Szyfrowanie i deszyfrowanie plików - PGP

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
nwgame
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Szyfrowanie i deszyfrowanie plików - PGP

Post autor: nwgame »

Witam ostatnio 'mocno' zainteresował mnie temat szyfrowania i dostępne pomoce w moim Ubuntu 10.04. Przebieg stwarzania klucza jest mi dobrze znany (tak myślę :)) oraz szyfrowanie i deszyfrowanie plików.

przeszukałem również forum i ogólnie sieć w poszukiwaniu odpowiedzi jednak gdzieś nie mogę się doszukać... czy ktoś z Kolegów forumowiczów próbował zrobić coś co mi nasunęło się do głowy? mianowicie:

Pracuję codziennie na firmowym laptopie, używam na nim Ubuntu 10.04 ale oprócz systemu mam wiele cennych wyłącznie dla mnie plików. Gdy laptop zostaje w firmie po mojej pracy - Bóg jeden wie co się z nim dzieje - wtedy jedynym zabezpieczeniem moich osobistych plików jest login i hasło do mojego konta w Ubuntu, które na nic się zdaje przeglądając zawartość dysku podpiętego do innego systemu...

Stąd moje pytanie o szyfrowanie PGP plików i katalogów. Wiem jak można zaszyfrować i jak odszyfrować dane pliki, jednak chciałbym mieć klucz PGP zawsze przy sobie (jako plik na USB itd) i używać go wyłącznie do szyfrowania lub odszyfrowania danych.

W zasadzie cały mój problem tkwi w tym że dostając się do mojego konta (łamiąc hasło) program typu seahorse staje otworem z kluczem którym zostały zaszyfrowane dane. Natomiast gdy wyeksportuję stworzony klucz PGP (osobisty klucz) do pliku na np USB po czym pozbędę się tego klucza w systemie - wykasuje go np. w seahorse to potem nie da się go skutecznie zaimportować i odszyfrować dane.

Pewnie sporo zagmatwałem swój opis problemu ale starałem się wytłumaczyć jak najlepiej, z góry przepraszam jeśli mylę dział na tego typu problem.

Liczę na wyrozumiałość Kolegów i przede wszystkim na pomoc przy tym problemie.

Pozdrawiam Serdecznie,
nwgame
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Szyfrowanie i deszyfrowanie plików - PGP

Post autor: ups5 »

Do takiego zastosowania to ja bym ci polecił Truecrypta a nie PGP. Utworzysz sobie kontener (taki wirtualny dysk) i bedziesz sobie tam trzymał wszystkie swoje dane. Dlaczego nie PGP? Ponieważ nie będziesz musiał za każdym razem odszyfrowywać pojedynczych plików czy katalogów a potem ich z powrotem szyfrować, to raz. Dwa, TC będziesz możesz tak skonfigurować aby podczas startu systemu automatycznie montował ten wirtualny dysk/kontener oczekując hasła. Hasło może być wpisywane z klawiatury +/lub podane jako plik klucz. Kluczem może być dowolny plik, nawet .jpg czy mp3.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nwgame
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam, dzięki za odpowiedź.

Poradziłem sobie z tym o co pytałem wcześniej więc temat można zamknąć.
Tworzę sobie mały tutorial jak w prosty sposób osiągnąć to o co pytałem w pierwszym poście, jak go skończę i będą chętni to go umieszczę na łamach Ubuntowego forum :)
Awatar użytkownika
Babus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Babus »

Witam czy mógłbyś zdradzić jak udało Ci się zaimportować klucz publiczny z innego kompa na drugi bo ja próbuje i bezskutecznie niestety...
Awatar użytkownika
nwgame
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Babus pisze:Witam czy mógłbyś zdradzić jak udało Ci się zaimportować klucz publiczny z innego kompa na drugi bo ja próbuje i bezskutecznie niestety...
Witam Kolego, pewnie że mogę, ale zacznę od małej podpowiedzi gdyż sposób mój działa jak by od drugiej strony. Ale do rzeczy... :wink:

Zakładam że klucz szyfrujący masz stworzony...

Uruchom konsolę i zobacz co kryje się w katalogu

Kod: Zaznacz cały

$ ls -l ~/.gnupg
zwróć uwagę na dwa pliki

Kod: Zaznacz cały

secring.gpg #klucz prywatny
pubring.gpg #klucz publiczny
Najprościej jest skopiować te pliki (wystarczy nawet sam klucz prywatny) i wkleić je do podobnej lokalizacji na drugim kompie - po tym zabiegu bez problemów odszyfrujesz pliki odczytując ich zawartość, po całym zabiegu możesz usunąć klucz z systemu...

Jeśli będziesz miał dalsze pytania przedstawię mały tutorialik mojego autorstwa na temat tworzenia kluczy szyfrujących oraz późniejszej zabawy z nimi w szyfrowanie i deszyfrowanie plików.

PS. Napisałem również skrypt automatyzujący poniekąd całą sytuacje działający na zasadzie 'pytanie' - 'odpowiedź'.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”