Ubuntu 10.04 geforce 2 mx400
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ubuntu 10.04 geforce 2 mx400
Chciałbym rozwiązać problem ze sterownikami do karty geforce 2 mx/400 pod Ubuntu 10.04.
Czy ktoś poradzi co zrobić żeby można było włączyć wyższą rozdzielczość, teraz mam 800/600 60Hz, tempo odświeżania też mogłoby być wyższe.
Chcę zaznaczyć, że jeżeli chodzi o linuxa to jestem początkujący i proszę nie pisać, że trzeba sobie pogooglować i znaleźć rozwiązanie, już trzeci dzień z tym walczę i mam dość.
Mogę zamienić geforca na kartę ati radeon 9250 gdyż posiadam takie coś ale czytałem, że z ati są też problemy.
Proszę o pomoc.
Czy ktoś poradzi co zrobić żeby można było włączyć wyższą rozdzielczość, teraz mam 800/600 60Hz, tempo odświeżania też mogłoby być wyższe.
Chcę zaznaczyć, że jeżeli chodzi o linuxa to jestem początkujący i proszę nie pisać, że trzeba sobie pogooglować i znaleźć rozwiązanie, już trzeci dzień z tym walczę i mam dość.
Mogę zamienić geforca na kartę ati radeon 9250 gdyż posiadam takie coś ale czytałem, że z ati są też problemy.
Proszę o pomoc.
- TanatriX
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Odp: Ubuntu 10.04 geforce 2 mx400
Rzeczywiscie, ATI daleko nie zajedzie. Jakie masz sterowniki? Zainteresuj sie aplikacja EnvyNG, zainstalujesz dzieki niej najnowsze sterowniki dla Twojej karty. Ale czy to cos pomoze, to nie wiem. Probuj, moze cos wskorasz.
PS. EnvyNG masz w centrum oprogramowania Ubuntu.
PS. EnvyNG masz w centrum oprogramowania Ubuntu.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Może mnie ktoś poprawi, ale chyba się nie da.kch2323 pisze:Chciałbym rozwiązać problem ze sterownikami do karty geforce 2 mx/400 pod Ubuntu 10.04.
Sterownik NVidia (legacy2) nie działa z nowym xorg.
U mnie (na PLD) mniej więcej działa sterownik nv (to znaczy więcej mniej jak więcej), ale rozdziałkę 1280x1024 bez problemu ustawiłem.
Ja bym jednak zmienił grafikę na coś współczesnego (tez mam to w planie, tylko do wypłaty muszę poczekać).
dopisane następnego dnia
Zmiana sterownika z nv na nouveau trochę pomogła, ale nie do końca. Jednak chyba te nasze grafiki to już tylko do muzeum się nadają

Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Piegowaty Guziec
No więc dobra ubuntu zassało z neta sterowniki, jakie ??? nvidii pewnie.
Coś się ruszyło mam teraz wyższą rozdziałkę i odświeżanie, ale problem dlaczego teraz nic nie mogę zrobić na pulpicie, jak montuje jakiś dysk to się nic nie pojawia nie ma żadnych ikon?:wall:
Co do naszych starych kart to fakt "muzeum" lecz ja akurat na linuxa tylko taki sprzęt na razie mogę przeznaczyć, jak już pisałem jestem początkujący i chcę poznać ten system, może wtedy przerzucę go na mojego Acera?
Fakt po instalacji zostałem zaskoczony ilością różnych programów i np.konfiguracja iplus -hehe sekund 5, połączenie z siecia 2s szok! Może to i inne rzeczy w moim przypadku przeważą szale na stronę linuxa i zdecyduję na instalację na lepszym sprzęcie?
Coś się ruszyło mam teraz wyższą rozdziałkę i odświeżanie, ale problem dlaczego teraz nic nie mogę zrobić na pulpicie, jak montuje jakiś dysk to się nic nie pojawia nie ma żadnych ikon?:wall:
Co do naszych starych kart to fakt "muzeum" lecz ja akurat na linuxa tylko taki sprzęt na razie mogę przeznaczyć, jak już pisałem jestem początkujący i chcę poznać ten system, może wtedy przerzucę go na mojego Acera?
Fakt po instalacji zostałem zaskoczony ilością różnych programów i np.konfiguracja iplus -hehe sekund 5, połączenie z siecia 2s szok! Może to i inne rzeczy w moim przypadku przeważą szale na stronę linuxa i zdecyduję na instalację na lepszym sprzęcie?
