"Pobudzić USB"

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
uggp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

"Pobudzić USB"

Post autor: uggp »

Mój laptop po zalaniu colą :) ma jakieś problemy z USB. Rozebrałem go do ostatniej śrubki, wyczyściłem wszystko, ale... Przypuszczalnie siadła wydajność prądowa złącz USB. Włączając "mocniejsze" urządzenia system gubi się.
Przykładowo włączając moduł Bluetooth co jakiś czas coś mu się [ciach] i wyskakuje jakiś komunikat z "power".
Wszystko da się jakoś obejść, ale ostatnio kupiłem modem USB (z wejściem na microsd).
Po włączeniu niestety urządzenia nie widzi (nie montuje nie konfiguruje itp). Na innym laptopie i na stacjonarnym wszystko działa.

co prawda lsusb pokazuje:

Kod: Zaznacz cały

Bus 001 Device 007: ID 19d2:2000 ONDA Communication S.p.A. ZTE MF627/MF628/MF628+ HSDPA
A teraz najciekawsze. Włączam VirtualBox i przechwytuje to urządzenie. Następnie wyłączam virtualbox co powoduje, że virtualbox "oddaje" usb i procedura montowania w linuxie rozpoczyna się od początku i tym razem ładnie modemik wstaje.

Podejrzewam, że zaraz po włączeniu modem zaczyna na maksa logować się (szukać) do sieci i siada moc na wyjściu usb. Natomiast jak porobi swoje booty i jest już wolny to wtedy jak linux go sprawdza to komunikacja jest ok.

Moje pytanie.
Czy jest jakieś polecenie, które "pobudzi" usb tak jakby było właśnie włączone. Taki restart.

aha. czasem mam taki komunikat:
"Nie można zamontować O2 USB Modem" "DBus error org.gtk. Private.RemoteVolumeMonitor.NotFound:The given volume was not found"

//bear7: Nieodpowiednie słownictwo: to co się dzieje z twoim bluethootem nie ma nic wspólnego z czynnością wykonywaną w kuchni. Równie dobrze mogłeś zastosować wyrazy "psuje" lub "nie odpowiada". Na TYM forum nie stosujemy tego typu słownictwa.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: "Pobudzić USB"

Post autor: k2cl »

Pytanie pierwsze: czy modem jest jedynym urządzeniem na USB, jakie masz podłączone w sytuacji, kiedy chcesz urządzić "restart" USB?
Pytanie drugie: jak wygląda wynik

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep usb
przy podłączonym modemie?

Przypuszczalnie najłatwiejszą drogą restartu tego modemu będzie usunięcie i ponowne załadowanie modułu, który go obsługuje.

EDIT:
... i jeszcze nieśmiertelne:

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

...na razie niezbyt wiele z niego wynika. Dopiero lektura wątku sprawia, że tytuł staje się zrozumiały - to trochę za mało...
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”