wydajność karty graficznej

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
m@i
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: wydajność karty graficznej

Post autor: m@i »

Powinieneś mieć kilka do wyboru w System/Administracja/Sterowniki. Ja zazwyczaj stamtąd instalowałem. Jeżeli chcesz ściągnąć ze strony producenta, to http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl pobierz plik o rozszerzeniu *.run (zamiast LPM, naciśnij PPM i zapisz element docelowy jako). Z resztą, te 'znaczki same Cię o tym informują:

Kod: Zaznacz cały

# NVIDIA Driver Installation .run file
#
# If you were trying to download this file through a web browser, and
# instead are seeing this, please click your browser's back button,
# left click on the link, and select "Save as..." (or do whatever is
# appropriate for your web browser to download a file, rather than view
# it).
Potem włącz konsolę, nadaj mu prawa do wykonywania

sudo chmod +x ścieżka_do_pliku/nazwa_pliku
Następnie wejdź do katalogu, w którym on się znajduje i wpisz

./nazwa_pliku
W skrócie:
32 bity:

http://pl.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/256.53/NVIDIA-Linux-x86-256.53.run
64 bity:

http://pl.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/256.53/NVIDIA-Linux-x86_64-256.53.run
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchett
www.zanim-napiszesz.prv.pl
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

@ oen22:
Wytłumacz mi proszę dlaczego spodziewasz się, że system wydany w kwietniu 2010 roku miałby mieć mniejsze wymagania sprzętowe niż system wydany w październiku 2001 ?

Wytłumacz mi także dlaczego spodziewasz się, że aplikacje spod innego systemu będą na Linuksie "chodzić" lepiej niż w rodzimym środowisku (przy czym nawet pod M$ twój sprzęt jest jak piszesz "poniżej minimalnych wymagań") ?

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
m@i
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

1) Spotkałem się z taką sytuacją, że ktoś informuje, że ma stary komputer, więc instaluje Ubuntu z '06r, żeby miało mniejsze wymagania, na co dostaje odpowiedź, że Linux to nie Win i tu kolejne systemy nie mają coraz większych wymagań. Jak chcesz, to mogę znaleźć tego posta, ale pewnie sam się na to natknąłeś, biorąc po uwagę Twoją aktywność na tym forum.

2) Bo w paru miejscach 'geniusze' mówią, że zdarza się, że aplikacja na Wine śmiga szybciej niż w natywnym środowisku. Zapominają jednak podać przykłady, lub dodać, że nie tyczy się to gier.

@ oen22:
A, jak masz sprzęt poniżej wymagań, to nie spodziewaj się cudów. Nie na darmo nazywają się one 'wymagania minimalne', a 'rekomendowane' to nie w 100% zabieg marketingowy.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchett
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: dk75 »

ad. 1)
No to nie słuchaj.
Sam Linux nie puchnie za bardzo (ale to tylko jak używasz konsoli albo własnej konfiguracji środowiska graficznego bez środowiska desktopu) ale środowiska desktop goniące za użytkownikami Win (GNOME, KDE) to już tak ;P
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

m@i pisze:1) Spotkałem się z taką sytuacją, że ktoś informuje, że ma stary komputer, więc instaluje Ubuntu z '06r, żeby miało mniejsze wymagania, na co dostaje odpowiedź, że Linux to nie Win i tu kolejne systemy nie mają coraz większych wymagań. Jak chcesz, to mogę znaleźć tego posta, ale pewnie sam się na to natknąłeś, biorąc po uwagę Twoją aktywność na tym forum.
Hmm, w moim komentarzu chodziło raczej o Ubuntu 10.04 (2010 r.) i Windows XP (2001 r.) oraz zagadkową dla mnie praktykę porównywania ich i żalenia się, że "na Ubuntu nie działa szybciej". No ciekawe, że ci sami ludzie nie widzą niczego niezwykłego w tym, że Vista czy Seven ma wielokrotnie większe wymagania niż XP ...

Instalacja "starego Ubuntu" miałaby sens tylko w znaczeniu o jakim wspomina dk75 ... XFCE czy GNOME przed kilku laty było "lżejsze", stąd pozorna lekkość starszych wydań. Natomiast taki system nie ma już żadnego zaplecza, w pewnym sensie jest martwy.

Może po prostu warto pamiętać, że na Ubuntu świat systemów open source się nie kończy ? Jest kilka;) lżejszych dystrybucji.
2) Bo w paru miejscach 'geniusze' mówią, że zdarza się, że aplikacja na Wine śmiga szybciej niż w natywnym środowisku. Zapominają jednak podać przykłady, lub dodać, że nie tyczy się to gier.
To jest raczej niemożliwe ... środowisko z emulacją zawsze przegra w tym wyścigu, choćby dlatego, że system rodzimy nie musi ciągnąć "emulatora".

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
m@i
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

http://www.winehq.org/myths kombinacja Wine+Unix może być bardziej wydajna niż Windows 'bo to nie jest emulator plepleple...' 8-] Taka ładnie brzmiąca teoria.
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Tomahawk »

oen22 pisze: Po drugie. Skoro Wine nie emuluje programów to czemu miałyby one działać wolniej.
Bo jest pisany po omacku.

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Po pierwsze jak możesz oczekiwać, że programy z windy będą działały pod linuxem lepiej skoro zostały napisane pod windows?
Po drugie wine nie emuluje windowsa ale niektóre składniki api nie zostały zaimplementowane albo zostały zaimplementowane częściowo, głównym powodem jest brak pełnej dokumentacji windows. Po za tym Heroes3 ma wersję dla linuxa więc po co odpalać ją przez wine?
Po trzecie pewnie masz, kartę ATI, podziękuj firmie za takie a nie inne sterowniki dla linuxa, było brać nvidii
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: EF »

m@i: jak najbardziej tyczy się gier: Counter Strike u mnie zamiata szybciej na Linuksie :)

Admc:
Na stronce nvidii są nowsze sterowniki do mojej karty
Chakra Linux user.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”