Automatycznie wyłączenie po stwierdzeniu nieobecności użytkownika

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Baczko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Automatycznie wyłączenie po stwierdzeniu nieobecności użytkownika

Post autor: Baczko »

Witam,
czy ma ktoś pomysł jak zrealizować automatyczne wyłączenie w następujący sposób:
Program sprawdza bezczynność i jeżeli trwa ona określony czas (60 minut) to wyświetla nam komunikat "Puk puk, jesteś tam?" i odpowiedź do kliknięcia "OK". Do tego odtwarza jakiś krótki sygnał dźwiękowy. Od teraz mamy określony czas (60 sek) na kliknięcie OK. Jeżeli nie klikniemy, to wyłącza całkowicie komputer. Oczywiście można też zrobić zamiast na sztywno opcję wyłączania to miejsce na wpisanie komendy, żeby program mógł mieć więcej zastosowań. W nawiasach podałem przykładowe wartości, które też dałyby się ustawiać przez użytkownika.
Pozwolę sobie wytłumaczyć dlaczego tak, a nie za pomocą zwykłej funkcji wyłączania po określonej bezczynności. Otóż czasem jest tak, że komputer wyłączy mi się kiedy tego nie chcę i nie da się dostosować tego czasu. U mnie w laptopie nie działa "stan wstrzymania" pod Ubuntu, a więc włączanie i wyłączanie jest uciążliwe.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Odp: Automatycznie wyłączenie po stwierdzeniu nieobecności użytkownika

Post autor: mario_7 »

xautolock - ten program pozwala uruchomić dowolny inny program po określonym czasie nieaktywności użytkownika, więc główny problem z głowy. Reszta to jakiś skrypt lub mały program, który odtwarzałby dźwięk i wyświetlał okno z pytaniem.
Baczko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Odp: Automatycznie wyłączenie po stwierdzeniu nieobecności użytkownika

Post autor: Baczko »

Dziękuje! Właśnie czegoś w tym rodzaju szukałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”