Chrome nie może otworzyć profilu

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
Awatar użytkownika
Jedidiah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Chrome nie może otworzyć profilu

Post autor: Jedidiah »

Mam ten sam problem.

http://www.google.com/support/forum/p/C ... 59cb&hl=en
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1341721

Tam znalazłem odpowiedzi... większość pokrywa się z Waszymi odkryciami tyle że tamte sposoby mają ponoć zapobiegać utracie zakładek etc. Niestety ja go zastosowałem i zniknęły mi zakładki. Musiałem gdzieś popełnić błąd. Może Wy będziecie mieć więcej szczęścia. Powodzenia!
outslider
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: outslider »

Jedidiah, zrobiłem jak pisze, tyle że nie w terminalu a ręcznie i straciłem całą konfigurację Chrome:/ Właśnie piszę z czystej jak pupcia niemowlęcia przeglądarki...

Ani haseł ani nic. No trudno. Ciekawi mnie, czy to tylko wersja linuksowa ma ten bug, czy win też? Jeśli tylko lin, to widocznie jakiś głupi błąd z uprawnieniami.
kszaaq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kszaaq »

tez to mialem, okazało się, że wystarczyło wziąć właściwości katalogu ([user]/.config/google-chrome ) i dac wszystkim uprawnienia odczyt i zapis /tworzenie i usuwanie / i narazie dziala ...]

jednak pomoglo na chwile, trzeba usunac ten katalog i tyle a zakladki wczesniej wyeksportowac
krzysztofgorski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: krzysztofgorski »

Witajcie!
Moje google chrome też zaczęło rzucać dziwnymi komunikatami o profilu. zgodnie z powyższymi radami wystarczyło zmienić nazwę folderu:
home/moja_nazwa/.config/google-chrome
na:
home/moja_nazwa/.config/chromium
i po problemie.
UWAGA Wcześniej (przed zmianą nazwy folderu) warto wyeksportować zakładki w postaci pliku choćby na pulpit, bo po naprawie chrome gubi wszystkie zakładki!!!
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam !!!!
outslider
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

@krzysztofgorski - dość specyficzna zmiana, dlaczego chrome ma trzymać konfigi w katalogu chromium... Ja tymczasem przerzuciłem się w ogóle na przeglądarkę Chromium, wydaje się na razie być lżejsza (o dziwo).
Wielki powrót do Ubuntu - jestem mile zaskoczony!
krzysztofgorski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: krzysztofgorski »

Może i specyficzna, grunt że w moim przypadku skuteczna!
Pozdrawiam !!!!
outslider
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: Chrome nie może otworzyć profilu

No i kurna znowu! Tym razem w chromium.

Zmiana nazwy katalogu ~/.config/chromium na cokolwiek załatwia problem, ale usuwa ustawnienia:/ Ktoś wie, co jest przyczyną takiego działania chrome'a/chromium?
outslider
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Znowu, kurdę znowu. Tym razem w chromium. Problem rozwiązany przez wywalenie:
~/.config/chromium/Default/Web Data
Awatar użytkownika
Nettmanek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Nettmanek »

u mnie nie pomagaja żadne z waszych rad... aczkolwiek wydaje mi się iż problem nie dotyczy samych plików a procesów... po zamknięciu chroma proces chroma dalej istnieje... pierwsze uruchomienie chroma po restarcie kompa lub zabiciu tych procesow jest w porządku... następne już nie...
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy

Post autor: soemtron »

To są skutki paranoi na temat prywatności.Jakbyś na starcie zalogował się,jak każe Chrome i zrobił synchronizację,to miałbyś wszystko,łącznie z motywami,aplikacjami,historią i hasłami.Ja zrobiłem to i na każdym systemie mam dostęp do swoich zakładek.Też mi się wysypywał profil.N.p. miałem tak,że po aktualizacji przeglądarki kazało mi stworzyć nowy profil,bo tamten został stworzony na starej wersji.Wtedy z katalogu Home/.config wywalałem plik google chrome i odpalałem przeglądarkę.Chmura to potęga i czy chcemy,czy nie to i tak jest to nasza przyszłość.System Chrome OS to strzał w dziesiątkę,tylko niektórzy muszą do niego dorosnąć.
Awatar użytkownika
Nettmanek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

ja zawsze łączę się z kontem google i synchronizuje wiec to nie jest powodem problemu...skasowanie configa nie pomaga
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: 123wilk »

