Dyskietki - relikt przeszłości :)

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Krbor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Dyskietki - relikt przeszłości :)

Post autor: Krbor »

Cóz, przy jednym z tematów pojawił się taki off top, więc pomyślalem, że przydało by się go założyć i rozwinąć ;)

A więc Dyskietki są już praktycznie reliktem przeszłości, zostały zastąpione przez Pamięci USB. Ale istnieje jeszcze spora grupa użytkowników, która ich używa :)
Staje się to coraz trudniejsze, ponieważ nowsze modele komputerów (mam na myśli klasyczne PC) nie posiadają już nawet stacji dyskietek.

Opowiedzcie gdzie jeszcze spotykacie się z Dyskietkami, czy coś na nich jeszcze przechowujecie itp :)

Ja osobiście spotkałem się z nimi na Poczcie Polskiej. Dane z komputera były przenoszone do urzędu nadrzędnego za pomocą właśnie dyskietek ;) gdy bylem tam ostatnio dalej odbywało się to właśnie w taki sam sposób :D

Poza tym głośna była sprawa przetargu ogłoszonego przez ZUS na sporą ilość właśnie tego nośnika danych :D
Nawet najmądrzejsi nie wiedzą wszystkiego.
theus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Odp: Dyskietki - relikt przeszłości :)

Post autor: theus »

Polskie Urzędy... nie wymagają komentarza, wymiatają...

//ka_o_3991: linki niezwiązane z tematem możesz sobie umieszczać w podpisie, nie w treści posta
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Ja kilka dni temu znalazłem "dyskietkę" z Commodore w piwnicy. A właściwie to taki kardridż był: http://cdn1.ioffer.com/img2/item/133/074/797/EZNh.jpg z jakąś grą.

Osobiście floppy nie używam. Ale znam kogoś, kto ma jeszcze nową, nie używaną stację dyskietek. Moją stację odpiąłem od zasilania i wyłączyłem w BIOSie. Teraz to taki "organ szczątkowy".
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: kabanek »

ja dyskietki jakiś czas temu spotkałem na uczelni :-)
tworzyliśmy na dyskietce (świeżo sformatowanej) katalogi i pliki, a następnie robiliśmy jej obraz i hexedit'em odczytywaliśmy datę utworzenia itp :D
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Zajrzyjcie do ZUS. Jakiś czas temu celem migracji danych kupowali ogromne ilości dyskietek:
http://www.idg.pl/news/174141/ZUS.oglas ... 44.MB.html .
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: Dwimenor »

Trzymam w domu kilka dyskietek, chodź aby je odczytać musiałbym uruchomić starego kompa. Z tego co pamiętam, jest na nich jakaś wersja Eye of the Beholder i sterowniki do mojej 12-letniej drukarki. Sterowniki zamieszkują 4 dyskietki:)
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Ja mam jedną w szufladzie. Pamiętam jak pracowałem w gazetce szkolnej to przynosiłem artykuły do szkoły na tym właśnie nośniku. Kiedy otrzymywałem ją spowrotem to od razu formatowałem, ponieważ wiedziałem że na 99% będzie tam wirus.

Jest jeszcze jedno zastosowanie dyskietek, jak komp jest na tyle stary, że nie bootuje się z USB, to instalujesz Plop Boot Manager na dyskietce i robisz przekierowanie bootowania na USB.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

Admc pisze:Ja mam jedną w szufladzie. Pamiętam jak pracowałem w gazetce szkolnej to przynosiłem artykuły do szkoły na tym właśnie nośniku. Kiedy otrzymywałem ją spowrotem to od razu formatowałem, ponieważ wiedziałem że na 99% będzie tam wirus.
Jak jeszcze używałem Windows to jak przyniosłem pendrive, którego dałem właśnie do szkoły (strona szkoły, której i tak nie zmienili, bo nauczyciel chyba nie potrafił otworzyć plików PHP :craz:) to od razu po włożeniu do kompa antywirus zaczął wyć, że musiałem sformatować z lotu, bo chyba tylko z 2 pliki nie były zainfekowane :teeh: ale żem się zdziwił (chociaż co tu dziwnego - komputery bez antywisów, firewalli ani nic hasające po necie z systemem Windows)

Co do sprawy dyskietek, to ja chyba tylko raz w życiu jej użyłem - w... 3 albo 4 klasie podstawówki nauczycielka kazała nam przynieść coś przygotowane w domu (znaczy teoretycznie robiliśmy to na lekcji, ale nikt za bardzo nie zdążył to powiedziała, że jeśli możemy to możemy część w domu zrobić) i zaznaczyła, żeby przynieść to na dyskietkach, bo stacje dysków na kompach szkolnych nie działają (:-?), a chyba uznała, że pendrivami nie będziemy potrafili się obsłużyć...
Inny OS = Trisquel 4.5
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kabanek »

ja gdzieś powinienem mieć starą kieszeń na dyskietki 5,25 cala :D Wkładało się ją zamiast napędu CD i działało;p
Awatar użytkownika
kilab
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: kilab »

