Zainstalowałem sobie na komputerze ubuntu 9.10 jak dotąd jest na nim:
-openssh
-nginx+php+mysql
Niestety nie mogę się połączyć do mysql z komputera z windowsem, bezpośrednio z ubuntu mogę się połączyć.
Oczywiście stworzyłem konta w formie:
CREATE USER 'user'@'%' IDENTIFIED BY 'haselko';
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'user'@'%'
WITH GRANT OPTION;
Można się z nich dostać lokalnie, ale z innego komputera już nie dostaje cały czas sql error 2003 i nie można połączyć do mysql (10061)
Flushowałem uprawnienia, restartowałem mysql, restarowałęm komputer, reinstalowałem mysql i nic może ktoś coś doradzi?
Komputery są podłączone do TL-WR740N windows za pomocą wifi, ubuntu kablem, dostęp do ubuntu przez ssh jest bezproblemowy (jak i przez vnc)
Brak możliwości połączenia się z serwerem mysql z innego komputera (mysql error 2003)
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Problem z mysql 10061
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
- Gordmax
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Odp: Brak możliwości połączenia się z serwerem mysql z innego komputera (mysql error
Musisz pozwolić przyjmować połączenia bazie danych z określonych adresów IP aby dane komputery miały dostęp do niej.
Oczywiście potem restart bazy danych
szukasz linijkisudo mcedit /etc/mysql/my.cnf
Jeśli ustawisz na 0.0.0.0 oznacza że serwer będzie przyjmował połączenia ze wszystkich adresów. Możesz tez wpisać konkretne adresy IP.bind-address = 0.0.0.0
Oczywiście potem restart bazy danych
sudo /etc/init.d/mysql restart
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Brak możliwości połączenia się z serwerem mysql z innego komputera (mysql error
Wielkie dzięki oto właśnie chodziło