Linux zawiesza sie po logowaniu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
J.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Linux zawiesza sie po logowaniu

Post autor: J.K. »

ok, to mój pierwszy post więc bądźcie wyrozumiali ;p

Sprawa wgląd tak: ubuntu wiesza mi sie po zalogowniu, tzn. po wpisaniu loginu i hasla pokazuje mi sie informacja, że Manager Zasilania (czy jakoś tak) nie odpowiada (chociaz nie zawsze to wyskakuje), wybieram zalogowanie mimo to (jak wybiore któryś z 2 pozostałych przycisków system sie zawiesza). Jak juz sie zaloguje GNOME odpala sie z motywem innym niz domyslny czy taki który wybiore przy pierwszym uruchomieniu (ten motyw wyglada troche jak design windowsów z czasów przed XP), no i w tym momencie po pierwszym kliknieciu (gdziekolwiek, w menu albo po prostu gdzies na pulpicie) linux prestaje odpowiadac, tzn. moge ruszać myszką ale jak gdzieś klikam to już niea rakcji. Moge otworzyć konsole (skrótem klawiszowym, uzywam yakuake). W konsoli moge normalnie pracować dopóki nie wpisze sudo, wtedy w momecie w którym powinienem podawać hasło w konsoli nic sie nie wyswietla (ale cały czas moge pisać, enter przenosi do nastepnej linijki, jak naciskam strzalki to w konsoli sie pojawiają ['[A (dobra nie pamietam dokladnie czy ['[A, ale w kazdym razie krzaki). Yakuake moge cały czas chować i wysuwać skrótem klawiszowym.

To sie zawsze dzieje przy 2 - 3 odpaleniu po instalacji. Po pierwszym odpaleniu zwykle instaluje wszystkie updaty które mi sie pokazują, yakuake i stery do karty graficznej (podejrzewam ze to wina tych sterowników). Próbowałem już instalować sterowniki nvidia które system sobie sam znajduje, próbowałem instalować sterowniki wg: http://www.ubuntu-pomoc.org/nvidia-latw ... -w-ubuntu/
próbowałem w grubie acpi=off, bo znalazłem w necie, że to może pomóc. Próbowałem http://myswiat.wordpress.com/2010/02/12 ... iesza-sie/
ale ze względu na brak odpowiedzi po sudo to ta metoda też nie działa. Próbowałem zainstalować KDE i też po logowaniu mam czarny ekran i system nie odpowiada.

Mam świeżo sciągniętego 10.04 (wczoraj sciągany). Karta graficzna GeForce GTX 285.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Linux zawiesza sie po logowaniu

Post autor: k2cl »

Po pierwsze - popraw błędy ortograficzne w swoim poście.
Po drugie - sprawdź zawartość logów systemowych (głównie /var/log/messages oraz /var/log/Xorg.0.log) pod kątem błędów.
Po trzecie - które sterowniki nvidii instalowałeś i jaką metodą?

//artk2: Ten post wygrał dzisiejszy konkurs na najbardziej ścigany ortograficznie. Ja już wcześniej dołożyłem swoje trzy grosze, ale przeoczyłem błędy, które Ty uwzględniłeś. Szacun.
Work less, climb more :D
J.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok, ad3. linux sam sobie coś znalazł i w prawym górnym rogu wyświetlił informacj że, są sterowniki do zainstalowania. A póxniej to robiłem tak jak jest w linku (http://www.ubuntu-pomoc.org/nvidia-l...ikow-w-ubuntu/)

ad.1 zaraz poprawie, naprawde miło wiedzie, że kiedy ja naprawde potrzebuje pomocy was najbardziej obchodzi moja ortografia.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Ortografia - ważna rzecz. Świadczy na przykład o szacunku wobec osób które przeglądają to forum - i mogą (acz nie muszą) przy okazji Ci pomóc...

Odnośnie meritum sprawy - to co opisujesz to uruchamianie się systemu w bezpiecznym trybie graficznym... Tego typu rzeczy nie dzieją się zazwyczaj "same", coś takiego można natomiast napotkać po nieudanej próbie instalacji sterowników do GPU. Działania o których wspominasz idealnie pasują do tego wzorca - z jednej strony "system wyświetlił informacje, że są sterowniki do zainstalowania", a z drugiej - zupełnie niepotrzebnie "obchodzisz" wszystkie normalne mechanizmy Ubuntu i instalujesz drivery na piechotę... Wybacz, ale to przypomina drapanie się lewą stopą za prawym uchem.
J.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

"Obchodzę" normalne mechanizmy, bo na sterownikach które system sam sobie znalazł mam taki sam problem. Instalowanie ich na "piechotę" było tylko próbą naprawienia sytuacji.

Czasami przy odpalaniu z płyty mam ten sam problem. Wszystko wygląda jak "bezpieczny tryb graficzny" i po pierwszym kliknięciu się wiesza.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Jak już wcześniej napisałem, polecam lekturę logów systemowych...
J.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie jestem w stanie przejrzeć logów, nawet jak odpalę system przez recovery mode i spróbuje je wyświetlić to system przestaje odpowiadać (sprawdziłem i tez nie mogę używać ls i touch).
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Logi możesz przejrzeć spod LiveCD, sprawny zainstalowany system nie jest Ci do tego potrzebny.
J.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

LiveCD też czasami nie chodzi. Na razie próbuje przeinstalowac system i tym razem nie włączać żadnych efektów graficznych (czy jak to sie tam nazywa). Jak nie podziała i znowu system padnie przejże logi.

Ok, przeinstalowałem system i wywalił się zaraz przy drugim uruchomieniu. Wszystko co zrobiłem po pierwszym odpaleniu to apt-get update, zainstalowanie updatów które pokazał Manager aktualizacji i zmiana ustawień monitorów (zmiana rozdzielczości i włączenie 2 monitora).
Nie wiem co dalej robić... Jak uda mi sie odpalić LiveCD to przejże logi...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”