Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: kklimonda »

E, w jaki sposób Wine zasłużyło się dla Linuksa? Rysując Linuksa jako nieadekwatny i darmowy klon Windowsa? No, wiele dobrego z tego nam przyszło. Co jakaś firma skorzysta z Wine do "sportowania" ich aplikacji na Linuksa (czy OS X) to wynik pożałowania godny.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

igotit4free pisze:iMasz jakieś FAKTY na poparcie swoich słów ? Przykłady rzeczywiście zaistniałych, a nie urojonych zdarzeń ?

Po raz kolejny proszę cię, żebyś zaprzestał oczerniania zasłużonego linuksowego projektu w imię swojego sklepikarskiego interesu.
Jeden z producentów, który przestał tworzyć gry dla Linuksa

"All of our games, as far as I know, work on Wine. The number of Linux users who refuse to use Wine and who don't have another machine for gaming is a pretty thin slice of pastry.
We are building up the energy to port our games to a new platform, but I'm afraid it won't be Linux. Sorry about that."

- Jeff Vogel Spiderwebsoftware

http://www.spiderwebforums.com/forum/ub ... ber=208306

Sposób w jaki zarabiają ludzie związani z pojektem Wine:

" It's very simple. Buy more games and tell the industry that you're buying that game to play on Linux. Whether that's a Windows-only title that can run using TransGaming's WineX technology, or a title that has a Linux ELF binary that can be used to suppliment a Windows boxed title, let those publishers know that you're buying the game to play on Linux."

Gabriel State Transgaming

http://linux.sys-con.com/node/44095

Paradoksalnie nie oferują już żadnych gier dla Linuksa.

"Honestly? I don't lose sleep over it. I don't believe it is preventing games from coming to Linux...there is anecdotal evidence that Game House X heard about WineX and decided that there was no reason to support Linux directly. I say these people never had any intention of thinking about Linux, so WineX makes a nice scapegoat.
I think everyone, including TransGaming, can agree that a native Linux game is better than an emulated Windows binary. The sticking point, really, seems to be if the emulation is acceptable in lieu of a native version. "

http://linux.sys-con.com/node/44095

Ryan Gordon

"Part of the problem with Linux gaming isn't so much that they think we're at the 1% mark or we're too much effort for the return- many of them know better than that. They actually think we won't buy Linux titles or gaming peripherals that support Linux.

"When you buy a Windows title, you did just that- bought for Windows. The studio and publisher just got your money and don't care one whit that you're running under WINE. You may well be one game patch away from not being able to run it as most of the studios and publishers have no qualms whatsoever in breaking you. EVE Online is an exception in that they've chosen to officially support us via that route. Many will remember the "fun" World of Warcraft players running under WINE had a while back. Once there was a bunch of flak, Blizzard changed their position on the whole affair- but until they got that pushback, they didn't care one whit. To them, you're supposed to be another Windows user, not a Linux user. Why would you want to enter into a relationship like that?"

http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... rank&num=3

Frank Earl Linux Game Publishing

Tutaj jest kolejny producent

"In Response To An Audience Question About Linux Support, Carmack Stated That It’s “Really Hard To Justify The Benefits” Of Porting To Linux, And Projects Like Wine “Make More Sense”, But They’ll Continue To Support Open Source At Id. Previous High-Profile Id Efforts For Linux (Quake III: Arena In Particular) Had “Pretty Negative” Results, But He Believes That Linux Will Have A Role In Future Cloud Gaming Efforts."

John Carmack id Software

http://www.webinfo.net.pl/index.php/ene ... lecznosci/

Mogę podać więcej przykładów.
igotit4free pisze:Po raz kolejny proszę cię, żebyś zaprzestał oczerniania zasłużonego linuksowego projektu w imię swojego sklepikarskiego interesu.
Wine to "zasłużony projekt Linuksowy"? Chyba coś ci się pomyliło, ponieważ możesz uruchomić Wine na każdym systemie operacyjnym, a więc podane określenie jest błędne. Natomiast odniósł on pewien sukces w przypadku Mac OS X, ale nigdy w przypadku sytemu Linux.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

WINE jest projektem o blisko dwudziestoletnim stażu i jesteście skrajnie niesprawiedliwi, oceniając go tak jak go oceniacie mając mocne Ubuntu, GIMPa, OO i cały szereg rozwiniętych aplikacji opensourcowych ... to jest aplikacja, która przez lata była i jest obecnie wykorzystywana przez wiele osób, wcale niekoniecznie do grania.

