Problem jak w temacie. Mikrofon nie jest nigdzie wykrywany. W alsamixer nie ma żadnego front mic, internal mic itp.
Gdy podłączam zewnetrzny mikrofon wszystko chodzi.
lspci:
I tak będzie.
Nie wszystkie urządzenia w Ubuntu są wykrywane, i na nie wszystkie są sterowniki i niestety ale trzeba się z tym pogodzić i szukać innych rozwiązań.
Witam.
Mi w asusie 1201N też początkowo nie działał mikrofon. Ale gdzieś znalazłem rozwiązanie.
Trzeba zainstalowac alsamixergui i po odpaleniu kliknąc na CAPTURE, ściszyć na maksa jeden z dwóch kanałów w mikrofonie (klawisze chyba Z lub C) i znowu kliknąc CAPTURE.
I mikrofon zaczął działać.
Pozdrawiam.
Kolego elmer wiedzę się zdobywa, zawsze można powiedzieć, że jest się świeżakiem (życie często weryfikuje już posiadaną wiedzę - doskonale o tym wiem . Najważniejsze, że dalej posiadaną wiedzę przekazujesz ... dzielenie się zawsze należy poczytać na plus !
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Witam, mam ten sam problem. Rozwiązanie z Alsamixerem pomogło, ale połowicznie. Mianowicie kiedy zaczynam rozmowę przez Skype, lub dowolny komunikator w przeglądarce mikrofon automatycznie się wycisza. Dosłownie na moich oczach słupek głośności zaczyna zjeżdżać w dół. Jeśli trzymam przycisk zwiększający głośność, to mikrofon działa poprawnie, ale jeśli tylko go puszczę głośność znowu spada. Nie pomaga też kliknięcie kłódki. Ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi to dziwne zjawisko?