-
- Piegowaty Guziec
Cześć. spróbuj tego http://www.ubuntu-pomoc.org/nvidia-latw ... -w-ubuntu/
A później napraw plymouth "obrazek startowy" bo po instalacji jest skopany
polecam czwartą metodę: viewtopic.php?t=124697
pozd
A później napraw plymouth "obrazek startowy" bo po instalacji jest skopany
polecam czwartą metodę: viewtopic.php?t=124697
pozd
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Tyle że ta karta nie działa z najnowszymi sterownikami nvidii.jakze pisze:Cześć. spróbuj tego http://www.ubuntu-pomoc.org/nvidia-latw ... -w-ubuntu/
-
- Piegowaty Guziec
Nie jestem na sto procent pewien ale właśnie tego użyłem do instalacji na starym komputerze z tą kartą nvidia.ethanak pisze:Tyle że ta karta nie działa z najnowszymi sterownikami nvidii.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
tyle że na Ubuntu 10.04 wersja xservera to 1:7.5, a ja mam już 1.9.0 (PLD Тh). Czyli jest spora szansa że karta po prostu przestanie działać po którymś updacie.jakze pisze:Nie jestem na sto procent pewien ale właśnie tego użyłem do instalacji na starym komputerze z tą kartą nvidia.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jeżeli chodzi o Ubuntu to dla tych którzy będą mieli problem z odpaleniem tej karty (właściwy sterownik do niej to seria legacy 96.xx.xx):ethanak pisze:tyle że na Ubuntu 10.04 wersja xservera to 1:7.5, a ja mam już 1.9.0 (PLD Тh). Czyli jest spora szansa że karta po prostu przestanie działać po którymś updacie.
- spokojnie współpracuje z Ubuntu 10.04
- nie współpracuje z Ubuntu 10.04 z wersją xserver-xorg-core z repozytoriów xorg-edgers
- nie wspólpracuje z aktualnym na dziś Ubuntu 10.10, tym bardziej z xserverem z edgersów
- współpracuje z Ubuntu 10.10 pod warunkiem downgradu pakietu xserver-xorg-core. Ostatnia wersja, na której daje się odpalić system to: xserver-xorg-core_1.8.1.902-0ubuntu2.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Pytanie kontrolne: czy tak będzie juz do końca istnienia U10.04 czy może w pewnym momencie się to zmieni?luk1don pisze:Jeżeli chodzi o Ubuntu to dla tych którzy będą mieli problem z odpaleniem tej karty (właściwy sterownik do niej to seria legacy 96.xx.xx):
- spokojnie współpracuje z Ubuntu 10.04
Ja bym jednak profilaktycznie wolał wsadzić inną kartę. W końcu to nie są jakieś strasznie pieniądze (jeśli ktoś ma GeForce2 to raczej w najnowsze gry nie tego), a przynajmniej można spać spokojnie i mieć miłą świadomość dużej szansy tego, że po najbliższym updacie wszystko nam ładnie wstanie

- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ up
Ubuntu z reguły nie zmienia w ramach danego wydania tak kluczowych spraw jak wersja serwera X'ów. Tak więc - jeśli teraz działa, śmiem twierdzić, iż tak pozostanie do ostatniego dnia wsparcia dla 10.04...
EDIT:
...a odnośnie działania / niedziałania sterowników nvidia z serii 96.xx i nowych wersji serwera x'ów (od 1.8.1) - rzeczywiście przez jakieś dwa miesiące był z tym problem (który można było jednak obejść stosownymi wpisami w etc/X11/Xorg.conf). Z tego co wiem, w przypadku bieżących wersji sterowników 96.xx oraz X-serwera 1.8.x nie ma już żadnych konfliktów...
Ubuntu z reguły nie zmienia w ramach danego wydania tak kluczowych spraw jak wersja serwera X'ów. Tak więc - jeśli teraz działa, śmiem twierdzić, iż tak pozostanie do ostatniego dnia wsparcia dla 10.04...
EDIT:
...a odnośnie działania / niedziałania sterowników nvidia z serii 96.xx i nowych wersji serwera x'ów (od 1.8.1) - rzeczywiście przez jakieś dwa miesiące był z tym problem (który można było jednak obejść stosownymi wpisami w etc/X11/Xorg.conf). Z tego co wiem, w przypadku bieżących wersji sterowników 96.xx oraz X-serwera 1.8.x nie ma już żadnych konfliktów...