To co robicie wy i co robi wupra uparcie ustawiając WINE w pozycji kozła ofiarnego, chłopca do bicia odpowiedzialnego za brak gier na Linuksy jest moim zdaniem wielkim nadużyciem.

@ mat:
Wiem że angielski jest łaciną współczesności, jakoś sobie z nim radzę ... niemniej jednak to jest forum polskojęzyczne, jak masz coś do powiedzenia, to zrób to w formie zrozumiałej dla ogółu.
Zapewniam cię, że za naszą wschodnią granicą jest ocean informatycznego dobra, jednak ja tu nie wklejam cytatów z rosyjskojęzycznych forów i portali.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

@igotitforfree: Ja zawsze w ten sposób oceniałem Wine - nie używam ich jako kozła ofiarnego, po prostu stwierdzam fakt, że dla Linuksa jako platformy (nie dla ludzi czy nawet firm którzy z niego korzystają) projekt ten zrobił więcej złego niż dobrego. To ile lat istnieje nie ma znaczenia tak samo jak nie jest argumentem, że ktoś zrobił dla OS więcej od ciebie więc nie masz prawa go oceniać.

Nie zrzucaj winy na język, mat dał ci argumenty o które prosiłeś więc mógłbyś się do nich przynajmniej odnieść.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: wupra »

@igotit4free

Nie potrafisz spojrzeć na całe zagadnienie z boku i na spokojnie wyciągnąć wnioski, nie koniecznie tylko tych które są dla Ciebie wygodne?

Wine nie jest w jakikolwiek sposób projektem przeznaczonym wyłącznie na Linuksa. Wine ma swoje miejsce wśród różnych programów na Linuksa i nie neguje jego istnienia, raczej negatywnie odnoszę się do błędnego postrzegania Wine jako remedium na wszystkie dolegliwości. Faktycznie wine staje się kozłem ofiarnym, chociaż to sami użytkownicy Linuksa są sobie winni, wszystko rozpoczęło się od Q3A.

Podany przykład był czysto hipotetyczny, niestety co raz częściej ma on zastosowanie w praktyce (co pokazał mat).
Wielokrotnie przedstawiałem negatywne aspekty, wynikające z dużych nadziei pokładanych w Wine, czasami z nieświadomości i braku patrzenia w przyszłość lub zwykłej ignorancji. Dlatego nie będę się ponownie odwoływał do tej samej argumentacji.

Zwróć uwagę na jeden fakt, informacje o nowych komercyjnych grach na Linuksa bardzo szybko rozpowszechniają się w portalach Linuksowych lub o tematyce zbliżonej, czyli mamy do czynienia z bardzo dobrą darmową reklamą. Jeśli jakaś gra posiada pseudo port który jest tylko wersją dla Windows, informacja o takim produkcie nikogo nie interesuje i raczej nie będzie rozpowszechniana.

P. S. Powiedz mi czy twoja argumentacja przyczyniła się do powstania jakiegokolwiek programu/gry na Linuksa? Nie, w takim razie nie mam więcej pytań.

EDIT:
W świecie informatycznym angielski pełni rolę lingua franca, więc brak jego znajomości powoduje pewne wykluczenie. Gdyby mat przetłumaczył cytaty to mógłbyś się przyczepić do jakości tłumaczenia, doszukiwał byś się czegoś czego tam nie ma i zażądałbyś cytatów w oryginale.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

wupra pisze:@igotit4free

Nie potrafisz spojrzeć na całe zagadnienie z boku i na spokojnie wyciągnąć wnioski, nie koniecznie tylko tych które są dla Ciebie wygodne?
Kiedy właśnie patrzę z boku, jestem w miarę obiektywny, bo sam nie jestem zaangażowany ani w projekt WINE ani w tworzenie czy sprzedaż oprogramowania natywnego.
Ja tylko reaguję na twoje uporczywe ataki na WINE, na czarny PR jaki stosujesz używając określeń pejoratywnych pod adresem użytkowników WINE oraz po raz kolejny używając zmyślenia jako argumentu.
Bo te "setki e-maili" rzekomo kierowane do firm zamierzających produkować gry dla Linuksa, jak i "akty sabotażu" użytkowników WINE wymierzone w produkty natywne, to są TWOJE ZMYŚLENIA. Podobnie jak mityczny użytkownik aplikacji natywnych rzekomo sekowany przez użytkowników WINE, o jakim pisałeś jakiś czas temu.
Bądź tak dobry i nie przedstawiaj swoich zmyśleń czy "przykładów hipotetycznych" jako fakty.
Wine nie jest w jakikolwiek sposób projektem przeznaczonym wyłącznie na Linuksa. Wine ma swoje miejsce wśród różnych programów na Linuksa i nie neguje jego istnienia, raczej negatywnie odnoszę się do błędnego postrzegania Wine jako remedium na wszystkie dolegliwości. Faktycznie wine staje się kozłem ofiarnym, chociaż to sami użytkownicy Linuksa są sobie winni, wszystko rozpoczęło się od Q3A.

