Ubuntu Netbook Remix vs Easy Peasy vs Moblin który najlepszy?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ubuntu Netbook Remix vs Easy Peasy vs Moblin który najlepszy?
Mam Asusa 1005PE. Który według was system operacyjny jest najszybszy i najbardziej wydajny: Ubuntu Netbook Remix czy Easy Peasy czy Moblin? Wydaje się, że w tej chwili to najbardziej popularne linux-owe systemy na netbooki. Proszę o opinie ale ludzi, którzy osobiście pracowali na tych systemach. Dzięki za pomoc.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Odp: Ubuntu Netbook Remix vs Easy Peasy vs Moblin który najlepszy?
Witaj, jeśli priorytetem miałaby być wydajność to ... żaden z powyższych ... może poza Moblinem, który dość dobrze jest skonfigurowany, ale i tak nie zapewnia maksymalnej wydajności, na każdej maszynie.
Jeśli zależy Ci na maksymalnej wydajności, a przy okazji najlepszym stosunku wydajności do oszczędności energii, najlepszym rozwiązaniem będzie wersja Ubuntu desktop - z założeniem dokonania optymalizacji. Przykładem niech tu będzie Asus 1201n, który w oparciu o moje rozwiązania (kernel, sterowniki, xorg dla nvidii, nastawy dla cpufreqd oraz inne optymalizacje i zmiany w konfiguracji, które opisuje), zapewnia bardzo wysoką wydajność, przy jednoczesnej wysokiej responsywności. Zapewnia także odpowiednią skalowalność poszczególnych komponentów netbooka w przypadku pracy na baterii. Wprowadzenie zmian o jakich pisze skutkuje podbiciem czasu pracy na baterii z ok. 2 godzin 40 minut (normalna praca = Open Office, sieć, ściganie plików etc.) do 3 godzin 30 do 50 minut (maksimum jakie udało mi się osiągnąć to 4 godziny i 20 minut - tylko praca z edytorem tekstu - włączone i wifi i bluetooth).
Pozdrawiam
Jeśli zależy Ci na maksymalnej wydajności, a przy okazji najlepszym stosunku wydajności do oszczędności energii, najlepszym rozwiązaniem będzie wersja Ubuntu desktop - z założeniem dokonania optymalizacji. Przykładem niech tu będzie Asus 1201n, który w oparciu o moje rozwiązania (kernel, sterowniki, xorg dla nvidii, nastawy dla cpufreqd oraz inne optymalizacje i zmiany w konfiguracji, które opisuje), zapewnia bardzo wysoką wydajność, przy jednoczesnej wysokiej responsywności. Zapewnia także odpowiednią skalowalność poszczególnych komponentów netbooka w przypadku pracy na baterii. Wprowadzenie zmian o jakich pisze skutkuje podbiciem czasu pracy na baterii z ok. 2 godzin 40 minut (normalna praca = Open Office, sieć, ściganie plików etc.) do 3 godzin 30 do 50 minut (maksimum jakie udało mi się osiągnąć to 4 godziny i 20 minut - tylko praca z edytorem tekstu - włączone i wifi i bluetooth).
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Dzięki, to dało mi jakiś obraz sytuacji
- +)game(-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
witam nie chce zakładać nowego tematu wiec mam podobne pytanie ale znalazłem system MeeGo i mam prytanie co o nim sadzicie do netbooka ? wiem ze brak wersji pl tego systemu ale czy znacznie się rożni od moblina , miałem zamiar właśnie instalować mobilna gdy natrafiłem właśnie na niego . i jeszcze jedno czy w systemie takim jak moblin da się ustawić sprawdzanie polskiej pisowni i czy wreszcie jest office do niego thx. za wszelka pomoc
-
- Piegowaty Guziec
Co do MeeGo próbowałem to ogarnąć ale ten system nadaje się na jakąś nawigację lub tablet a nie na komputer, niema za wiele pomocy w necie i out of the box nie współpracował za dobrze z moim netbookiem - samsung n130 (brak skrótów klaiszowych i wifi) podobnie jak i sam moblin. Ogólnie z interfacem moblina jedynie działa jako tako openSUSE czyli Goblin ale to jest martwe i ostatnia wersja jest z 2009. Dużo szumu z tym moblinem a w praktyce to tylko bajer, sprawdza się za to Ubuntu desktop i optymalizacje.
- +)game(-
- Piegowaty Guziec
a miętowy remix 9 (bardzo mi się spodobał ) da się tak zoptymalizować aby śmigał na netbooku ? chciał bym jakiś fajny system co nie będzie startował cały dzień , i jak zainstalować miętuska z usb ? jak takiego pena przygotować ?
-
- Piegowaty Guziec
miętowy remix + unetbootin (wersja windowsowska lub linuxowa) + pendrive i w biosie opcja startu z usb. Te systemy bez optymalizacji działają porównywalnie co świeża instalacja xp (nie ta preinstalowana na maszynie bo ta przynajmniej u mnie miała dodatkowe 3gb nie potrzebnych aplikacji i dem) ponadto napewno istnieją metody optymalizacji. W końcu te systemy są pokrewne. Oczywiście na dzień dobry bateryjka będzie działała około 1/2 t pracy co na windowsie ale da się to zmienić, instrukcje są na forum.
- +)game(-
- Piegowaty Guziec
czyli co będzie trzymać niż na xp ta bateria ? a co z ubuntu netbook edition ? warto?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Dobrze skonfigurowany Desktop, powinien trzymać przynajmniej tak dobrze, jak XP albo i lepiej. Wszystko zależy od modelu maszyny na jakim pracujesz. Moim zdaniem na obecną chwilę netbook edition nie jest dobrym rozwiązaniem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

