niedziałająca sieć w ubuntu 9.04 - dhcp nie wyłapuje adresu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
niedziałająca sieć w ubuntu 9.04 - dhcp nie wyłapuje adresu
Witam, mam problem z siecią. Mam Ubu 9.04 i próbuję połączyć się przez kabel jak i za pomocą karty wifi to system nie łapie adresu przez dhcp i nie chce się połączyć. Przy ręcznej próbie wpisania wszystkich danych nawiązuje połączenie, ale nie mogę przeglądać netu ani korzystać z komunikatora. Moja karta wifi to Pentagram P6132-08, sterowniki zainstalowane przez ndiswrappera. Router to linksys wag200g, internet od neostrady. Jeśli potrzeba jeszcze jakichś danych, proszę pisać. Aha, proszę dawać rady jak dla laika, bo po raz kolejny próbuję zacząć swoją przygodę z linuksem... 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: niedziałająca sieć w ubuntu 9.04 - dhcp nie wyłapuje adresu
czy ten linksys ma włączone DHCP? do działania stron www potrzebne tez ci są adresy serwerów DNS jeśli twój linux ich nie dostaje od routera to musisz je sam w pisać ręcznie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Wejdz w ustawienia routera i sprawdz jak masz ustawioy dostep do sieci bezprewodowej i ustawienie dla dhcp (oczywiscie
), i czy napewno działa połączenie ADSL (neo).
Jak wpisujesz recznie i dziala tylko siec domowa , to moze masz zle skonfigurowane polaczenie z neo ( haslo ,login, ustawienia dla adsl).
Co do dns-ow to jesli neo dziala nie powinno byc problemow , jesli sa to recznie wpisze je w routerze (dla neo to : podstawowy -194.204.159.1 , zastepczy -194.204.152.34 , albo uzyj opendns

Jak wpisujesz recznie i dziala tylko siec domowa , to moze masz zle skonfigurowane polaczenie z neo ( haslo ,login, ustawienia dla adsl).
Co do dns-ow to jesli neo dziala nie powinno byc problemow , jesli sa to recznie wpisze je w routerze (dla neo to : podstawowy -194.204.159.1 , zastepczy -194.204.152.34 , albo uzyj opendns
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Ma włączone wszystko bo normalnie z windowsa korzystam z sieci na tym laptopie. Wpisuję ręcznie adres ip i dns i jest TYLKO sieć lokalna bez możliwości przeglądania netu. Wpisuję DNSy googlowe.
EDIT:
Udało mi się uruchomić połączenie internetowe, ale dopiero po wyłączeniu zabezpieczeń na sieć WLAN... Co z tym zrobić ?
EDIT:
Udało mi się uruchomić połączenie internetowe, ale dopiero po wyłączeniu zabezpieczeń na sieć WLAN... Co z tym zrobić ?
-
- Piegowaty Guziec
Moze masz wlaczone jakies servery virtualne lub cos w tyms tylu ,albo jakies inne opcje.
Linksysa ustawialem tylko raz w zyciu ,wiec troche trudno mi powiedziec jakie tam sa opcje do ustawienia wlan .
Moze poprostu po eksperymentuj z ustaiweniami ,trafisz albo nie (_8(l)
Linksysa ustawialem tylko raz w zyciu ,wiec troche trudno mi powiedziec jakie tam sa opcje do ustawienia wlan .
Moze poprostu po eksperymentuj z ustaiweniami ,trafisz albo nie (_8(l)
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Z rzeczy, które wynikają z tego wątku, to:
1. Serwer DHCP na Twoim Linksysie działa.
2. Twoje Ubuntu nie pobiera adresu z DHCP (warto by sprawdzić, co dzieje się w logach: /var/log klient DHCP powinien zostawić informacje o ile się nie mylę, to w syslog).
3. Jeżeli wpiszesz adresy z palca, to nie masz dostępu do Internetu, pytanie brzmi, czy masz dostęp do sieci lokalnej (tzn. czy możesz się dostać na tego nieszczęsnego Linksysa?)? Jeżeli tak, to potwierdź, że wpisałeś też poprawnie bramę internetową w ustawieniach sieci.
pozdrawiam
1. Serwer DHCP na Twoim Linksysie działa.
2. Twoje Ubuntu nie pobiera adresu z DHCP (warto by sprawdzić, co dzieje się w logach: /var/log klient DHCP powinien zostawić informacje o ile się nie mylę, to w syslog).
3. Jeżeli wpiszesz adresy z palca, to nie masz dostępu do Internetu, pytanie brzmi, czy masz dostęp do sieci lokalnej (tzn. czy możesz się dostać na tego nieszczęsnego Linksysa?)? Jeżeli tak, to potwierdź, że wpisałeś też poprawnie bramę internetową w ustawieniach sieci.
pozdrawiam