sieć i udostępnianie - mandriva ubuntu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Masterion
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

sieć i udostępnianie - mandriva ubuntu

Post autor: Masterion »

Witam wszystkich forumowiczów.

Chcę przedstawić swój problem. Otóż, mam w domu 2 komputery. na jednym jest Mandriva 2010 Spring a na drugim Ubuntu 9.10

Cały dzień próbuje coś udostępnić, instaluje różne pakiety i nic. Co prawda z poziomu ubuntu mam opcje współdzielenia i niby się udostępnia, ale za to z poziomu mandrivy nie mogę się dostać do udostępnionego katalogu i nawet nie mogę znaleźć komputera po IP.

Na mandrivie udało się udostępnić folder i z poziomu ubuntu mogę się do niego dostać, natomiast po skopiowaniu nie mogę wkleić udostępnionego katalogu do siebie na ubuntu.

Celem jest udostępnianie katalogów pomiędzy tymi systemami/komputerami bez żadnych ograniczeń. Jakieś pomysły jak to zrobić?

Z góry dzięki, pozdrawiam.
adrikux

Odp: sieć i udostępnianie - mandriva ubuntu

Post autor: adrikux »

W celu wymiany plików najlepszym rozwiązaniem będzie NFS, którego instalacja i konfiguracja został przyzwoicie opisania tutaj. Ja osobiście korzystam z Samby do wymiany plików mimo, że windowsa nie posiadam. Mam rozumieć, że oba komputery stanowią serwer plików. Jeśli tak, to zacznijmy od tego z Ubuntu. Najpierw zainstaluj potrzebne pakiety, dodałem do nich także gufwa, ale jeżeli konfigurujesz IPtables w inny sposób to go nie instaluj.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install samba system-config-samba gufw
Teraz uruchom gufwa w celu ustawienia regóły zezwalającej na dostęp do zasobów komputera z tego z Mandriva. Nie mam aktualnie tego narzędzia, ale z tego co pamiętam była tam opcjia Advanced w której ustalało się Allow, a następnie podawało adresy IP komputerów. Wystartuj sambę jeżeli automatycznie się nie uruchomiła, a następne uruchom jej konfigurator. Powinien być w System -> Administracja -> Samba. Dodajesz teraz udostępniony katalog, np.: twój cały katalog domowy, zaznaczasz opcję Odczyt/Zapis oraz opcję "Visibly", pamiętam, że taka też była. Na Mandrivie wykonujesz to samo, z tym, że tam masz Drakconfa i to z jego użyciem czynności konfiguracyjne wykonjesz, tak więc zainstaluj samą sambę. Następnie w menedżerze plików wpisujesz:

smb://adres.ip.komputera
Masterion
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Masterion »

po wpisaniu komendy

sudo apt-get install samba system-config-samba gufw
widnieje:

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
samba jest już w najnowszej wersji.
system-config-samba jest już w najnowszej wersji.
gufw jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 7 nieaktualizowanych.
adrikux pisze: Teraz uruchom gufwa w celu ustawienia regóły zezwalającej na dostęp do zasobów komputera z tego z Mandriva. Nie mam aktualnie tego narzędzia, ale z tego co pamiętam była tam opcjia Advanced w której ustalało się Allow, a następnie podawało adresy IP komputerów.
jest tam ustawianie adresów od - do oraz ustawianie portów. wpisałem tylko IP komputera z mandrivą i dodałem bez ustawiania portów. nie wiedziałem czy mam coś wpisywać czy nie.

