optymalizacja, bateria, czas pracy na baterii 1005PE
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
optymalizacja, bateria, czas pracy na baterii 1005PE
witam,
czy istnieją jakieś rozwiązania (software) pozwalające osiągnąć czas pracy eee 1005PE zbliżony do tego co oferuje oryginalnie asus? Na win7 starter eee pracował mi 10h w trybie oszczędności, na ubuntu 10.04 niestety tylko 4h.
(win7 starter doprowadzał mnie do szału - poszedł format i po sprawie. jedyna wada jak na razie w ubuntu to krótki czas pracy na baterii)
jeśli ktoś zna rozwiązanie, proszę o pomoc. w wcześniejszych wątkach nic nie zna
czy istnieją jakieś rozwiązania (software) pozwalające osiągnąć czas pracy eee 1005PE zbliżony do tego co oferuje oryginalnie asus? Na win7 starter eee pracował mi 10h w trybie oszczędności, na ubuntu 10.04 niestety tylko 4h.
(win7 starter doprowadzał mnie do szału - poszedł format i po sprawie. jedyna wada jak na razie w ubuntu to krótki czas pracy na baterii)
jeśli ktoś zna rozwiązanie, proszę o pomoc. w wcześniejszych wątkach nic nie zna
-
- Sędziwy Jeż
Odp: optymalizacja, bateria, czas pracy na baterii 1005PE
dziękuje, zainstaluje, sprawdzę, odpiszę jaki efekt, pozdrawiam
EDIT:
niestety rewelacji brak, max 5h z zegarkiem w ręku, a komputer używany był tylko do sprawdzania poczty, trochę internetu,
zna ktoś inne alternatywy jeszcze?
EDIT:
niestety rewelacji brak, max 5h z zegarkiem w ręku, a komputer używany był tylko do sprawdzania poczty, trochę internetu,
zna ktoś inne alternatywy jeszcze?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zainstaluj mój kernel (wersja atom) oraz cpufreqd. Poczytaj w wątku o optymalizacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
"moj kernel" ok - przepraszam za trywialność pytania - skąd mogę go pobrać ?
zainstalowałem "cpufreqd" aczkolwiek instalator pakietów znalazł 2 progamy po wskazanej przez Ciebie nazwie:
- fully configurable daemon for dynamic frequency and voltage scaling
- control cpu speed and voltage using 2.6 kernel interface
Zainstalowałem pierwszy jako kompletną wersję
pozdrawiam
zainstalowałem "cpufreqd" aczkolwiek instalator pakietów znalazł 2 progamy po wskazanej przez Ciebie nazwie:
- fully configurable daemon for dynamic frequency and voltage scaling
- control cpu speed and voltage using 2.6 kernel interface
Zainstalowałem pierwszy jako kompletną wersję
pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj, linki do instalatorów poszczególnych wersji zamieszczam w wątku o optymalizacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
częściowo udało mi się dokonać zmian, np. usunąłem "ondemand" wgrałem laptop-mode-tools.
czas nadal bez zmian.
nie wgrałem tylko jeszcze kernel-a twojego. Postaram się to zrobić jak najszybciej (muszę doczytać z 32 zakładek w której jest właściwy link - obfitość postów jest porażająca - tym bardziej należy oddać szacunek i podziw za zaangażowanie w pomoc innym użytkownikom)
Kontaktowałem się z wsparciem technicznym ASUSA i dowiedziałem się coś ciekawego. Zadałem pytanie serwisantowi, co należy doinstalować do WinXP (po zainstalowaniu wszystkich wskazanych przez ASUS -a plików i dodatków) aby osiągnąć wydajność baterii zbliżoną do Windows 7. Serwisant powiedział mi że Win7 został "specjalnie" zaprojektowany pod pracę na laptopach i jego funkcjonowanie uwzględnia maksymalną oszczędność baterii (stad czas 10h)
Pytanie zatem jest następujące - w walce o kolejne minuty pracy na baterii - czy ubuntu może konkurować pod tym względem z Windowsem
Dodam tylko na marginesie, że eeebuntu wersja 4 beta całkowicie się rozkrzacza na 1005PE ... więc raczej nie w tym kierunku trzeba szukać
edytuję teraz pliki w etc/laptop-mode/ czy znaczenie ma fakt, iż nie mam wskazanego przez Ciebie katalogu etc/laptop-mode/gconf.d tylko etc/laptop-mode/conf.d ?
czas nadal bez zmian.
nie wgrałem tylko jeszcze kernel-a twojego. Postaram się to zrobić jak najszybciej (muszę doczytać z 32 zakładek w której jest właściwy link - obfitość postów jest porażająca - tym bardziej należy oddać szacunek i podziw za zaangażowanie w pomoc innym użytkownikom)
Kontaktowałem się z wsparciem technicznym ASUSA i dowiedziałem się coś ciekawego. Zadałem pytanie serwisantowi, co należy doinstalować do WinXP (po zainstalowaniu wszystkich wskazanych przez ASUS -a plików i dodatków) aby osiągnąć wydajność baterii zbliżoną do Windows 7. Serwisant powiedział mi że Win7 został "specjalnie" zaprojektowany pod pracę na laptopach i jego funkcjonowanie uwzględnia maksymalną oszczędność baterii (stad czas 10h)
Pytanie zatem jest następujące - w walce o kolejne minuty pracy na baterii - czy ubuntu może konkurować pod tym względem z Windowsem
Dodam tylko na marginesie, że eeebuntu wersja 4 beta całkowicie się rozkrzacza na 1005PE ... więc raczej nie w tym kierunku trzeba szukać
edytuję teraz pliki w etc/laptop-mode/ czy znaczenie ma fakt, iż nie mam wskazanego przez Ciebie katalogu etc/laptop-mode/gconf.d tylko etc/laptop-mode/conf.d ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj nawet nie "tykaj" laptop-mode ... wyłącz to (obecnie "przestarzała technologia"). Jutro może pojutrze opisze ponownie, co i jak oraz umieszczę Kernel. W pierwszej kolejności wersje 6.6 dla architektury atom.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
ok, zatem czekam
-
- Sędziwy Jeż
witam, odkopuję wątek, mam nowe jajko - 6.6 z wątku optymalizacji, proszę o dalsze wskazówki ...
- cnl
- Piegowaty Guziec
to ja proponuje wylaczenie w biosie czytnika kart, kamery, bluetooth, lan - ja z tego nie korzystam, wiec powylaczalem
a tak, jak wspomnial ext73 - Jego kernel dziala pieknie, zainstaluj tez Jego modyfikacje GRUB. Druga sprawa jest taka, ze w netbooku moja bateria juz nie pojedzie powiedzmy 9 godzin - ciagnie okolo 5 z tym, ze mam wylaczony wlan i korzystam z modemu usb, a to niestety troche zjada baterii 

