Arch - błedy przy aktualizacji.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Sebaaas

Arch - błedy przy aktualizacji.

Post autor: Sebaaas »

Arch zainstalowany. Pierwsze co zrobilem to konfiguracja polaczenia. Mam neostrade i sagem fast800. Firmware do modemu wypakowane jak zwykle do /lib/firmware/ueagle-atm. Polaczenie skonfigurowane i dziala.
Pirewsze co zrobilem to:

Kod: Zaznacz cały

locale-gen i pacman -Syu
pakiety pobieraja sie, ale po zakonczeniu wyskakuje cos takiego:

linux-firmware: /lib/firmware/ueagle-atm/nazwa.pliku znajduje sie w systemie plikow
i tak do kazdego pliku ktory sie znajduje w ueagle-atm, a na koniec:

Wystapily bledy, nie zaktualizowano zadnego pakietu
Hmm no i o co chodzi...? Gdzie ma sie znajdowac firmware jak nie tam?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Arch - błedy przy aktualizacji.

Post autor: k2cl »

Po pierwsze, stosownym miejscem do zadawania takich pytań byłoby raczej forum Archa, ale... cóż, mam słabość do tej dystrybucji :)

Wygląda na to, że skrypty instalacyjne paczki linux-firmware przewidują sprawdzenie, czy jakiegoś firmware'u nie ma już w folderach systemowych - a w razie znalezienia tam czegokolwiek, blokują instalację. Masz do wyboru albo spróbować przenieść skopiowane tam samodzielnie firmware do jakiegoś innego katalogu (i swobodnie wykonać pacman -Su), albo też zablokować (przynajmniej na razie) aktualizację pakietu linux-firmware na poziomie /etc/pacman.conf...

Przejrzałem PKGBUILD tej paczki - na razie nie przychodzi mi do głowy żadne inne rozwiązanie...
Work less, climb more :D
Sebaaas

No wiec w /etc/pacman.conf znalazlem takie linijki:

ignore pkg=
ignore group=
no upgrade=
Jezeli chodzi o to zeby wpisac tam sciezke /lib/firmware, to, to nic nie dalo. Z tym przenoszeniem firmware to chyba nie ma sensu, bo trzeba by to robic za kazdym razem...

Linnet przeciez tez kopiuje firmware do tego katalogu. Opis na archcenter.

Ps. wole sobie zalozyc watek na jakims popularnym forum, jest wieksza szansa na szybka odpowiedz:)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

Sebaaas pisze:No wiec w /etc/pacman.conf znalazlem takie linijki:

ignore pkg=
ignore group=
no upgrade=
Jezeli chodzi o to zeby wpisac tam sciezke /lib/firmware, to, to nic nie dalo.
Tam się wpisuje nazwy pakietów a nie ścieżki ...

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

igotit4free już opisał Ci metodę użytkowania /etc/pacman.conf...
Ja od siebie tylko dodam, że po prawidłowym zainstalowaniu tego pakietu nie ma żadnych problemów z aktualizacjami - najwyraźniej skrypt instalacyjny reaguje alergicznie tylko na pliki wgrywane tam "na piechotę"... Oto dowód:

$ grep linux-firmware /var/log/pacman.log 
[2010-06-21 13:36] installed linux-firmware (20100606-1)
[2010-07-15 06:32] upgraded linux-firmware (20100606-1 -> 20100623-2)
[2010-08-19 19:07] upgraded linux-firmware (20100623-2 -> 20100807-1)
Sebaaas

k2cl szczerze mowiac nie mam pojecia co to co wkleiles oznacza.
Usunałem wszystkie zbedne pliki z ueagle-atm. Zostawilem tylko 5 potrzebnych(CMVep.bin, DSPep.bin, eagleI.fw,eagleII.fw, eagleIII.fw) i wpisalem do ignore pkg= i no upgrade=.
Jest dalej to samo:

Nie udało sie dokonac transakcji(konfliktujace pliki)
Moze robie cos zle, nie wiem...
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

To co wkleiłem oznacza, iż na mojej maszynie instalacja a następnie aktualizacja tego pakietu przebiegła bez najmniejszego problemu. Zamiast klepać na ślepo komendy, spróbuj zrozumieć, co usiłujesz zrobić (lub raczej - co usiłuje zrobić system).

