przeszukałem również forum i ogólnie sieć w poszukiwaniu odpowiedzi jednak gdzieś nie mogę się doszukać... czy ktoś z Kolegów forumowiczów próbował zrobić coś co mi nasunęło się do głowy? mianowicie:
Pracuję codziennie na firmowym laptopie, używam na nim Ubuntu 10.04 ale oprócz systemu mam wiele cennych wyłącznie dla mnie plików. Gdy laptop zostaje w firmie po mojej pracy - Bóg jeden wie co się z nim dzieje - wtedy jedynym zabezpieczeniem moich osobistych plików jest login i hasło do mojego konta w Ubuntu, które na nic się zdaje przeglądając zawartość dysku podpiętego do innego systemu...
Stąd moje pytanie o szyfrowanie PGP plików i katalogów. Wiem jak można zaszyfrować i jak odszyfrować dane pliki, jednak chciałbym mieć klucz PGP zawsze przy sobie (jako plik na USB itd) i używać go wyłącznie do szyfrowania lub odszyfrowania danych.
W zasadzie cały mój problem tkwi w tym że dostając się do mojego konta (łamiąc hasło) program typu seahorse staje otworem z kluczem którym zostały zaszyfrowane dane. Natomiast gdy wyeksportuję stworzony klucz PGP (osobisty klucz) do pliku na np USB po czym pozbędę się tego klucza w systemie - wykasuje go np. w seahorse to potem nie da się go skutecznie zaimportować i odszyfrować dane.
Pewnie sporo zagmatwałem swój opis problemu ale starałem się wytłumaczyć jak najlepiej, z góry przepraszam jeśli mylę dział na tego typu problem.
Liczę na wyrozumiałość Kolegów i przede wszystkim na pomoc przy tym problemie.
Pozdrawiam Serdecznie,
nwgame