifi twoje pakiety latają we wszystkie strony a nie są zamknięte w kablu. WEP jest na dzień dzisiejszy żadnym zabezpieczeniem. Złamanie go to ok 15min roboty. Co wybrać to musisz się dowiedzieć od providera, hasła też ci nie podam jakie ustawił. Jeśli wiesz która wifi jest twojego providera to możesz sprawdzić poleceniem,

Kod: Zaznacz cały

iwlist scan
z komputera wyposażonego w wifi pod warunkiem że on łapie sygnał. Skoro jednak dał ci przyłącze do swojej anteny to zapewne nic nie złapiesz.
Co nie zmienia faktu że musisz się z nim skontaktować by dowiedzieć sie jak skonfigurować router
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: 3miel »

wep i wpa1/2 to kodowanie, wep stary i nie polecany,
wpa-psk do starszych kompow gdzie karta sieciowa nie moze obsluzyć już kodowania wpa2-psk
ja zawsze ustawiam wpa2-psk
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Coś mi to nie idzie :( ,zrobiłem wszystko jak w instrukcji a net nadal nie działa.....

Podsumujmy:

Mam internet radiowy(od antenki na dachu idzie kabel ze złączem sma-rp),z routera wykręcam antenkę i wpinam kabel od anteny na dachu ,konfiguruje jak w instrukcji od nithathak i nadal brak postępu ;/
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

A jesteś pewien, że ten router ma możliwość otrzymywania sygnału od ISP po wifi?
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
inny OS=debian lenny
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

W specyfikacji jest podane że posiada tryb WISP czyli tak.
Gdzieś się musiałeś rąbnąć albo przy danych do wifi albo przy komunikacji komp router. Sprawdź dokładnie hasło typ szyfrowania, i czy masz statyczne IP czy przydzielane przez dhcp, i jeszcze jedno może być tak że provider ma filtrowanie po adresach MAC i jeszcze nie dodał MAC twojego routera. Musisz mu go podać. Może router ma jakąś diodę albo możliwość puszczania pingów, tak abyś wiedział że router ma już połączenie po wifi. Wtedy będziesz wiedział że wina jest na lini komp router. U mnie jest kiepski provider ale konfiguruje wszystko. Przecież wiele jest ludzi którzy korzystają z neta tylko by przeglądać NK, i nie w głowie im konfigurowanie takich rzeczy. Ponieważ konfiguracja routera jest niezależna od tego jakiego systemu używasz, twój isp na pewno ci to skonfiguruje jeśli nie będziesz mógł sobie poradzić. Jeśli nie to model biznesowy ma do bani, i nie wróżę mu by długo pociągnął.
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Gadałem z moim operatorem internetowym i według niego sieć nie jest zabezpieczona(step 5),wiec nic tam nie mam wpisywać ?? Powiedział mi że po prostu muszę skopiować dane z karty sieciowej (Ralink) na router i już.... Wszystko wykonywałem jak w instrukcji poza punktem 5 -bo podobno nie ma hasła i zabezpieczenia....
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

W punkcie 4 dajesz by połączył cię z siecią twojego ISP. Jak nie jest zabezpieczona to w punkcie 5 musisz mieć nie zaznaczone Enable wriless security i nie powinno być problemów z połączeniem. W punkcie 6 powinieneś mieć wypisane IP i inne dane które router ISP przydzielił twojemu routerowi.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

No jest jeszcze opcja, że dhcp na serwerze ISP działa wg. MAC adressów, więc możliwe, że trzeba będzie zmienić mac routera na taki jaki był na karcie.
inny OS=debian lenny
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Albo zmusić leniwego admina by zmienił u siebie w filtrowaniu adres MAC twojej karty na adres twojego Routera.
Awatar użytkownika
Mac88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Robię wszystko dokładnie jak w instrukcji i nic ;( ,zaraz chyba router wyląduje w koszu.... a nie muszę kopiować MAC ?-to co w instrukcji wystarczy ??"Default Gateway" to "Domyślna droga" ? Może coś źle podłączyłem przewód od neta ma być w routerze zamiast antenki a przewód rj45 od routera(wejście od 1 do 4 czy WAN ) do karty w kompie ?
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Połączenie z operatorem jest ustanowione jeśli masz w punkcie 6 wypisane wszystkie dane. To co jest w punkcie 3 w static IP (IP, maskę i gateway dns) powinieneś dostać od admina. Jeśli nie dostałeś tych danych to wybierasz dynamic ip. W przypadku Dynamic IP ISP zapewne filtruje po adresach MAC i jeśli nie masz połączenia z ISP przy ustawieniu dynamic IP to zapewne admin udostępnia urządzeniu którem ma MAC twojej karty sieciowej. W tym przypadku powinieneś zmienić MAC routera na taki o jakim wie twój ISP. (NIe wiem czy da się to bezproblemowo zrobić w tym routerze) lub poinformować ISP że adres MAC twojego routera jest taki a taki i że ma od tej pory udostępniać internet na taki MAC.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Z czystej ciekawości - nie ma Twój ISP usługi, że przyjeżdżają technicy i konfigurują userowi router? Może trochę na ego to działa, ale na pewno szybciej i mniej nerwów ;]
inny OS=debian lenny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”