szukam karty która dogada się z ubuntu pod ten sprzęt:
procek Q6600
płyta GA-G33M-S2
nie pytajcie mnie o zasilacz, bo wiem, że muszę go zmienić

myślałem o gts 250. A jak tam ze wsparciem ati? Jest bez zmian czy coś się polepszyło?
Co nie oznacza, że karty ATI nie mogą przyzwoicie działać. Odnośnie tematu, wybór nie tyle karty spod znaku danego producent co jej modelu zależy od stawianych przez ciebie kryterii oraz pieniędzmi, które jesteś w stanie przeznaczyć na jej zakup. Ogólnie pisząc pod GNU/Linuksem lepiej sprawdzają się karty nVidii, a konkretnie wsparcie dla nich. Sterowniki własnościowe zainstalujesz nawet dla przestarzałych kart w najnowszych dystrybucjach natomiast binaria od ATI dla starych kart z linii 9xxx nie mogą zostać użyte na nowszym od 8.10 Ubuntu. Odnośnie wydajności sterowników własnościowych, od zawsze mam nVidię, ale kolega z Ubuntu 8.10 twierdzi, że w Enemy Territory bezproblemowo uzyskał 90 FPSów na karcie ATI Radeon 95xx. Zdecydowanie proponuję zakup nVidii, lecz ATI nie skreślam, a najlepszy dowód na to, że karty te mogą przyzwocie działać znajduje się tutaj.Admc pisze:Zdecydowanie Nvidia, unikniesz niepotrzebnych nerwów.
Teraz to cię trochę poniosło. O ile przy GTS250 czy GF8800/9800 GT/GTX jest wystarczający to już przy Radeonach 5870/5850 czy GeForce serii GTX 200 i 400 to troche za niską ma częstotliwość. Przydało by się ze 3GHz. Najlepiej to widać przy Unigine Heaven i Enemy Territory: Quake Wars.Tomahawk pisze:Q6600 nie będzie ograniczał tej karty. 250 to 8800GT w mniejszym wymiarze technologicznym i trochę podkręcona...
Ten proc kręcony daje rade nawet przy Radkach 5850
Pozdrawiam
Sierżant_Garcia pisze:Teraz to cię trochę poniosło. O ile przy GTS250 czy GF8800/9800 GT/GTX jest wystarczający to już przy Radeonach 5870/5850 czy GeForce serii GTX 200 i 400 to troche za niską ma częstotliwość. Przydało by się ze 3GHz. Najlepiej to widać przy Unigine Heaven i Enemy Territory: Quake Wars.
Czy ja stwierdziłem inaczej?Ten proc kręcony daje rade nawet przy Radkach 5850
NeedforSpeed na pierwszym miejscu:)Sierżant_Garcia pisze:Zostaw tego Enermaxa. 500zł!! Za tę cenę można już kupić porządny zasilacznp. Tagan, BeQuiet. Jak chcesz zasilacz w miarę to ten OCZ co go na początku przytoczyłeś jest naprawdę dobry. Wcisnąłem go do komputera brata (E6500@3,6GHz + 4GB DDR2 +GF9800GT + dysk twardy). Jak będziesz chciał to nawet GTX470 pociągnie.
Co do GTS250. W jakie gry grywasz?
Ten OCZ w teście to nie jest Z-series, który na początku podałem, ale może też dobry?Sierżant_Garcia pisze:Ja bym nie kombinował. Ten OCZ jest dobrze przetestowany -> http://www.overclockersclub.com/reviews/oczsxs600/3.htm
Na zasilaczu nie warto oszczędzać, bo można mieć większy wydatek ( płyta, proc, pamięć lubią padać razem z zasilaczem, czasem to nawet Wielki Szlem wtedy także dyski i grafika). Te tańsze mogą mieć kiepskie zabezpieczenia.
Na prawdę nie polecam tanich zasilaczy. Nawet jeżeli teraz wydasz więcej to przy następnym upgradzie sprzętu zasilacz będzie mógł dalej służyć.
NieArczi11 pisze:Czy zasilacze w cenie 200-300zŁ gorzej się spisują niż te za 400 wzwyż? Chodzi mi tu głównie o oc - stabilność napięć itp.
Jak masz zamiar kupić zasilacz za 400zł to lepiej kup taki za 200-300zł. Mocy Ci nie zabraknie a resztę lepiej dołożyć do karty graficznej.Czyli GTS 250 jest zbyt słabą kartą:-( A w opiniach podobno radzi sobie dobrze na full hd.
Mam mniejszą obudowę więc może być tak że karta nie zmieści się.
A jak kupię dobrą kartę to procesor może ograniczyć wydajność karty więc trzeba go podkręcić a z tym mogą być problemy(pomijam moją płytę) zasilacz może "nie chcieć" podkręcania. Takie moje rozumowanie jest. Tylko nie za bardzo wiem co oznacza to "nie chcenie". Bo mnie wyczulono na stabilność napięć jeżeli chcę robić oc a w testach choć nie wiele rozumiem to widzę napięcie na każej lini. Jakie powinno być a jakie jest. Czyli uważasz że to nie ma dużego wpływu na możliwości oc? Jak nie ma to po co mam wydawać dużo na zasilacz...Argo pisze:Nie
Jak masz zamiar kupić zasilacz za 400zł to lepiej kup taki za 200-300zł. Mocy Ci nie zabraknie a resztę lepiej dołożyć do karty graficznej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości