Nie pamiętam dokładnej ty ale około 2006, padł mi dysk oddałem na gwarancję ale zasępczego chamy mi nie dali.
Pozostałem z komputerem bez dysku ;(
Kolega wtedy przyniósł mi starą płytke liveCD był to albo
Aurox albo
Mandriva.
Nie pamiętam w każdym razie używałem tego z 2 tygodnie póki nie dali mi nowego dysku bo się okazało,że z starego nici.
Gdy dostałem dysk od razu zainstalowałem na nim......tak tak oczywiście, że Windowsa. Po jakimś czasie zainstalowałem
opnSUSE 10.2 do dziś pamiętam jak się męczyłem z kompilacją ntfs-3g bo nie było wtedy paczki. Po jakimś czasie brakło mi miejsca na dysku, a że na uczelni mnie zmuszali do używani Windowsa więc suseł poleciał z dysku.
Po jakimś czasie zainstalowałem
Ubuntu 8.10 strasznie mi jakoś wtedy nie poszedł i poleciał z dysku.
Na początku 2009 kupiłem 2 dysk i od razu zainstalowałem
Debian Lenny z KDE3 bo stwierdziłem, że chwiałbym chociaż trochę poznać system,a lenny jest stabilny. Miałem go prawie pół roku ale wnerwiały mnie starsze pakiety i to, że gdy inne dystrybucję miały już ext4 on nadal go nie miał. Poza tym jakoś konfiguracja Debian mi nie podchodziła.
Zacząłem więc szukać. Priorytety łatwy, szybki, dobra dokumentacja, wybór środowiska/programów przy instalacji. Tak trafiłem na
Archa i się zakochałem.
A urzekły mnie w nim:
- ciągłość dystrybucji, już nie muszę co 2 lata reinstalacji robić bo wersja przestaje być wspierana
- Prosta konfiguracja, pomimo tego, że bez graficznych konfiguratorów
- szybkość
- mam to czego chcę i nic więcej
Po jakimś czasie zacząłem instalować Linuksy dosłownie wszędzie. Nie ma u mnie w domu komputera na którym by go nie było. Znajomym którzy szukali czegoś łatwego instaluję oczywiście
Ubuntu lub
Mint.
A na starym komputerze, którego używam jako szafa grająca zainstalowałem
Lubuntu, i siedzi tam do dziś, chociaż za kilka lat zmieni go
Linux Mint LXDE, ze względu na lepszy moim zdaniem dobór programów, a przede wszystkim to, że jak zechce coś odinstalować to nie wyskoczy mi jak w Lubuntu przy probie usunięcia Aqualung tekst typu:
Kod: Zaznacz cały
lubuntu-desktop wymaga aqualung czesz usunąć lubuntu-desktop?
Także polecam wszystkim początkującym:
UBUNTU / LINUX MINT GNOME
LINUX MINT LXDE
ARCH LINUX - dla troszkę bardziej wtajemniczonych nie koniecznie będących guru
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.