- +)game(-
- Piegowaty Guziec
to co aż tak tragiczny jest ?
EDIT:
czyli co pozostajemy przy tym ze zwykły ubuntu najlepszym rozwiązaniem będzie ? (sprzęt to Asus Eee 1001ha) chodzi głownie o prace na baterii
EDIT:
mam jeszcze jedno pytanie czy moblin widzi dyski w ntfs ?
EDIT:
czyli co pozostajemy przy tym ze zwykły ubuntu najlepszym rozwiązaniem będzie ? (sprzęt to Asus Eee 1001ha) chodzi głownie o prace na baterii
EDIT:
mam jeszcze jedno pytanie czy moblin widzi dyski w ntfs ?
- deHalcón
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Ja mam Asusa Eee pc 701 4GB - słabiusieński staroć, u mnie chodzi eeebuntu 3 w wersji podstawowej. Jest to klon ubuntu, poza oficjalnym wsparciem Canonical. Na mocniejsze poleciłbym może Ubuntu NR, ale na mój to nawet myślę o przejściu na PuppyLinux
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
Tak się składa, że używałem wszystkich w/w systemów na netbooku.
Ubuntu Netbook Remix / Easy Peasy (osobiście nie widzę między nimi różnicy) - Nie wiem jaki cel ma zastosowanie takiego interfejsu w tych systemach, ale na pewno nie jest to ani wygodniejsze, ani ergonomiczne. A poza tym ten interfejs jest nakładką na Gnome, więc pożera dodatkową pamięć... Nie polecam
Moblin - Ogólnie już nie rozwijany, więc nie ma co się nad nim zastanawiać, projekt Moblin w połączeniu z Meemo tworzy system MeeGo. Jeśli chodzi o szybkość startu systemu, to jest liderem. Ciężko się przyzwyczaić do interfejsu (mówię głównie o przełączanie okien)
MeeGo - Podobnie jak Moblin, trochę skomplikowana obsługa, ale już kilka poprawek jest (więcej aplikacji jest "wbudowanych"). Wg mnie trochę wolniejszy od Moblina
Tak więc, dobrze skonfigurowane panele Gnome, dają większą wygodę użytkowania, niż jakikolwiek "specjalny" interfejs. System będzie szybszy i oszczędniejszy jeśli skorzystacie z rad eXt73.
PS. Puppy Linux też będzie działał szybko, nawet szybciej od Ubuntu
Ubuntu Netbook Remix / Easy Peasy (osobiście nie widzę między nimi różnicy) - Nie wiem jaki cel ma zastosowanie takiego interfejsu w tych systemach, ale na pewno nie jest to ani wygodniejsze, ani ergonomiczne. A poza tym ten interfejs jest nakładką na Gnome, więc pożera dodatkową pamięć... Nie polecam
Moblin - Ogólnie już nie rozwijany, więc nie ma co się nad nim zastanawiać, projekt Moblin w połączeniu z Meemo tworzy system MeeGo. Jeśli chodzi o szybkość startu systemu, to jest liderem. Ciężko się przyzwyczaić do interfejsu (mówię głównie o przełączanie okien)
MeeGo - Podobnie jak Moblin, trochę skomplikowana obsługa, ale już kilka poprawek jest (więcej aplikacji jest "wbudowanych"). Wg mnie trochę wolniejszy od Moblina
Tak więc, dobrze skonfigurowane panele Gnome, dają większą wygodę użytkowania, niż jakikolwiek "specjalny" interfejs. System będzie szybszy i oszczędniejszy jeśli skorzystacie z rad eXt73.
PS. Puppy Linux też będzie działał szybko, nawet szybciej od Ubuntu