$ pacman -Qi linux-firmware
Nazwa          : linux-firmware
Wersja         : 20100807-1
URL            : http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/dwmw2/linux-firmware.git;a=summary
Licencja       : GPL2  GPL3  custom
Grupy          : Żadnych
Dostarcza      : kernel26-firmware=2.6.34.99
Zależy od      : Żadnych
Opcjonalne zależności: Żadnych
Wymagane przez : kernel26
Konfliktuje z  : linux-firmware-git  kernel26-firmware  ar9170-fw
                 iwlwifi-1000-ucode  iwlwifi-3945-ucode  iwlwifi-4965-ucode
                 iwlwifi-5000-ucode  iwlwifi-5150-ucode  iwlwifi-6000-ucode
                 rt2870usb-fw  rt2x00-rt61-fw  rt2x00-rt71w-fw
Zastępuje      : kernel26-firmware  ar9170-fw  iwlwifi-1000-ucode
                 iwlwifi-3945-ucode  iwlwifi-4965-ucode  iwlwifi-5000-ucode
                 iwlwifi-5150-ucode  iwlwifi-6000-ucode  rt2870usb-fw
                 rt2x00-rt61-fw  rt2x00-rt71w-fw
To oznacza, iż ten pakiet zastępuje dotychczasowe "mniejsze" paczki, które zawierały firmware do poszczególnych urządzeń. Jeżeli któraś z nich była zainstalowana w systemie - pacman pyta, czy ma ją usunąć i zastąpić nowym pakietem linux-firmware. Co jednak się stanie, kiedy w /lib/firmware znajdują się jakieś pliki, a pacman nie ma pojęcia, skąd się tam wzięły (nie należą do żadnej instalowanej paczki)? Wyrzuca błąd i podaje komunikat, jakie pliki mu się nie podobają...
Jeżeli masz już pobrane wszystkie paczki do aktualizacji i znajdują się one w cache pacmana (na to wskazywałby pierwszy komunikat, który wkleiłeś), po prostu przesuń w inne miejsce katalog, o który piekli się pacman. Na chwilę utracisz łącze internetowe, ale po instalacji linux-firmware wszystkie te pliki znajdą się z powrotem na swoim miejscu - zainstalowane według reguł systemu. To sprawi, iż o problemie firmware'u do swojego modemu będziesz mógł już zapomnieć.
Sebaaas

k2cl powiedz mi jak mam nie klepac na slepo komend skoro nikt mi tego nie wytlumaczy tak jak zrobiles to teraz! W wiki takich rzeczy nie znajde. Nie uzywam linuxa od 10 lat, tak jak Wy zapewne, tylko od paru miesiecy. Zresztą, ta niby strategia na forach zeby tylko rzucac haslo czy jak to nazywacie "naprowadzac" jest do #### za przeproszeniem. Czlowiek ktory sie zna powienien opisac dokladnie (jw) co powoduje problem i rozwiazanie, wtedy nie bylo by 20 bezsensownych postow, bo kazdy przeczytalby, zrozumial o co chodzi i przynajmniej by sie czegos nauczyl a tak to tylko czlowieka szlag trafia, jeszcze jak ktos Ci odpisze "google"

Ehh musialem sie wygadac.

And by the way, faktycznie przeniesienie w inne miejsce pomoglo. Na poczatku myslalem, ze to bez sensu, bo bede musial przenosic za kazdym razem, ale jak piszesz, ze to tylko jednorazowo to ok. Dzieki za pomoc!
ngp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: ngp »

Ale fajnie :) Jakbym miał szybsze łącze to też chętnie wróciłbym do Archa :)
Fajnie, że na forum Ubuntu są ludzie którzy pomogą z inną dystrybucją.

