Ubuntu i sterowniki do urządzeń

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.

Czy masz sprzęt/urządzenie w komputerze, które trudno jest zmusić do pracy z Ubuntu?

Tak i nie mogę sobie z tym urządzeniem poradzić - urządzenie to jest do dziś nieobsługiwane.
43
43%
Tak i nie mogę sobie z tym urządzeniem poradzić - urządzenie to jest do dziś nieobsługiwane.
11
11%
10
10%
36
36%

Liczba głosów: 100
alcek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Ubuntu i sterowniki do urządzeń

Post autor: alcek »

Spróbuj odpalić w trybie awaryjnym i wygenerować plik xorg.conf.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Witam.
Jako że temat dotyczy Ubuntu i sterowników do urządzeń, dorzucę swoje doświadczenie.
Nigdy nie miałem żadnego problemu z sterownikami w Ubuntu, zaczynając od wersji 8.10 a na 10.04 kończąc. No ale ja czytam - przed zakupem jakiegokolwiek sprzętu zawsze biorę pod uwagę doświadczenie innych (jest wiele dobrych stron z opisem sprzętu dla Linuxa). A może mam po prostu szczęście, bo wiele instalacji na różnym przypadkowym sprzęcie moich znajomych też poszło bezproblemowo. Chociaż wiem, że samo szczęście to trochę mało.
Może więc dlatego, że potrafię szukać, i lubię czytać.
Pozdrawiam.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
valldek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: valldek »

U mnie nie działa fotograficzna drukarka Canon Selphy CP780 :-?
whitekira
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: whitekira »

też mam Selphy CP780 o.o
i też nie działa , próbowałem inne stery ale ona wtedy się zawiesza po pobraniu papieru ;/
ciężka sprawa.. tak samo moja druga drukarka Samsung ML-1915 nie chce gadać pod żadnym sterownikiem.. w jednym wypluła kartkę z opisem błędu(nie działający sterownik) a z innym jeszcze sterem zrobiła groźną minę i się wyłączyła sama z siebie, myślałem że to zawał ale na szczęście restart zasilania podziałał ze względu na zdrowie drukarki dalszych testów wrzucania sterów linuxowych od podobnych modeli zaniechałem..

myślałem nad trzema innymi drogami

- wine
- samba
- jakiś emulator windowsa czy coś
lecz tutaj nasuwa się pytanie - nawet jeśli to zrobię jak powyżej to czy brak sterów do drukarek na samym ubuntu zablokuje możliwość wyplucia zadania drukowania do innego "podsystemu" ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”