Raczej to tylko wina wersji na linuxa, niema w Google wpisów co do okienek, w sumie to chrome zaczyna schodzić na psy, a ta synchronizacja jest w każdej przeglądarce, opera, firefox, i inne, radziłbym zainstalować chromium, albo zainstalować inna przeglądarkę z która niema problemów.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Nettmanek pisze:u mnie nie pomagaja żadne z waszych rad... aczkolwiek wydaje mi się iż problem nie dotyczy samych plików a procesów... po zamknięciu chroma proces chroma dalej istnieje... pierwsze uruchomienie chroma po restarcie kompa lub zabiciu tych procesow jest w porządku... następne już nie...
Póki co, to ja tu widzę gdybanie... Mam taki sam błąd - nie mam takiego samego błędu... Odpal przeglądarkę z poziomu terminala i jak się pojawią jakieś błędy, to wrzuć na forum. Pokaż nam te błędy. Daj nam szansę pogooglować...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Nettmanek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

maciek@maciek-laptop:~$ google-chrome 
[4146:4158:957765715:ERROR:object_proxy.cc(239)] Failed to call method: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.NetworkManager was not provided by any .service files
[4146:4161:958871405:ERROR:web_data_service.cc(677)] Cannot initialize the web database: 1
[4146:4146:963656988:ERROR:browser_main_loop.cc(138)] GLib-GObject: g_object_ref: assertion `object->ref_count > 0' failed
[4146:4223:963766099:ERROR:nss_ocsp.cc(588)] No URLRequestContext for OCSP handler.
[4146:4223:963768603:ERROR:nss_ocsp.cc(588)] No URLRequestContext for OCSP handler.
[4146:4223:963768650:ERROR:nss_ocsp.cc(588)] No URLRequestContext for OCSP handler.
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: czaroli »

OK Panowie ja też się z tym borykałem i poradziłem sobie sam wertując kilkadziesiąt stron oraz metodą prób i błędów, rozwiązanie opisałem na swojej stronie, ale może ktoś nie ma ochoty tam zaglądać więc:

Napisze tutaj krótko
Dobrze kombinowaliście jak i ja ale.....

Co trzeba:

Wchodzisz tutaj: ~/.config/google-chrome/Default/Web Data
USUWAMY „Web Data” lub inne !!!! zależy co Ci się rozjechało - więcej u mnie na stronce, wpadnij bo za dużo ponownego pisania, a post mam z obrazkami i jak kopiuje to mi się to rozjeżdża.

Aby problem nie wrócił wchodzimy:
MENU CHROME - > USTAWIENIA, klikamy na na link „pokaż ustawienia zaawansowane” jedziemy na sam dół aż do Aplikacje działające w tle i odznaczamy „Kontynuuj działanie aplikacji w tle po zamknięciu przeglądarki Google Chrome„

Ot i po problemie :) , dodam tylko że w kolejnym wydaniu Chrome mają pomyśleć nad lepszym rozwiązaniem bo sporo ludzi zgłaszał ten problem.

Szerszy opis u mnie:
http://czaro.raciaz.pl/przegladarka-chr ... filu-blad/
molekss
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: molekss »

czaroli pisze:
Wchodzisz tutaj: ~/.config/google-chrome/Default/Web Data
USUWAMY „Web Data” lub inne !!!! zależy co Ci się rozjechało - więcej u mnie na stronce, wpadnij bo za dużo ponownego pisania, a post mam z obrazkami i jak kopiuje to mi się to rozjeżdża.
Dzięki, u mnie pomogło :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”