Podany przykład był czysto hipotetyczny, niestety co raz częściej ma on zastosowanie w praktyce (co pokazał mat).
Wielokrotnie przedstawiałem negatywne aspekty, wynikające z dużych nadziei pokładanych w Wine, czasami z nieświadomości i braku patrzenia w przyszłość lub zwykłej ignorancji. Dlatego nie będę się ponownie odwoływał do tej samej argumentacji.

Nigdy i nigdzie nie stwierdzałem, że WINE jest projektem wyłącznie na Linuksa. Nie mam pojęcia do czego się odnosisz. Wskaż proszę stosowną moją wypowiedź.

Oczywiście, że WINE ma swoje miejsce wśród różnych programów na Linuksa i dobrze, że jak twierdzisz "nie negujesz jego istnienia". Skończ tylko z czarnym PR.
Zwróć uwagę na jeden fakt, informacje o nowych komercyjnych grach na Linuksa bardzo szybko rozpowszechniają się w portalach Linuksowych lub o tematyce zbliżonej, czyli mamy do czynienia z bardzo dobrą darmową reklamą. Jeśli jakaś gra posiada pseudo port który jest tylko wersją dla Windows, informacja o takim produkcie nikogo nie interesuje i raczej nie będzie rozpowszechniana.

P. S. Powiedz mi czy twoja argumentacja przyczyniła się do powstania jakiegokolwiek programu/gry na Linuksa? Nie, w takim razie nie mam więcej pytań.
Nie mam pojęcia, do czego odnosi się ta część twojej wypowiedzi.
EDIT:
W świecie informatycznym angielski pełni rolę lingua franca, więc brak jego znajomości powoduje pewne wykluczenie. Gdyby mat przetłumaczył cytaty to mógłbyś się przyczepić do jakości tłumaczenia, doszukiwał byś się czegoś czego tam nie ma i zażądałbyś cytatów w oryginale.
Nie pytałem jego, tylko ciebie. I odpowiedziałeś już, że setki e-maili rzekomo kierowane do firm zamierzających produkować gry dla Linuksa oraz akty sabotażu wymierzone w produkty natywne to są "przykłady hipotetyczne", mówiąc krótko twoje wymysły.

Ja się nie "czepiam", tylko cię proszę, żebyś zaprzestał ataków.
Ty uważasz najwidoczniej, że likwidacja WINE cudownie uzdrowi rynek i ludzie zaczną jak szaleni kupować gry natywne.
Ja uważam, że dobry towar sprzeda się tak czy inaczej, przy czym pod tym pojęciem nie rozumiem dobrych tytułów sprzed lat ani tym bardziej trzeciorzędnych produkcji, których całą magią jest natywność. Uważam też, że użytkownicy Linuksa nie są dobrym targetem dla działań komercyjnych ... o czym już wielokrotnie dyskutowaliśmy, więc nie miejsce tu na ponowne przytaczanie znanych argumentów.

.

EDIT:
kklimonda pisze: Nie zrzucaj winy na język, mat dał ci argumenty o które prosiłeś więc mógłbyś się do nich przynajmniej odnieść.
No więc właśnie nie bardzo ... nic tam nie widzę, na temat czynnych akcji użytkowników WINE, zasypujących wydawców mailami o jakich pisał wupra, podobnie jak nie dopatruję się w podanych cytatach wspominek o "aktach sabotażu". Jedyne co tam widzę, to wzmianka o "anecdotal evidence" czyli czymś, co jest bytem z tej samej kategorii co "przykład hipotetyczny" wupry. Czyli gołosłowie.

Dlatego proszę o tłumaczenie, bo moje może jest wadliwe.

.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Nie wiem dlaczego tak zażarcie bronisz wine i dla czego wytykanie faktycznych negatywnych aspektów wynikających z istnienia wine uważasz za czarny PR. W ten sam sposób mogę określić twoje wypowiedzi w stosunku do gier/programów na Linuksa jak i samego Linuksa.

