Edycja xorg.conf
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Edycja xorg.conf
Witam !
Dziwna przypadłość mojego Ubuntu 10.04 wszystko standardowo bo po aktualizacjach, i usunięciu przez Ubuntu Tweak wcześniejszego starego jądra (to główne większe rzeczy które zrobiłem) i paru zmian w opcjach całkowicie siadły mi wszystkie pulpity. Nie reaguje menu kontekstowe na prawy przycisk myszy oraz nie wyświetla na pulpicie żadnych katalogów mimo że np. przez nautilus mogę spokojnie je widzieć. Reszta działa ok, jedynie nie działają animacje przejścia między pulpitami (chodź działały) i jeden z pasków (ukrywany) pojawia się nie tak płynnie jak kiedyś, jak by z jakimś błędem (w towarzystwie innych białych pasków podczas animacji pojawiania się). Macie może jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Dziwna przypadłość mojego Ubuntu 10.04 wszystko standardowo bo po aktualizacjach, i usunięciu przez Ubuntu Tweak wcześniejszego starego jądra (to główne większe rzeczy które zrobiłem) i paru zmian w opcjach całkowicie siadły mi wszystkie pulpity. Nie reaguje menu kontekstowe na prawy przycisk myszy oraz nie wyświetla na pulpicie żadnych katalogów mimo że np. przez nautilus mogę spokojnie je widzieć. Reszta działa ok, jedynie nie działają animacje przejścia między pulpitami (chodź działały) i jeden z pasków (ukrywany) pojawia się nie tak płynnie jak kiedyś, jak by z jakimś błędem (w towarzystwie innych białych pasków podczas animacji pojawiania się). Macie może jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Rozwaliłem pulpity, brak menu kontektsowego pod ppm
Kod: Zaznacz cały
nautilus -q && killall nautilus && nautilus
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Wytworny Kaczor
Odp: Efekty graficzne, kłopot
Dobra z nautilusem sobie poradziłem teraz została mi jeszcze tylko jedna sprawa; efekty graficzne. System rekomenduje zainstalowanie sterownika nVidia wer 96, po zainstalowaniu i włączeniu oraz ustawieniu w narzędziu nVidia X Server settings dobrej rodzielczości i odświeżania monitora (mam karte nVidia MX440) i po restarcie wszystko wydaje się być ok poza efektami a właściwie ich brakiem. Klikam więc na pulpit prawym>zmień tło pulpitu>efekty wizualne>Normalne; Ekran sobie mignie, troszkę musze poczekać i pyta się czy zachować ustawienia to daje zachowaj i cała rzecz w tym że nie zachowuje. Animacje dalej są beznadziejne a np. przełączanie SUPER+E między pulpitami nie działa i wszstko to co mam zaznaczone w Compiz Config. Robiłem różne kombinacje i zdaje się że świeżo po instalacji sterownika te efekty działały ale tylko do następnego uruchomienia. Teraz wszystko zrobiłem cacy, i wydawało mi się że powinno to zadziałać spokojnie więc daje po ludzku efekty wizualne>Normalne a tu nic.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Wytworny Kaczor
Odp: Efekty graficzne, kłopot
Witam !
Trochę jeszcze pokombinowałem i doszedłem że wina chyba leży w xorg.conf. Teraz mam wszystko cacy poza odświeżaniem i wystarczy tylko zedytować mi plik xorg.conf i dopisać jedna linijkę. Jednak to nie takie łatwe bo Ubuntu broni się jak może, nawet próbowałem wejść tam np. live cd ale też nie. Zatem jak poddać edycji plik xorg.conf chciałbym dopisać do niego jedną linie
Trochę jeszcze pokombinowałem i doszedłem że wina chyba leży w xorg.conf. Teraz mam wszystko cacy poza odświeżaniem i wystarczy tylko zedytować mi plik xorg.conf i dopisać jedna linijkę. Jednak to nie takie łatwe bo Ubuntu broni się jak może, nawet próbowałem wejść tam np. live cd ale też nie. Zatem jak poddać edycji plik xorg.conf chciałbym dopisać do niego jedną linie
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Odp: Edycja xorg.conf
A na przyklad:
to w jaki sposób się broni? Dziobie czy gryzie?
Kod: Zaznacz cały
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
-
- Wytworny Kaczor
oprócz tego że bronił swojego gniazda (partycji) dziobaniem, gryzieniem i rzucaniem śniegiem to jeszcze jak przebrałem się za innego pingwina (DSL) i próbowałem wejść do gniazda żeby to zedytować to też bronił. Ale dopisałem jedną linijkę z pliku który chciał zapisać nvidia X Server Settings do xorg.conf o odświeżaniu i rozdzielczości i działa miodzik (efekty i ustawienia monitora). ciężko tak po odmóżdżaczu XP od razu wszystko pojąć. Dzięki za pomoc
- bobiko
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Miałem kiedyś problem z xorg - tzn wysypał mi się po instalacji sterowników do grafiki. wtedy skorzystałem z konsoli naprawczej tzw. recovery mode
- zacna to opcja i radzę nie wywalać jej przy czyszczeniu listy w grub'ie!

++ ++
-
- Wytworny Kaczor
Podłącze się pod ten temat
Zaisntalowałem stery od nVidia i jedyne co mi jeszcze potrzeba to zmienić odświeżanie monitora na 60Hz. Próbowałem dopisywać różne rzeczy ale zwykle powodowało to że środowisko graficzne wogóle mi się nie uruchamiało i musiałem ratować się właśnie recovery mode oraz pracą na samej konsoli. Wie ktoś gdzie dopisać te _60.00 Hz żeby mieć taką częstotliwośc odświeżania monitora ? Karta MX440
Zaisntalowałem stery od nVidia i jedyne co mi jeszcze potrzeba to zmienić odświeżanie monitora na 60Hz. Próbowałem dopisywać różne rzeczy ale zwykle powodowało to że środowisko graficzne wogóle mi się nie uruchamiało i musiałem ratować się właśnie recovery mode oraz pracą na samej konsoli. Wie ktoś gdzie dopisać te _60.00 Hz żeby mieć taką częstotliwośc odświeżania monitora ? Karta MX440
PozdrawaimSection "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
Defaultdepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
screen "Default Screen"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
@up
Której dokładnie wersji sterowników Nvidii używasz? W jaki sposób je instalowałeś? Pytam, gdyż zasadniczo wszystko powinno działać bez specjalnego kombinowania...
Której dokładnie wersji sterowników Nvidii używasz? W jaki sposób je instalowałeś? Pytam, gdyż zasadniczo wszystko powinno działać bez specjalnego kombinowania...
Work less, climb more 

-
- Wytworny Kaczor
NVIDIA binary XFree86 4.x/X.Org driver
chyba taki. Powinno działać, ale chciałbym sam ustalić odświeżanie. Jestem przyzwyczajony do odświeżania 60Hz ale wiem że optymalne na ten monitor to 75Hz przy 1024*768 teraz nie wiem na ilu Hz to chodzi ale zbytnio mi to się nie podoba.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie się tematem
EDIT:
to gdzie wpisać to odświeżanie ?
sory ale już nie wytrzymam tego patrzenia w lampe stroboskopową
chce żeby w sofcie było wszystko ok, potem monitor dam AUTO i pójdze ale teraz nie jest dobrze.
Swoją drogą to dziwne żeby przy sterowniku nie dawali chociaż prostego panelu nVidia gdzie można sobie ustawić, w systemowym Rozdzielczość Ekranu czy coś takiego mogę dać tylko 50, 51, 52 Hz jakoś tak.
chyba taki. Powinno działać, ale chciałbym sam ustalić odświeżanie. Jestem przyzwyczajony do odświeżania 60Hz ale wiem że optymalne na ten monitor to 75Hz przy 1024*768 teraz nie wiem na ilu Hz to chodzi ale zbytnio mi to się nie podoba.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie się tematem

EDIT:
to gdzie wpisać to odświeżanie ?
sory ale już nie wytrzymam tego patrzenia w lampe stroboskopową
chce żeby w sofcie było wszystko ok, potem monitor dam AUTO i pójdze ale teraz nie jest dobrze.
Swoją drogą to dziwne żeby przy sterowniku nie dawali chociaż prostego panelu nVidia gdzie można sobie ustawić, w systemowym Rozdzielczość Ekranu czy coś takiego mogę dać tylko 50, 51, 52 Hz jakoś tak.