Można wiedzieć jaką wersję instalowałeś? (64/32 bit) i jakie środowisko graficzne?
LINUXnOWY
Sebaaas

Instalowalem wersje 32 bitowa. Narazie zajmuje sie drobnostkami i czytam rozne opisy, ale moje "srodowisko graficzne" to bedzie prawdopodobnie openbox, rox i tint2:)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

ngp pisze:Ale fajnie :) Jakbym miał szybsze łącze to też chętnie wróciłbym do Archa :)
Co masz na myśli, jeśli wolno spytać ? Na kobylaste 10.04 cię "stać" a na chudzinkę Archa nie ?
Nie rozumiem ...

.
ngp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Na łączu 128kB/s przepchanie przez sieć pakietów ze środowiskiem graficznym, kernelem itp trwa zbyt długo :/ Kobylaste Ubuntu ma defaultowo to co ja bym musiał przez to mizerne łącze ściągać. Wiem, że to góra zarwanie jednej nocy i system stoi ale prawdę mówiąc wolę ją zarwać z dziewczyną lub przy wódeczce z kumplami niż przed kompem.. W sumie dziś niedziela, obraz Archa gdzieś się wala po dysku, jak wstanę wględnie rano to może się zabiorę do tego.
LINUXnOWY
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Pytam bo sam używam Archa wyłącznie z modem PLAYa o takiej właśnie szybkości i nie mam powodów do narzekania ... przy czym ja przygotowuję "statecznego" Archa na zastępstwo dla 8.04 jak już przestanie być wspierane, więc moja polityka korzystania z repozytoriów jest dość wyważona.
Wbij w Google hasło "improve pacman perfofrmance" i zobacz co z tych funkcji by ci spasowało ... na początek warto zrobić rankmirror`a.:craz: Okazuje się, że szwedzkie, fińskie czy też niemieckie serwery są dużo szybsze i bardziej niezawodne niż nasze polskie.
Szybkość aktualizacji rośnie znacząco.

.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

<OFTOP>
Sebaaas pisze:Arch zainstalowany. Pierwsze co zrobilem to konfiguracja polaczenia. Mam neostrade i sagem fast800. Firmware do modemu wypakowane jak zwykle do /lib/firmware/ueagle-atm. Polaczenie skonfigurowane i dziala.
Pirewsze co zrobilem to:
Strzeliłeś sobie w stopę z ganatnika przeciwpancernego.
Modem Sagem Fast - było o nim sporo na wielu forach Linuxowych.
Na tym forum, jak przestaje działać modem usb, to o kłopocie z jego uruchomieniem "szczęśliwy użytkownik" zazwyczaj pisze z Windows.
Dlaczego, - dlatego - że jak siądzie np. dźwięk - to włączamy Google i szukamy rozwiązania.

A jak nie działa internet to włączamy.... i szukamy......, no właśnie - co i gdzie.

Na Ubuntu (i czasem Debianie) - jeśli taki modem nie działa - wystarczy przeinstalować UbuDSL lub Linnet,względnie hag-run-neo.

A jak w Archu? skoro pytasz na forum Ubuntu, to czy dlatego, że w na forum Archa,
lub w dokumentacji Archa problem jest dokładnie wyjaśniony?

U większości operatorów DSL można za grosze wytargać, lub nawet wymienić obecny modem na inny - z wejściem RJ45, lub router DSL.
A jak nie można - to router planet czy tplink można kupić nowy z gwarancją - za 70-90 zł.

I zapomnieć o kłopotach ze sterownikami do modemów usb, raz na zawsze.
Natomiast o kłopotach ze sterownikami do modemów USB, które siadają po aktualizacji systemu, to można książki pisać.</OFTOP>
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
raven18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: raven18 »

