Chciałem się Was poradzić w sprawie Linuxa na laptopie. Myślę, że dobrym wyborem na mój sprzęt powinien być Lubuntu (jeżeli macie lepszy pomysł, piszcie śmiało) ponieważ na stacjonarnym korzystałem z Ubuntu, a LXDE chyba będzie najlepsze... Dostałem na studia laptop pentium 3 850 mhz 256 ram, savage IX, 20 gb dysk (IBM ThinkPad A22e). Chciałbym na niego zainstalować Lubuntu, ponieważ teraz chodzi na win 2000 i odczuwam dyskomfort- długo się włącza, antywirus sporo ramu zabiera, a strony wymagające flasha nk itp to koszmar.
Przechodzę do konkretu- mam tu podłączoną sieciówkę bezprzewodową, niejaką T-Sinus 111 card. Chcę wiedzieć czy będzie działać na Lubuntu? na Live cd wogóle nie świeciła się, podejrzewam że nawet nie zostało wykryte gniazdo PCMCIA. Czy będę miał tam odpowiednie narzędzie (żeby podłączyć się do domowej sieci na hasło)? czy może próbować przez wine odpalić program od sieciówki z windowsa??
To dla mnie bardzo ważne bo mam dobrze skonfigurowaną windę, i nie jest łatwo zapisać aktualne dane przed formatem nie mając nagrywarki a jedynie usb 1.1