Z Linuksem od Ubuntu 7.04 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Należy powyłączać niepotrzebne usługi. Podstawowych modyfikacji można dokonać w Programach Startowych, a nieco głębszych modyfikacji za pomocą simple-service-manager (Najlepiej zainstalować go poprzez dodanie do repozytoriów -> ppa:stebalien/simple-service-manager (odświeżamy repozytoria) i następnie wyszukanie w synaptiku właśnie simple-service-manager)
A tu masz cytat z jednego z postów Ext73 dotyczący niepotrzebnych usług:
A tu masz cytat z jednego z postów Ext73 dotyczący niepotrzebnych usług:
Optymalizacja usług
Tu chciałem wam polecić wyłączenie paru usług, jeśli ich oczywiście nie używacie. Cały proces realizujemy przy udziale wskazanego w tym wątku Simple Service Manager`a:
- anacron,
- atd,
- cron,
- portmap,
- ufw - firewall - polecam firestartera,
- dns-clean,
- fancontrol - tu polecam wyłączyć, jeśli macie problemy z wentylatorami = pracują za rzadko lub zbyt często - związane z lm_sensors i nie obsługiwaniem sensorów vide lm, ale przez acpi
- kerneloops,
- ondemand - omawiane wcześniej,
- winbind - ta usługa oprócz ufw i wcześniej omówionej apparmor, najbardziej obciąża system spośród w/w. Możemy ją wyłączyć, gdy nie używamy samby.
- grappas
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
myslalem ze lapek z ubuntu dluzej trzymie sie niz taki sam z win7. Tez powodem tak drastycznego spadku dlugosci pracy na baterii moze byc samo taktowanie procesora. Na roznych systemach roznie oszczedzanie procesora wyglada.
Problem - słowo ZAKAZANE
LMDE/Linux registered user #491775
LMDE/Linux registered user #491775
-
- Sędziwy Jeż
zauważyłem również, że przełączanie się między systemami chyba nie służy baterii. Inaczej ją eksploatuje win i inaczej 10.04,
dziś win może działać mi już tylko 7 h 40 min
dziś win może działać mi już tylko 7 h 40 min
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Z moich obserwacji wynika, ze win 7 bardzo mocno rozkalibrowuje baterie i to nie ma wiele wspólnego z Linuksem ! Swego czasu prowadziłem testy na 1201n ... win 7 obniżył żywotność baterii o 18 % po 3 miesiącach jego używania ! ... Jedynym sposobem przywrócenia "normalności" było formatowanie baterii pod Ubuntu, poprzez całkowite rozładowywanie (aż do wyłączenia maszyny) i ładowanie - tak przez kilkanaście razy. Zresztą, tak da się pod Linuksem osiągnąć nawet do 125 % pierwotnej pojemności
. Pod win 7 już tego nie zrobisz
. Mojemu znajomemu po roku użytkowania win 7 bateria straciła ok 35 % pierwotnej pojemności. Z tego co wiem wynika to z błędów w kernelu i usługach win 7 zarządzających pracą na akumulatorach.
Zresztą Linux także deformatuje baterie ... np. teraz po 3 miesiącach użytkowania i nie formatowania w w/w sposób baterii jej pojemność to 98,5 % początkowej wartości
. Na szczęcie przy udziale Ubuntu można ten proces odwrócić ... w win 7 już jest tym problem 
Pozdrawiam
EDIT:
BTW. Panowie poczytajcie moje posty ... mój 1201n działa na baterii do 4.30 min (włączone WiFi i Bt) ... pod win 7 maks to 3 h 50 min., przy założeniu realizacji podobnych zadań.
Pozdrawaim

Zresztą Linux także deformatuje baterie ... np. teraz po 3 miesiącach użytkowania i nie formatowania w w/w sposób baterii jej pojemność to 98,5 % początkowej wartości

Pozdrawiam
EDIT:
BTW. Panowie poczytajcie moje posty ... mój 1201n działa na baterii do 4.30 min (włączone WiFi i Bt) ... pod win 7 maks to 3 h 50 min., przy założeniu realizacji podobnych zadań.
Pozdrawaim

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Rozumiem, że kilkanaście razy pod rząd, ładowałeś baterię i potem do oporu ją rozładowywałeś?e X t 7 3 pisze:... Jedynym sposobem przywrócenia "normalności" było formatowanie baterii pod Ubuntu, poprzez całkowite rozładowywanie (aż do wyłączenia maszyny) i ładowanie - tak przez kilkanaście razy
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tak robiłem