-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: Inna
Witam wszystkich użytkowników forum, dopiero co założyłem u was konto ^_^.
Ad rem : problem mam następujący - jestem posiadaczem EEE 901, który był zakupiony z systemem windows XP. Niestety, po jakimś czasie moja praca z tym systemem doprowadziła mnie do podjęcia decyzji - pora na zmianę!
Jakoże już daawno temu próbowałem okiełznać Ubuntuu na pececie (bezskutecznie - z mojej winy ;D), to pomyślałem, że niegłupim wyjściem byłoby wrócić do poznawania tego systemiku, tym bardziej - mając motywację w postaci usprawnienia "małego netbooka".
Po przewertowaniu kilku tematów (jak również i tego) i przy pomocy wujka google, dowiedziałem się, że wersja Netbook jest mało zoptymalizowana, wolna i niekiedy widać, że wyraźnie odstaje od wersji na pc. Jednak zacząłem się zastanawiać (póki co, nie znalazłem odpowiedzi), czy wersja desktopowa obsłuży np. klawisze funkcyjne, wifi, bluetooth na tym netbooku ?
Ponadto, czy ten systemik (a mam na mysli 10.04) nie obciąży mi baterii bardziej, jak to robił windows XP ? [czytałem artykuł, gdzie niestety bateria szybciej się zużywała, jednak dotyczył on dystrybucji 9.04 - może coś od tego czasu się zmieniło ?]
Mój główny dylemat dotyczy tego, jaką wersje dystrybucji wybrać pod kątem tego, co napisałem powyżej. Nie znam nikogo, kto miałby EEE 901 z preinstalowaną windą i przenosił się na Linuxa, dlatego mam nadzieję, że odnajdę tutaj jakiegoś "towarzysza niedoli" albo "przewodnika"
Jeśli źle trafiłem w temat - sorki
Ciągle poznaję to forum.
Dzięki serdeczne za uwagę!
Zdrówki!
Papug
o7
Ad rem : problem mam następujący - jestem posiadaczem EEE 901, który był zakupiony z systemem windows XP. Niestety, po jakimś czasie moja praca z tym systemem doprowadziła mnie do podjęcia decyzji - pora na zmianę!
Jakoże już daawno temu próbowałem okiełznać Ubuntuu na pececie (bezskutecznie - z mojej winy ;D), to pomyślałem, że niegłupim wyjściem byłoby wrócić do poznawania tego systemiku, tym bardziej - mając motywację w postaci usprawnienia "małego netbooka".
Po przewertowaniu kilku tematów (jak również i tego) i przy pomocy wujka google, dowiedziałem się, że wersja Netbook jest mało zoptymalizowana, wolna i niekiedy widać, że wyraźnie odstaje od wersji na pc. Jednak zacząłem się zastanawiać (póki co, nie znalazłem odpowiedzi), czy wersja desktopowa obsłuży np. klawisze funkcyjne, wifi, bluetooth na tym netbooku ?
Ponadto, czy ten systemik (a mam na mysli 10.04) nie obciąży mi baterii bardziej, jak to robił windows XP ? [czytałem artykuł, gdzie niestety bateria szybciej się zużywała, jednak dotyczył on dystrybucji 9.04 - może coś od tego czasu się zmieniło ?]
Mój główny dylemat dotyczy tego, jaką wersje dystrybucji wybrać pod kątem tego, co napisałem powyżej. Nie znam nikogo, kto miałby EEE 901 z preinstalowaną windą i przenosił się na Linuxa, dlatego mam nadzieję, że odnajdę tutaj jakiegoś "towarzysza niedoli" albo "przewodnika"

