Wolno działające Ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Wolno działające Ubuntu

Post autor: puteraeon »

Witam
Mam komputer P4 2,66 Ghz, 1Gb ram, jednak Ubuntu nie działa płynnie na nim.
Przy instalacji formatowałem dysk, ale nie jestem w pełni zadowolony z pracy systemu. Przy otwieraniu aplikacji lekko przycina.
Czy mój komputer jest za słaby na 10.04 ? Jaki inny system wybrać, a może pomoże jeszcze jeden format ?
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Wolno działające Ubuntu

Post autor: zibiboniek1 »

Zacinanie może być spowodowane np.kartą grafiki napisz jaką masz bo jeśli ati to możliwe.
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

geforce fx5200, spróbuję podłączyć do zintegrowanej
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Wersja Ubuntu - 32 czy 64 bit?
I czy próbowałeś zajrzeć do logów systemowych, czy np. zainstalować sobie program htop - włączyć, i sprawdzić, co (jaki program) tak obciąża komputer, że działa powoli bądź przycina?

Bo ja radziłbym mu dorzucić ramu - np do 2 GB.
W przypadku Ubuntu, wzrost wydajności będzie bardzo widoczny.
Albo lepiej 4GB - i wszystkie foldery tymczasowe do tmpfs (ramdysk) - wtedy każdy Linux wyraźnie przyspiesza.
Chociaż 1 GB - to nie jest mało, a przycinanie ma jakiś powód programowy lub sprzętowy.
I trzeba go znaleźć.

Zobacz po uruchomieniu z plyty LiveCD Ubuntu, lub innego Linuxa, czy są podobne objawy,
wtedy będzie jasne, co ma sprzęt do "powiedzenia".

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

@ jacekalex
Nie demonizujmy - na 1GB RAM'u Ubuntu też działa - i to całkiem nieźle...

@ puteraeon
Pytanie podstawowe - jakich sterowników używasz do swojego GeForce'a?
Work less, climb more :D
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Witam.
@puteraeon
Z podobną konfiguracją sprzętową w tej chwili pracuje i nie odczuwam, że :"Ubuntu nie działa płynnie". Ale rzeczywiście takie objawy są jak nie zmniejszysz obciążenia systemu. Co trzeba zrobić:
1. Powyłączać zbędne usługi w systemie (korzystasz z Bluetooth ? nie to wyłącz ... itd).
2. Powyłączać wszystkie efekty ekranu (np. Compiz)
2. W "Boot Up Manager" masz programy uruchamiane razem z systemem, zdecyduj które Ci są potrzebne, inne odznacz, przyśpieszy to uruchamianie systemu i zwolni RAM. Trzeba uważać żeby nie powyłączać potrzebnych daemonów takich jak np.: acpid, sysklogd, klogd, makedev, dbus, mdadm, anacron, cron.
3. Zmienić Firefoxa na coś lekkiego (ja mam Midiori) i używać tylko "lekkich" programów. Opisów jak odchudzić system jest wiele, poczytaj.
Twoim przyjacielem będzie monitor systemu, który Ci powie co powoduje obciążenie systemu. Ja mam obciążenie: CPU ~3% i RAM 20% i to oczywiście zmienia się w trakcie pracy. Gry i efekty dodatkowe wymuszają silniejszy procesor, więcej pamięci, lepszą grafikę. Ta konfiguracja którą masz wystarczy do normalnej pracy w zakresie dom, biuro, internet a karta graficzna (geforce fx5200) do tego celu jest OK i będzie Ci jeszcze długo służyła.
Radykalną zmianą i odciążeniem systemu jest zmiana środowiska, nie piszesz jakiego używasz, ale zainteresuj się czymś lekkim, np. Ubuntu z LXDE (Lubuntu), efekty są zaskakujące, bardzo pozytywnie to odczujesz na swoim sprzęcie.
Powodzenia.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
Adam326
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Adam326 »

