[solved] Nie mogę rozpocząć instalacji lamparcika komunikat: isolinux 3.63 Debian...

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
aqu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[solved] Nie mogę rozpocząć instalacji lamparcika komunikat: isolinux 3.63 Debian...

Post autor: aqu »

Witam!
Z ubuntu korzystam od raptem kilku miesięcy więc proszę o cierpliwość.Miałam duże problemy z dźwiękiem po hibernacji ( w wersji 9.10) nie poradziłam sobie z problemem ( a było ich jeszcze kilka) po tym jak zaktualizowałam dźwięk już kompletnie mi padł.Więc stwierdziłam że robię format.Tak też zrobiłam.Ściągnęam sobie uprzednio lśniącego lamparcika i wypaliłam na płycie.
Obecnie po odpaleniu płyty z system wyskakuje mi jedynie napis isolinux 3.63 debian-2008-07-15 copyright (C) 1994-2008 H. Peter Anvin
Karta graficzna Intel Graphics Media Accelerator X3100
System ściągnięty z tego portalu.Suma kontrolna sprawdzona.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: Niemogę rozpocząć instalacji lamparcika- fioletowy ekran

Post autor: k2cl »

Po pierwsze - spróbuj uruchomić instalację z wyłączonym splash'em (usuń z menu bootloadera zapisy "quiet splash" - było już o tym wielokrotnie na forum) i zobacz, co będzie się działo.

Po drugie - jaką masz kartę graficzną?
Work less, climb more :D
emeryt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: emeryt »

"Niestety gdy odpalam instalację wyskakuje mi tylko fioletowy ekran i na dole są 2 ikonki klawiatura = taki człowieczek w kółku."

Zadam głupie pytanie; A Enter wcisnęłaś?
aqu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Błąd ortograficzny był wynikiem kiepskiej spacji,nie zawsze działa.Temat i problem zaktualizowany.Karta graficzna Intel Graphics Media Accelerator X3100
Obecnie po odpaleniu płyty z system wyskakuje mi jedynie napis isolinux 3.63 debian-2008-07-15 copyright (C) 1994-2008 H. Peter Anvin
Ekran czarny enter ani żaden inny przycisk nic nie daje.
Suma kontrolna płyty się zgadza.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Odp: Nie mogę rozpocząć instalacji lamparcika komunikat: isolinux 3.63 Debian...

Skoro suma md5 się zgadza, zakładam, iż pobrany obraz jest w porządku. Z jaką prędkością wypalałaś to na CD?
aqu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Nie mogę rozpocząć instalacji lamparcika komunikat: isolinux 3.63 Debian...

k2cl pisze:Skoro suma md5 się zgadza, zakładam, iż pobrany obraz jest w porządku. Z jaką prędkością wypalałaś to na CD?
z prędkością x32
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Za szybko :) Spróbuj najniższej prędkości, jaką zdołasz ustawić w programie do wypalania CD. To nie musi gwarantować sukcesu przy późniejszym odpalaniu systemu z płyty, ale pozwoli skreślić jedną możliwość z listy potencjalnych przyczyn niepowodzenia przy ładowaniu systemu.
aqu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nagrałam obraz z prędkością x4 i udało się zainstalować.Bardzo dziękuję za pomoc!!
Pozdrawiam i zamykam wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”