Kolour paint zmienia ikony i motyw.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Kolour paint zmienia ikony i motyw.
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tej świetnej dystrybucji Linuksa.
Jestem początkującym użytkownikiem systemu spod znaku pingwina.
Zainstalowałem wersję Ubuntu 10.04 LTS na Dell`u D610 i bardzo ładnie pracuje, jednak gnębi mnie sprawa programu kolour paint i jego współpracy w środowisku Gnome.
Wykonuję sporo prostych rysunków, a że program ten jest dziecinnie prosty w obsłudze, więc bardzo mi pomaga w codziennym życiu.
Niestety, ale przy zapisywaniu kolejnych rysunków i zamykaniu tego programu, ekran na chwilę mignie i ulegają (graficznie) zmiany ikon oraz motyw pulpitu, nagłówków etc. najczęściej na zupełnie surowy wygląd, niczym z M$ 98.
Po ponownym uruchomieniu laptopa wszystkie nastawy powracają do poprzedniego stanu.
Co gorsze, na Ubuntu tylko tak się dzieje, ale na wcześniej zainstalowanym Dabianie 5.0.5 wyłączało mi cały system, traciłem bezpowrotnie swoją pracę.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Jestem początkującym użytkownikiem systemu spod znaku pingwina.
Zainstalowałem wersję Ubuntu 10.04 LTS na Dell`u D610 i bardzo ładnie pracuje, jednak gnębi mnie sprawa programu kolour paint i jego współpracy w środowisku Gnome.
Wykonuję sporo prostych rysunków, a że program ten jest dziecinnie prosty w obsłudze, więc bardzo mi pomaga w codziennym życiu.
Niestety, ale przy zapisywaniu kolejnych rysunków i zamykaniu tego programu, ekran na chwilę mignie i ulegają (graficznie) zmiany ikon oraz motyw pulpitu, nagłówków etc. najczęściej na zupełnie surowy wygląd, niczym z M$ 98.
Po ponownym uruchomieniu laptopa wszystkie nastawy powracają do poprzedniego stanu.
Co gorsze, na Ubuntu tylko tak się dzieje, ale na wcześniej zainstalowanym Dabianie 5.0.5 wyłączało mi cały system, traciłem bezpowrotnie swoją pracę.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Kolour paint zmienia ikony i motyw.
Kolourpaint to program pod KDE, może to powoduje jakieś konflikty? Brak jakichś bibliotek? Sam kiedyś go używałem i nie miałem najmniejszych problemów.
Spróbuj uruchomić go z poziomu terminala wpisując kolourpaint i zobacz, czy nie wyświetlą się tam jakieś błędy po uruchomieniu i później po zamknięciu programu.
Spróbuj uruchomić go z poziomu terminala wpisując kolourpaint i zobacz, czy nie wyświetlą się tam jakieś błędy po uruchomieniu i później po zamknięciu programu.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Zainstaluj Centum sterowania KDE i KDEartwork (uwaga! ciągnie 300 MB zależności), ustaw styl GTK+ i wszystkie kolory. Potem wywal centrum sterowania KDE, KDEartwork i wszystkie zależności.
Ustaw wszystko i potem:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install systemsettings kdeartwork
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get purge akonadi-server kde-icons-nuvola kdeartwork kdeartwork-emoticons kdeartwork-style kdeartwork-theme-icon kdebase-workspace-bin kdebase-workspace-data kdebase-workspace-kgreet-plugins kdepim-runtime kdepimlibs-data kdepimlibs5 kdewallpapers kscreensaver libakonadiprivate1 libboost-program-options1.40.0 libkephal4 libkfontinst4 libkscreensaver5 libksgrd4 libkworkspace4 libplasma-applet-system-monitor4 libplasma-geolocation-interface4 libplasmaclock4 libplasmagenericshell4 libprocesscore4 libprocessui4 libsolidcontrol4 libsolidcontrolifaces4 libtaskmanager4 libweather-ion4 mysql-client-core-5.1 mysql-server-core-5.1 nuvola-icon-theme plasma-dataengines-workspace plasma-desktopthemes-artwork plasma-widgets-workspace python-kde4 systemsettings
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za podpowiedzi 
Jutro z rana biorę się za rozwiązanie tej sprawy.
Pozdrawiam.
EDIT:
Wszystko już śmiga, aż milo pracować na tym systemie.
Jednak robiłem te dociągnięcie z pozycji Synaptic`a, Terminal wywalał jakieś błędy - sorry jestem newbie.
Brak zmian ustawionych parametrów ikon i motywów środowiska.
Dociągniętych plików zależnościowych nie usuwałem, mogą być pomocne przy instalacji innych programów, które pracują w środowisku KDE.
Serdeczne podziękowania dla Was, a zwłaszcza dla Admc

Jutro z rana biorę się za rozwiązanie tej sprawy.
Pozdrawiam.
EDIT:
Wszystko już śmiga, aż milo pracować na tym systemie.
Jednak robiłem te dociągnięcie z pozycji Synaptic`a, Terminal wywalał jakieś błędy - sorry jestem newbie.
Brak zmian ustawionych parametrów ikon i motywów środowiska.
Dociągniętych plików zależnościowych nie usuwałem, mogą być pomocne przy instalacji innych programów, które pracują w środowisku KDE.
Serdeczne podziękowania dla Was, a zwłaszcza dla Admc

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
W ten sposób znacznie spowolniłeś sobie system.River pisze:Dociągniętych plików zależnościowych nie usuwałem
Pozdrawiam.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Piegowaty Guziec
@Admc
Jakoś nie zaobserwowałem spowolnienia systemu i pracy na programach, procesor 1,6Ghz M, RAMu 1G, grafika 128Mhz i jak napisałem wcześniej, śmiga aż miło. To samo ze wstawaniem, czy też zamykaniem systemu - nie dostrzegam opóźnień. Najważniejsze że już nie mam problemu
Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.
River.
Jakoś nie zaobserwowałem spowolnienia systemu i pracy na programach, procesor 1,6Ghz M, RAMu 1G, grafika 128Mhz i jak napisałem wcześniej, śmiga aż miło. To samo ze wstawaniem, czy też zamykaniem systemu - nie dostrzegam opóźnień. Najważniejsze że już nie mam problemu

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.
River.
- Jaahquubel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
U mnie problem podobny. Kaszani się przy wyłączaniu Okulara, Opery lub Tlenu - tego ostatniego najczęściej, ale żadnego z nich zawsze, tzn. raz jest dobrze, a raz źle.
Sposób podany przez Admc u mnie nie pomógł. Wywalenie KWin też nie.
Zmieniają się ikony i motyw GTK+.
Ubuntu 10.04, Gnome 2.30.2.
Sposób podany przez Admc u mnie nie pomógł. Wywalenie KWin też nie.
Zmieniają się ikony i motyw GTK+.
Ubuntu 10.04, Gnome 2.30.2.
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)