Work less, climb more 

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
No, to chciałem wiedzieć. Dzięki.k2cl pisze:@ up
Ale jak pisałem ja mam 1.9.0...a odnośnie działania / niedziałania sterowników nvidia z serii 96.xx i nowych wersji serwera x'ów (od 1.8.1) - rzeczywiście przez jakieś dwa miesiące był z tym problem (który można było jednak obejść stosownymi wpisami w etc/X11/Xorg.conf). Z tego co wiem, w przypadku bieżących wersji sterowników 96.xx oraz X-serwera 1.8.x nie ma już żadnych konfliktów...

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Tak się składa, że jestem na bieżąco. Wsparcie dla xservera 1.8 dodano, ale w wersji serii 173.xx.xx. W serii NVIDIA current (najwyższej) dodano nawet wsparcie ABI w wersji 8, którą będzie zawierał/zawiera xorg-server-1.9. Tak więc dla serii 96.xx.xx wsparcia na razie brak i żadne opcje w xorgu typu IgnoreABI nie działają.k2cl pisze: ...a odnośnie działania / niedziałania sterowników nvidia z serii 96.xx i nowych wersji serwera x'ów (od 1.8.1) - rzeczywiście przez jakieś dwa miesiące był z tym problem (który można było jednak obejść stosownymi wpisami w etc/X11/Xorg.conf). Z tego co wiem, w przypadku bieżących wersji sterowników 96.xx oraz X-serwera 1.8.x nie ma już żadnych konfliktów...
Możesz mieć rację. NVIDIA zaczyna podążać drogą AMD. O 10.04 możesz być spokojny.ethanak pisze:Pytanie kontrolne: czy tak będzie juz do końca istnienia U10.04 czy może w pewnym momencie się to zmieni?
Ja bym jednak profilaktycznie wolał wsadzić inną kartę. W końcu to nie są jakieś strasznie pieniądze (jeśli ktoś ma GeForce2 to raczej w najnowsze gry nie tego), a przynajmniej można spać spokojnie i mieć miłą świadomość dużej szansy tego, że po najbliższym updacie wszystko nam ładnie wstanie
Andy Ritger z NVIDII napisał, że ewentualnie dodadzą support dla xservera 1.8 dla sterownika z serii 96.xx.xx. Wsparcia dla serii 71.xx.xx w ogóle nie planują (są to karty takie jak GeForce 3, GeForce 256, TNT/TNT2, Riva 128, Vanta, Quadro 2 Pro). Zatem dla użytkowników tych kart pozostaje jedynie używanie nouveau.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@up
W takim razie powstało jakieś zamieszanie. Ze względu na niezgodność sterowników 96.xx i serwera x'ów 1.8.x z repozytoriów Archa na jakiś czas w ogóle zniknęły drivery Nvidii w wersji 96.xx. Od miesiąca (w przybliżeniu) są tam znowu i nie widzę żadnych informacji o konfliktach...
Wcześniej sugerowanym rozwiązaniem było wykorzystanie nouveau, aczkolwiek wiele osób na forum Archa twierdziło, że IgnoreABI w xorg.conf (lub startx z podobnym parametrem) pozwala na korzystanie z serwera x'ów 1.8.x przy użyciu rzeczonych sterowników 96.xx
W takim razie powstało jakieś zamieszanie. Ze względu na niezgodność sterowników 96.xx i serwera x'ów 1.8.x z repozytoriów Archa na jakiś czas w ogóle zniknęły drivery Nvidii w wersji 96.xx. Od miesiąca (w przybliżeniu) są tam znowu i nie widzę żadnych informacji o konfliktach...
Wcześniej sugerowanym rozwiązaniem było wykorzystanie nouveau, aczkolwiek wiele osób na forum Archa twierdziło, że IgnoreABI w xorg.conf (lub startx z podobnym parametrem) pozwala na korzystanie z serwera x'ów 1.8.x przy użyciu rzeczonych sterowników 96.xx
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję wszystkim za pomoc karta działa, jedynie w Compiz fusion przycinaj się trochę niektóre efekty ale na tak archaicznym sprzęcie to i tak dobrze, że coś jest.