Wydzielanie części dysku

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
patlas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Wydzielanie części dysku

Post autor: patlas »

Witam :)

Wiem że jest wiele postów odnośnie wydzielania partycji ale mój problem jest troche inny :(

Na system Ubuntu przeznaczyłem 100Gb i na home 50Gb teraz wiem że 100Gb to troche za dużo miejsca na sam system. Okazało się teraz iż jest mi potrzebny windows xp (ze względu na prace) i niestety nie mam na niego miejsca.

W jaki sposób wydzielić 20Gb z partycji na której jest stystem tak aby nie utracić danych a móc doinstalować windowsa ??

Z góry dziekuje za pomoc :)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Odp: Wydzielanie części dysku

Post autor: marcin1982 »

Wstaw zrzut ekranu z obrazem dysku z uruchomionym GParted. Zobaczymy jak to tam wygląda.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: EF »

marcin1982: przecież dokładnie opisał co ma na dysku.

patlas: zmniejsz po prostu partycję z Ubuntu. Robiłem tak wielokrotnie i nic się z plikami nie działo, chociaż nikt Ci oczywiście 100% gwarancji nie da.
Chakra Linux user.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

@EF
Windows i tak się zainstaluje na pierwszej partycji głównej i do MBR. Dlatego trzeba poprzesuwać partycje w taki sposób, żeby nowa partycja C:/ znajdowała się na początku dysku. Nie wiadomo jaka partycja jest na początku dysku i czy ma 4 podstawowe, albo może jedną podstawową (np. swap), jedną rozszerzoną i 3 logiczne ...
@patlas
Pokaż jeszcze wynik polecenia
fdisk -l
Jeśli w Gparted masz na początku od lewej strony partycję " / " chwyć ją z lewej strony i zmiejsz o powiedzmy 10 GB, powstanie obszar nieprzydzielony. Utwórz tam partycję podstawową z systemem plików NTFS.
=========
Potem oczywiście będziesz musiał wykonać jeszcze update Gruba np. wg tego poradnika:
http://dug.net.pl/tekst/77/przywracanie ... ca_chroot/ .
patlas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

tak wygląda zrzut ekranu :)
PS. Nie da się przeciągać tych partycji :(
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Wstrzymaj się chwilę z operacjami. I tak to musisz zrobić z poziomu Live-cd - nie zrobisz tego na działającym systemie. Sprawdzę coś i napiszę co i jak.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: EF »

Windows i tak się zainstaluje na pierwszej partycji głównej i do MBR.
Grub też jest tam zainstalowany, i jeśli będzie chciał korzystać z dwóch systemów operacyjnych, to grub będzie musiał tam zostać zainstalowany ponownie. A co do tego gdzie się Windows zainstaluje... tam gdzie mu wskażesz i tam gdzie będzie dla niego utworzona partycja, nie ma znaczenia czy na początku czy na końcu dysku.

EDIT:
patlas: wywal ten obrazek, bo zaraz zrobi to moderator :)
Chakra Linux user.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

1. Uruchom płytkę Ubuntu w trybie live-cd. Proponuję zmniejszyć partycję /dev/sda6 nawet powiedzmy o 10 GB. Prawoklik na partycji -> Resize/Move. W pole "Size before" wpisz wartość 10240 Mb. Zastosuj. Potem prawoklik na partycji /dev/sda2 -> Resize/Move i wpisz tam tyle samo. Zastosuj. To spowoduje utworzenie obszaru nieprzydzielonego o wielkości 10 GB, który już nie będzie znajdował się w obrębie partycji /dev/sda2. Potem usuń partycję /dev/sda1 -> Zastosuj. No na tym wolnym miejscu utwórz system plików NTFS (nie wiem czy chodzi o XP czy inny Windows). Partycji /dev/sda7 najlepiej nie ruszać.
Żeby niczego z /home nie stracić, spakuj sobie zawartość tej partycji do jakiegoś katalogu na /dev/sda7 - wszystkie ustawienia programów itd, włącznie z plikami i katalogami ukrytymi.
Generalnie najpierw należy instalować Windowsa, potem linuksa, chyba że coś bardzo poszło do przodu.
Po instalacji Windowsa trzeba uaktualnić Gruba tak jak pisałem wcześniej.
Obrazki wstawiaj na http://imageshack.us/ - na forum miniaturę.
Ożyj i zwyciężaj! :P
patlas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Bardzo dziękuje za pomoc :)

Wszystko się udało ale nie obeszło się bez odzyskiwania GRUB'a :)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

No to sukces :)
To było konieczne, bo tak jak słusznie zauważył EF Windows też się pakuje do MBR (0-512b) przestrzeni dyskowej - pierwszy sektor i rozjeżdża linuksowego Gruba - nadpisuje go. Ważne jest to,
że Win może być zainstalowany tylko na partycji podstawowej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”