A jak nie działa internet to włączamy.... i szukamy......, no właśnie - co i gdzie.
Livecd i szukamy w internecie? hę? :craz:
Na tym forum, jak przestaje działać modem usb, to o kłopocie z jego uruchomieniem "szczęśliwy użytkownik" zazwyczaj pisze z Windows.
:craz:
Linux debian 2.6.36-20101023 #1 SMP PREEMPT Sat Oct 23 20:14:25 CEST 2010 x86_64 GNU/Linux
Sebaaas

jacekalex nie wiem o czym Ty wogule mowisz. Nie mam problemu z konfigurowaniem polaczenia z tym modemem na jakim kolwiek linuxie a instalowalem ich juz chyba ponad 20(z podstawowych jedynie gentoo
nie probowalem). Konfiguracja nie rozni sie prawie niczym. Tylko w archu mialem taki problem z ktorym nie spotkalem sie wczesniej. Doplacanie nie wchodzi w gre, ten komp byl przecietny 8 lat temu. Modem kupilem za 6zl na allegro, tyle jeszcze moge doplacic.

Poza tym "UbuDSL lub Linnet,względnie hag-run-neo"? Nigdy nie uzywalem takich rzeczy. Konfiguruje wszystko recznie.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

To jesteś w wielkiej mniejszości.

W Ubuntu te sterowniki często siadają po aktualizacji kernela.
Zresztą nie tylko w Ubuntu.

A to - że np na Windows Vista modem speedtouch pozwalał na 2,6 - 2,8 Mb transferu, a router planet na około 3,9 Mb (łącze netia 4Mbit) - u mojej koleżanki, i nie jest to odosobniony przypadek, to drobiazg. Na Debianie (test) było podobnie, na tym samym łączu.
Z resztą operatorzy DSL też już pożegnali się z modemami usb,
i mają modemy sieciowe R, albo routery.

Modem kupilem za 6zl na allegro, tyle jeszcze moge doplacic.
Ja bym za ten modem dał co najmniej o 1006 zł mniej ;).

A jak w 20 dystrybucjach u Ciebie wszystko działa z tym cudem techniki, to czemu nie naskrobiesz sobie skryptu w bashu czy perlu, żeby Ci instalował moduły modemu na każdym Linuksie?
Prostsze to, a skrypty można pisać w taki sposób, że stają się niezależne od poszczególnych dystrybucji.
A jakbyś się potem takim skryptem podzielił w necie, to byłoby bardzo miło.

A z mojej strony taka rada: do uruchomienia komputera radzę bazować na takich sterach, które są w jaju + ewentualnie stery nvidii, czy do X-FI.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ngp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Przyłączam się do szczęśliwych posiadaczy Archa :)
Ubuntu przestał widzieć kartę Wifi więc zamiast się bawić wykorzystałem ten fakt do zmiany systemu.
Dzięki igotit4free za rady, okazały się pomocne.
Używam KDE 4.5.1 (z GNOME jest trochę za dużo siedzenia, nie chciało mi się), nie mam jeszcze masy funkcji jak oczędzanie energii, hibernacja, drukarki, czy programy do muzyki. Póki co KDE chodzi bez zacięć i wypatrzyłem na razie dwa problemy:

1) KDE po uruchomieniu nie włącza domyślnie Efektów pulpitu. Muszę to robić ręcznie lub skrótem Shift+Alt+F12

2) Przeglądarka WWW - Opera dziwnie odświeża obraz. Tzn widać to jak odświeża: od góry do dołu. Na Ubuntu nie było takiego brzydkiego efektu.
LINUXnOWY
Awatar użytkownika
PL_kolek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: PL_kolek »

Co do dziwnego odświeżania obrazu - na Windowsie taki efekt często był spowodowany brakiem sterowników do grafiki. Spróbuj też opcji gładkie przewijanie w preferencjach. Więcej mi do głowy nie przychodzi.
ngp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Winne temu stanu rzeczy w Operze okazały się.. efekty pulpitu :/
Nie polecam KDE 4.5, wolałem zainstalować i przemęczyć się z konfiguracją gnome, compiza i reszty niż walczyć z KDE które działało średnio szybko (aktualnie zainstalowany Gnome z compizem chodzi szybciej niż KDE4 z wyłaczonymi efektami) i w ciągu pół godziny zawiesiło się 2 razy.
LINUXnOWY
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”