Bez urazy ale cały czas próbujesz przedstawić swoje egoistyczne stanowisko nie odnosząc się do rynku w szerszej perspektywie (chcesz mieć natychmiast dostęp do wszystkich gier klasy AAA). Widocznie dla Ciebie wine jest najlepszym rozwiązaniem z możliwych. Niemniej sposób w jaki bronisz wine przypomina trochę fanatyzm, w którym przymyka się oko na oczywiste wady.

Twoja argumentacja odnośnie rynku jest również wymysłem i nic w tej kwestii się nie zmienia. Nigdy nie kupiłeś, ani nie kupisz ani jednej gry na Linuksa co już wielokrotnie dawałeś do zrozumienia. Oczywiście nie zdziwię się jeśli podasz zaraz przewrotną argumentację.

Nie śledzę informacji związanych z rozwojem wine, nawet to mnie nie interesuję. Więc nie jestem w stanie za każdym razem przytoczyć która gra posiada wsparcie dla wine, zamiast wersji natywnej z której zrezygnowali z różnych względów (np. sami użytkownicy tego chcieli)

P. S. Chyba mnie trochę poniosło.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

"Bronię" WINE z wysokich pobudek, z szacunku dla trudu i wkładu pracy, jaki wnieśli w jego utworzenie, utrzymanie oraz rozwój jego twórcy.
"Bronię" WINE z egoizmu, bo dzięki niemu miło spędzam czas bawiąc się w Diablo 2, Dungeon Keepera 2, Half-Life 2 czy ostatnio Torchlighta.
Tak samo "broniłbym" QNapi, Terminala czy Nautilusa, gdyby ktoś wypisywał na ich temat podobne twoim bzdury.

Czy uważasz, że twoje zmyślenia na temat rzekomych maili oraz aktów sabotażu o których mowa wyżej są "wytykaniem faktycznych negatywnych aspektów wynikających z istnienia wine" ?

Proponuję zakończyć tą wymianę zdań a "maile & akty sabotażu" złożyć w lamusie, obok "zaszczutego użytkownika aplikacji natywnych".

.

//mario_7: ot właśnie. Kolejne posty z personalnymi docinkami będę usuwał jako niezwiązane z tematem.
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: anemus »

Masło maślane, wojenki domowe i fanboizm stosowany ze wszystkich stron.
Nikt nie dostrzega, że popularność wine jest tak naprawdę wyznacznikiem kierunku w jakim powinny wędrować produkcje typu rozrywkowego (i nie tylko) w celu zdobycia komercyjnego sukcesu przy maksymalnym ograniczeniu nakładów. Popularność javy utwierdza mnie w przekonaniu, że przyszłością są gry konstruowane pod coś w rodzaju wirtualnych, międzyplatformowych środowisk. Linux? Proszę bardzo - "wirtualna maszyna gamingowa" na linuksa. Windows? To samo. Cloud? Nie ma problemu - odpowiednie środowisko odpalone na serwerach dostawcy i możesz sobie tam odpalić skompilowaną pod to grę/program. Podejrzewam, że podejście do konsol też by było ułatwione. Co najważniejsze pod każdym środowiskiem operacyjnym moglibyśmy odpalać tą samą "binarkę".
"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

@anemus: Java była taką platformą która w zamierzeniu twórców miała uniezależnić deweloperów i użytkowników od systemu - jak to wyszło na desktopach chyba każdy widzi.

Swoja drogą Java nasuneła mi się jeszcze przed przeczytaniem twojego wpisu a po przeczytaniu @igotitforfree broniącego Wine i ostatnich wiadomości i komentarzy w sprawie Oracle vs. Google. W skrócie wiele osób zadaje sobie pytanie czy Oracle nie szkodzi platformie Java w długim okresie stawiając na krótko okresowe zyski.
Mniej więcej tak samo widzę Wine - swoim istnieniem utrudnia próby stworzenia z GNU/Linuksa (jako systemu czy nawt platformy) realnego celu dla autorów gier czy zamkniętych programów. Czy to jedyny albo nawet największy winowajca? Oczywiście, że nie - ale wkład w to moim zdaniem ma spory.
bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

zamiast obrażać się na rzeczywistość trzeba ją wykorzystać. ludzie nie chcą kupować natywnych gier bo wolą windowsowe przez WINE? widać mają jakieś powody. może to po prostu działa, a katalog dostępnych gier jest szeroki, i ceny przystępne? jak komuś to pasuje, to niech tak robi. szkodzi to jedynie sklepom ograniczającym swoja ofertę do natywnych programów linuksowych. ich los nie spędza mi snu z powiek.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

@ igotit4free
Po pierwsze wypraszam sobie przypinanie mi łatki osoby która wszystko zmyśla. Nic nie poradzę na to, że większym lub większym stopniu moje stwierdzenia mają odzwierciedlenie w rzeczywistość.