Ja miałem podobny problem (przy 768 MiB RAMu i procku 2x1,6 GHz) i odinstalowanie Gwibbera pomogło.
Linux is GREAT!
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wersja 32
Sterowniki zostały zainstalowane automatycznie.
Mam czysty system, nic nie instalowałem.
Jeżeli chodzi o włączanie (ładowanie) systemu to wszystko jest jak należy, od razu po pojawieniu się pulpitu mogę uruchamiać aplikację, nie muszę czekać.
Spróbuję zainstalować sterowniki do grafiki i dam znać.
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: pancernik »

Może ci zainstalowało syf nouveau, niedawno wyszły nowe sterownik własnościowe nvidai -173.xx wspierające xorg 1.8, zaktualizuj system i poszukaj w repozytoriów tych sterowników, zainstaluj, i po instlacji wydaj w teminalu polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo nvidia -xconfig
Jeśli nie ma w repo sterowników w co wątpię, zainstaluj je korzystając z poradnika:
http://damlab.pl/howto/nvidia_drivers/
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam te sterowniki
NVRM version: NVIDIA UNIX x86 Kernel Module 173.14.22 Sun Nov 8 20:26:31 PST 2009
Obciążenie procesora często się u mnie zmienia przy spoczynku 10-50%, przy czym najczęściej jest 20%, RAM ok. 24,5 %

Zaraz na początku zainstalowałem wszystkie nowe aktualizacje jakie były ok. 230 Mb
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Sterowniki wyglądają w porządku, ilość danych w pamięci również. Zdecydowanie za duże jest obciążenie CPU - sprawdź przy pomocy monitora systemu lub polecenia "top", co tak obciąża procesor.
Work less, climb more :D
Darx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Darx »

Też odczuwam podobny problem, mam teraz Ubuntu 10.04, sprzęt na którym go odpalam jest tymczasowy - szału nie robi ale na 9.10 wszystko śmigało jak należy. Wyjaśni mi ktoś ?? 10.04 miał wyraźnie przyspieszyć.. a ja też nie czuje zbytniej różnicy.

Jestem nowym użytkownikiem Linuxa, dopiero się go ucze...

Może zobacz czy procesor się nie przegrzewa... Czy radiator jest dobrze przypięty.
Prędzej miałem podobne problemy. Okazało się że procek Dual-Core E5200 trzymał ok 98 - 102 "C, wymieniłem radiator - procek ma 38 - 40 'c przy normalnej pracy i obciążeniu. U mnie okazało się że jeden z zatrzasków był uszkodzony.
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Xorg - ok. 11 %
gnome - ok. 7 %

Chłodzenie na procesorze jest w porządku, w stanie spoczynku wynosi ~60 stopni

Zainstaluje Lubuntu i dam znać czy się poprawiło

EDIT:
Lubuntu działa podobnie.
Sprawdzałem również na zintegrowanej grafice i nie ma róźnicy.
W biosie temp procesora wyświetla się 80 stopni, jednak jest to norma dla tych procesorów.
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: 3miel »

ja i tak stawiam że to wina wysokiej temperatury procka, polecam czyszczenie wentylatorów i radiatora oraz założenie nowej pasty termoprzewodzącej, jeśli nie wiesz co i jak poczytaj na necie albo zanieś do serwisu
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@3miel
Miałeś rację, chłodzenie było źle zamontowane, obecnie temp procesora spadła o 40 stopni.
Jednak problem nie zniknął.
Awatar użytkownika
joomlafighter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: joomlafighter »

puteraeon pisze:Witam
Mam komputer P4 2,66 Ghz, 1Gb ram, jednak Ubuntu nie działa płynnie na nim.
Przy instalacji formatowałem dysk, ale nie jestem w pełni zadowolony z pracy systemu. Przy otwieraniu aplikacji lekko przycina.
Czy mój komputer jest za słaby na 10.04 ? Jaki inny system wybrać, a może pomoże jeszcze jeden format ?
P4 1.7 GHz, 1 GB RAM, GF 5500 - zainstalowałem Lubuntu. Działa wyśmienicie. Na Ubuntu + Gnome miałem mniejszy komfort.
Używam: Opera, Firefox /z ponad 20 dodatkami/, Chromium, Gimp, Inkscape.
Jedyne co się /za/długo uruchamia to ww. Firefox /na drugim profilu bez dodaktów normalnie/, oraz Inkscape /ale zawsze się tak powoli uruchamiał, później jest OK/.
Jedno na co nie pozwala moja konfiguracja to używanie VM VirtualBox - nawet Windows 95 chodzi nieciekawie.
Co do gier się nie wypowiadam - nie gram.
Ale Lubuntu - pierwsza klasa.
P4 1.7 GHz, 1,3 GB RAM, GF5500, 80 HDD, przed Xubuntu użytkownik Win2K3.
Zmierzamy do perfekcji ....
Darx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Darx »

Wczoraj wpadł mi w rękę program - Ubuntu Tweak.