Wystartuj sambę jeżeli automatycznie się nie uruchomiła
jakim poleceniem? wpisując samba wyskakują jakieś wpisy w konsoli, między innymi

samba version 4.0.0alpha9-GIT-27087e6 started.
rozumiem, że to odpowiada za jej włączenie. ten wpis poprzedzają wpisy typu:

Unknown parameter encountered: "remote announce"
Ignoring unknown parameter "remote announce"
Unknown parameter encountered: "remote browse sync"
Ignoring unknown parameter "remote browse sync"
Unknown parameter encountered: "printcap name"
Ignoring unknown parameter "printcap name"
jest ich co najmniej koło kilkadziesiąt
a następne uruchom jej konfigurator. Powinien być w System -> Administracja -> Samba.
przed uruchomieniem wyskakuje ostrzeżenie: "Niektórych wierszy nie można zrozumieć podczas odczytywania pliku konfiguracji etc/samba/smb.conf Mogą to być nieznane dyrektywy konfiguracji wtyczek Samby, ale mogą być także błędami konfiguracji."
Dodajesz teraz udostępniony katalog, np.: twój cały katalog domowy, zaznaczasz opcję Odczyt/Zapis oraz opcję "Visibly", pamiętam, że taka też była. Na Mandrivie wykonujesz to samo, z tym, że tam masz Drakconfa i to z jego użyciem czynności konfiguracyjne wykonjesz, tak więc zainstaluj samą sambę. Następnie w menedżerze plików wpisujesz:

Nie bardzo wiem o co Ci chodziło w zdaniu "tak więc zainstaluj samą sambę" Jeśli możesz jaśniej to poproszę.

Zrobiłem wszystko co napisałeś. Na mandrivie też muszę dodawać jakieś reguły? też gufw? Jeśli tak to nie ma n a mandrivie takiego czegoś. Nie wiem jak na mandrivie dodać reguły. Jeśli coś jeszcze mam zrobić lub coś zrobiłem źle poprawcie mnie.

edit:
gdy wchodze w Miejsca>Sieć mam ikone Sieć Windows, nie mogę wejść do tego katalogu. Wyświetla się komunikat: Zamontowanie położenia nie jest możliwe. Uzyskanie listy udziałów z serwera się nie powiodło.
adrikux

Post autor: adrikux »

Na mandrivie poprostu zaznaczasz Sambę jako usługę dozwoloną w konfiguratorze zapory sieciowej. Gufwa nie instaluj, przecież napisałem ci, że mandriva posiada swoje narzędzia konfiguracyjne zgromadzone w jednym punkcie, drakconf. Nie mam aktualnie Ubuntu ani skonfigurowanej samby bo po zmianie systemu na Fedorę nie miałem jeszcze potrzeby transferu plików między komputerami, tak więc idealnych wskazówek ci nie dam, ale postaram się opierać na zrzutach ekranu zawartych w sieci. Menedżer pakietów poinformował cię o obecności pakietów wskazanych do instalacji w systemie, tak więc pozostaje tylko konfiguracja. Ponownie zacznijmy od konfiguracji Ubuntu jako serwera plików z Sambą. Najpierw zezwól na dostęp Mandrivy do Ubuntu, tak jak pokazane jest na poniższym zrzucie.
Obrazek
Teraz udostępniasz wybrany katalog, samba pewnie jest włączona, ale dla pewności:

sudo /etc/init.d/samba start
W celu udostępnienia katalogu uruchamiasz konfigurator samby, jest on gdzieś w system -> administracja, powinien też się uruchomić po wydaniu poniższego polecenia w terminalu:

system-config-samba
Następnie postępujesz tak jak tutaj, czyli Add Share, zaznaczasz opcję widoczności i zapisu oraz określasz udostępnioną lokalizację i zastosowujesz zmiany. Teraz na komputerze z mandrivą wpisujesz w menedżerze plików:

W celu skonfigurowania Mandrivy jako serwera plików, wykonujesz dokładnie to samo z tym, że za pomocą Drakconfa, tak więc instalujesz samą sambę, bez gufwa czy konfiguratora dla GNOME.

urpmi samba
Dawno Mandrivy nie używałem, ale jestem pewien, że Drakconf umożliwia konfigurację firewalla i samby.
Awatar użytkownika
fnord
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: fnord »

[www.wakeupcovan.com]
[http://www.adrian.org.pl]