Jeśli źle trafiłem w temat - sorki

Dzięki serdeczne za uwagę!
Zdrówki!
Papug
o7
-
- Sędziwy Jeż
Witaj Papuga.
Ja bym polecał wrzucenie wersji desktopowej 10.04 a następnie skorzystanie z odpowiednich skryptów ze strony viewtopic.php?t=109452&page=48 post 957. Najlepiej tam się dopytaj które. Czas pracy mojego eee (1201n) jest porównywalny z Win7, przyciski dodatkowe działają, wifi też.
Ja bym polecał wrzucenie wersji desktopowej 10.04 a następnie skorzystanie z odpowiednich skryptów ze strony viewtopic.php?t=109452&page=48 post 957. Najlepiej tam się dopytaj które. Czas pracy mojego eee (1201n) jest porównywalny z Win7, przyciski dodatkowe działają, wifi też.
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: Inna
Dzięki śliczne za odpowiedź!
Już zabieram się za lekturę
Już zabieram się za lekturę

-
- Piegowaty Guziec
Witam, ja za to mam pytanie, jaka distro zaproponujecie na JAK NAJDLUZSZA prace netbooka asus 1015P na baterii przy uzywaniu ooffice ew. WiFi do tego. to ma byc typowa instalacja i distro do pracy na studia, czas pracy i brak 'zacinania' czy 'doladowywania' w czasie pracy to priorytet, w karcie produktu napisali ze bateria trzyma DO 11 godzin a na xp przy najciemniejszym obrazie, jakies 6-7 :/
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Ubuntu desktop + bajery od eXt73Hattori88 pisze:Witam, ja za to mam pytanie, jaka distro zaproponujecie na JAK NAJDLUZSZA prace netbooka asus 1015P na baterii przy uzywaniu ooffice ew. WiFi do tego. to ma byc typowa instalacja i distro do pracy na studia, czas pracy i brak 'zacinania' czy 'doladowywania' w czasie pracy to priorytet, w karcie produktu napisali ze bateria trzyma DO 11 godzin a na xp przy najciemniejszym obrazie, jakies 6-7 :/

-
- Piegowaty Guziec
a mniej wiecej ile sie mozna spodziewac wydluzenia czasu pracy ? i co to sa bajery ext73 :> ? przeczytalem te posty i jestem GOLY I WESOLY, bardzo ale to bardzo chcialbym wydluzyc prace mojego netbooka o przynajmniej godzinke, na ubuntu jestem w stanie pracowac, ale juz kompilacja i robienie takich bajerow to dla mnie hmmm jak chodzenie po rozstrzaskanym szkle, mordega a pozatym jeden krok i krwawie, ext73: nie ma zadnej opcji zebys np w jakis cudowny sposob zrobil taki prosty szybki install co by mozna to na pena wrzucic i zainstalowac poprostu
? Ty sie znasz - ja nie, proste.

- deHalcón
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
Ostatni zaeksperymentowałem z Lubuntu 10.04 (Mam EEE PC 701 4G, 500 M RAM). Pierwsze wrażenia dobre, są jakies problemy z baterią.
Po jakimś czasie napiszę jakie są moje doświadczenia.
Zdaję sobie sprawę, ze posiadaczy Eee pc 1000 i wzwyż może to nie interesować, bo mają mocniejsze zasoby i twarde dyski, ale w 701 jest mały 4Gb SSD, więc każda oszczędność zasobu się liczy
Po jakimś czasie napiszę jakie są moje doświadczenia.
Zdaję sobie sprawę, ze posiadaczy Eee pc 1000 i wzwyż może to nie interesować, bo mają mocniejsze zasoby i twarde dyski, ale w 701 jest mały 4Gb SSD, więc każda oszczędność zasobu się liczy
- elmagico
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
ja mam easyPeasy 1.6 na asus 1001px i podczas oglądania filmów lub przeglądania neta trzyma spokojnie 4h. Ponadto jestem b.zadowolony z systemu, póki co stabilnie i nie mam problemów z wydajnością. 10.04 NR z kolei przyniósł z kolei w moim przypadku małe rozczarowanie, a mianowicie system chodził wolno plus czasami problemy z zamykanie systemu.
Tak więc ja polecam EasyPeasy 1.6 żeby sprawdzić jak się sprawuję i czy przypadnie do gustu.
Tak więc ja polecam EasyPeasy 1.6 żeby sprawdzić jak się sprawuję i czy przypadnie do gustu.