Poustawiałem sobie Ubuntu, trochę odkurzyłem , oczyścicłem i pmogło. Ubuntu śmiga aż miło ;)
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Witam,
Zgodzę się z joomlafighter
Zdecydowanie na takową maszynę polecam Lubuntu. Mam Athlona 2600 XP 1GB Ram i GF4 MX440. Wszystko śmiga elegancko. Pozdrowienia.
puteraeon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Testowałem Lubuntu, Mint i opensuse, ten ostatni najbardziej mi pod pasował, wszystko dobrze działa i go wybrałem.
Dzięki za odpowiedzi.
Kutanga
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Kutanga »

kris55 pisze:Witam.
@puteraeon
Z podobną konfiguracją sprzętową w tej chwili pracuje i nie odczuwam, że :"Ubuntu nie działa płynnie". Ale rzeczywiście takie objawy są jak nie zmniejszysz obciążenia systemu. Co trzeba zrobić:
1. Powyłączać zbędne usługi w systemie (korzystasz z Bluetooth ? nie to wyłącz ... itd).
2. Powyłączać wszystkie efekty ekranu (np. Compiz)
2. W "Boot Up Manager" masz programy uruchamiane razem z systemem, zdecyduj które Ci są potrzebne, inne odznacz, przyśpieszy to uruchamianie systemu i zwolni RAM. Trzeba uważać żeby nie powyłączać potrzebnych daemonów takich jak np.: acpid, sysklogd, klogd, makedev, dbus, mdadm, anacron, cron.
3. Zmienić Firefoxa na coś lekkiego (ja mam Midiori) i używać tylko "lekkich" programów. Opisów jak odchudzić system jest wiele, poczytaj.
Twoim przyjacielem będzie monitor systemu, który Ci powie co powoduje obciążenie systemu. Ja mam obciążenie: CPU ~3% i RAM 20% i to oczywiście zmienia się w trakcie pracy. Gry i efekty dodatkowe wymuszają silniejszy procesor, więcej pamięci, lepszą grafikę. Ta konfiguracja którą masz wystarczy do normalnej pracy w zakresie dom, biuro, internet a karta graficzna (geforce fx5200) do tego celu jest OK i będzie Ci jeszcze długo służyła.
Radykalną zmianą i odciążeniem systemu jest zmiana środowiska, nie piszesz jakiego używasz, ale zainteresuj się czymś lekkim, np. Ubuntu z LXDE (Lubuntu), efekty są zaskakujące, bardzo pozytywnie to odczujesz na swoim sprzęcie.
Powodzenia.
Witam
Ja uzywam co najmniej od roku 9.10.
Poprzednio moja zona kładła winde średnio co 6 miechow.Nie jest to może system perfekcyjny,ale ilość zabezpieczeń jest naprawde dobra,mowa o linuxie. Mam amd 3200xp 1 gb ramu msi gt6600.Na nic nie narzekam,compiz uruchamia sie i funcjonuje bez zarzutu.Filmy odtwarza nawet w lepszej jakości niż winda.Wszystko działa.A to co Ty proponujesz,żeby powyłączać wszystko to jest coś nie "teges".Nie wiem czy chory jest ten nowy system czy po prostu brak sterow.a moze wzoruje sie na 7 ?start w 3 sek,oczywiscie,ale z hibernacji :)moim zdaniem nie mozna brac przykladu z ...... i uruchamiac wszysko szybciej poprzez zmniejszenie ilosci progsow.nawiasem mowiac w windzie to niewiele pomaga.
Respect fuul :) ja
Ubuntu 9.04 + 10.10 / BT3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”