Masz rację twórcy Wine odwalają kawał ciężkiej roboty tzn. metodą prób i błędów odtwarzają sposób działania Windowsa. Za ich mozolną pracę należy im się szacunek. Martwiące jest tylko to, że rezultat ich pracy może mieć negatywne oddziaływanie, którego na pewno by nie chcieli. Zgodzisz się zemną w tym aspekcie?

@ anemus
Taka maszyna wirtualna byłaby genialnym rozwiązaniem, ale nie ma na rynku na nią miejsca głównie ze względu na konsole oraz działania Microsoftu (od razu rozprawiliby się z takim rozwiązaniem).
Jednak opieranie tego o wine, jest nie poważne, w przyszłości Microsoft może zagrozić wine przeróżnymi pozwami (na pewno to zrobi w przypadku dramatycznego spadku użytkowników Windows).
Raczej powinna to być technologia niezależna.

@ bogaczew
Co prawda występuje tutaj w roli adwokata diabła, ale moje stanowisko nie odnosi się tylko do mojego interesu czy też innych sklepów, tylko do całego rynku i realiów jakie w nim panują tzn. co wpływa na obecną sytuację. Oczywiście możesz marginalizować to co robię, twój wybór ale marginalizowanie przy tym innych firm jest w moim odczuciu nadużyciem.

Obecnie nikt nie wie ile osób wybiera wine, może ta liczba była by wystarczająca dla pojawiania się większości gier/programów na Linuksa.

Wracamy do najważniejszego problemu, nikt nie wie ilu nas jest. Nie dajemy się policzyć, a jak mamy okazję do tego okazję, to nie dajemy się uwzględnić i później mamy pretensję nie wiadomo do kogo.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Sprzedaż gier niezależnych twórców może być dużo bardziej skomplikowana niż przypuszczałem na początku. W większości przypadków spotykam się z negatywną odpowiedzią albo z warunkami które są nie do przyjęcia.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

A ja się zastanwiam jak poradzi sobie steam na linux.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

sir_herrbatka pisze:A ja się zastanwiam jak poradzi sobie steam na linux.
Na Steam pod Linux poczekamy sobie trochę - http://hlds.pl/Czas_VALVE

W każdym razie, jest to jakaś szansa na więcej natywnych gier. Miejmy tylko nadzieję, że pod steama nie będą przyjmowane wersje windows opakowane w wine.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

Lukass pisze:I nie wspominam o potworkach typu Picasa.
Picasa dla Linuksa (Wine) nie jest już rozwijana i sądzę ,że jest to dobra wiadomość.

EDIT:
Admc pisze:W każdym razie, jest to jakaś szansa na więcej natywnych gier. Miejmy tylko nadzieję, że pod steama nie będą przyjmowane wersje windows opakowane w wine.
Firmy próbowały tej metody wielokrotnie i nigdy nie przynosiła dobrych wyników.
Więc wątpię, aby producenci popełnili ten sam błąd po raz drugi.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

Ale mnie zajmuje raczej opłacalność całej szopki. Wiadomo, że wupra i inne sklepy z grami na linuxa cieńko przędą a valve chce tu inewstować chyba tylko z nadmiaru gotówki.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

@ sir_herrbatka

Chcąc, nie chcąc również bierzesz udział w tym przedstawieniu. Pytając się o opłacalność również możesz się za pytać o sensowność swoich oczekiwań w stosunku do producentów oprogramowania.

P. S. Użycie słowa szopka ma ośmieszyć całą działalność, czy też zostało użyte w innym kontekście.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

Wiele osób nie przesiada się na lina z powodu braku kultowych i stosunkowo nowych gier. Steam może to zmienić i w rezultacie przyciągnąć nowych użytkowników.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Nie bez znaczenia jest możliwość zaoferowania w jednym miejscu dużej liczby gier oraz brak konieczności ponownego płacenia za wersję na inny system.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”