W jednym z dużych zakładów w okolicy chłopaki z IT używali dyskietek do testowania pamięci. Na tych dyskietkach trzymali Memtesta i podłączali do wariujących kompów za pomocą stacji dyskietek pod USB. Do dzisiaj nie powiedział żaden dlaczego tak robią :grin:
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: dhg »

Do dziś używam dyskietek na... Amidze 500 i 600 ale tylko do Oldschool'owych gierek :P
Oczywiście PC też posiada stację FDD przydatna rzecz kiedy uruchamia się starego kompa który nawet z cd nie startuje (mam całą kolekcję wynalazków na Pentium I i II które do dziś mi świetnie służą). Dyskietki stosuje się także przy starszych obrabiarkach cnc przy przenoszeniu plików z projektami. Cóż 1,44mb to prawie nic w dzisiejszych czasach, ale na DOS6.22, Fresco czy inne mini OS wystarczy. Polecam taką zabawę ;)
Inny OS: Debian Stable (6.0.3 Squeeze)
Register Linux User #551166
umcs
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: umcs »

Jak kupowałem kompa 5 lat temu to jeszcze mi wsadzili stację dyskietek ale nie wiem po co.
"Gdyby Hans nie zabił żony i nie dostał wyroku to coś by było z tego Reiser4"
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Relikt przeszłości? Hm... Ja sam nadal używam dyskietek do aktualizacji biosów, itd. W moim byłym miejscu pracy na kilku dyskietkach "jechały samochodem" uaktualnione dane sprzedaży, ewidencji klientów, itd. z dosowego programu w kierunku księgowości (gdyż mieściła się w innym miejscu) w celu wystawienia i wydrukowania faktur:)
Awatar użytkownika
dalselv
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: dalselv »

ja mam na dyskietce partition magic którym robię formaty ;)
XP -> Mandriva -> Win7 -> Ubuntu -> WIN10 -> Xubuntu !
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

LOL, kiedy ja ostatnio używałem dyskietek :D Chyba jak chodziłem do gimnazjum, czyli jakieś 7-8 lat temu :whis: Potem były CD, DVD, a teraz to nawet tych ostatnich nie kupuję, wszystko praktycznie nagrywam na peny albo zewnętrzny HDD:craz:Teraz to nie wiem, czy jeszcze gdzieś w mojej okolicy da się kupić dyskietki, przyznam, że dawno tego w sklepach nie widziałem.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
darthsidious
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: darthsidious »

Mam gdzieś jeszcze leżącą 5"1/4 od Atari.
Z tego co wiem to ci co nie korzystają z podpisu cyfrowego w Płatniku na 100% używają dyskietek do wysyłki paczek do ZUS.
Dothan 1.7GHz / 768MB DDR / 64GB SSD PQI / ATI 9600 - 128MB VRAM
Core2Duo T9300 / 4GB DDR2 / 160GB HDD + TurboMemory 1GB / GF 8600GT - 256 VRAM
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
zxraf48kb
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: zxraf48kb »

marcin1982 pisze:Zajrzyjcie do ZUS. Jakiś czas temu celem migracji danych kupowali ogromne ilości dyskietek:
http://www.idg.pl/news/174141/ZUS.oglas ... 44.MB.html .
Ty się ciesz, że nie ogłosili przetargu na 5 wagonów kart perforowanych, bo ja bym się nie zdziwił jakby się okazało, że odkryli w jakimś zusie, gusie czy pkp, że mają w piwnicy jakiś komputer i trzeba zrobić migracje ;)

Co do dyskietek, to najlepsze były 5 1/4". Kiedyś za czasów studenckich, po pijaku się wywaliłem z plecakiem w którym miałem pracę na rzeczonej dyskietce i butelkę słodkiego winka. Butelka poszła w drobny mak, a ja nie wiedziałem czego bardziej żałować "zalanej" ;) pracy czy winka :craz:.

Okazało się, że dyskietkę wystarczyło wyciągnąć z tekturkowej koperty umyć pod kranem i wszystko było ok :razz:. Potem nastał czas dyskietek 3,5", które padały bez żadnego powodu.

A karty perforowane świetnie się nadawały do robienia ściąg.
Awatar użytkownika
Krbor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Krbor »

Nie zapominajcie, że w tym roku (30 kwietnia) została wyłączona ostatnia Odra obsługująca stację w Lublinie :)
Nawet najmądrzejsi nie wiedzą wszystkiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”