niedziałający applet "Preferencje dźwięku" w ubuntu 10.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
niedziałający applet "Preferencje dźwięku" w ubuntu 10.04
Witam.
Mam dziwny problem, który nawet nie wiem kiedy mi się pojawił. Zaraz po instalacji ubuntu applet "preferencje dźwięku" mi działał poprawnie. Lecz ostatnio zauważyłem, że wciśnięcie przycisku "Preferencje dźwięku" w centrum sterowania jak i w submenu pod głośniczniem na panelu, nic nie daje ;/ Zupełnie nic się nie dzieje. Przeszukałem pół googla i tego forum, ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu.
Pls. o pomoc ;D
PS. jestem żółtodziobem (z linuksa korzystam od tygodnia) więc pls. o wyrozumiałość jeśli mój problem jest błachy, oraz o w miarę przejrzyste ewentualne opisanie rozwiązania.
Mam dziwny problem, który nawet nie wiem kiedy mi się pojawił. Zaraz po instalacji ubuntu applet "preferencje dźwięku" mi działał poprawnie. Lecz ostatnio zauważyłem, że wciśnięcie przycisku "Preferencje dźwięku" w centrum sterowania jak i w submenu pod głośniczniem na panelu, nic nie daje ;/ Zupełnie nic się nie dzieje. Przeszukałem pół googla i tego forum, ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu.
Pls. o pomoc ;D
PS. jestem żółtodziobem (z linuksa korzystam od tygodnia) więc pls. o wyrozumiałość jeśli mój problem jest błachy, oraz o w miarę przejrzyste ewentualne opisanie rozwiązania.
- paweljua
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
Odp: niedziałający applet "Preferencje dźwięku" w ubuntu 10.04
Wpisz w Programy - Centrum oprogramowania Ubuntu - Gnome Alsa Mixer. Zainstaluj to. Później w terminalu dla pewności:
Wciskasz tab i strzałkami przesuwasz i sprawdzasz czy wszystko jest powłączane.... Na przyszłość, jeśli chodzi o dźwięk - korzystaj tylko z tej opcji....sudo alsamixer
-
- Piegowaty Guziec
@paweljua - dzięki za odpowiedź. Sam już ten program zainstalowałem. Ciekaw jestem jedynie czy da się przywrócić do działania applet z centrum sterowania. Osobiście nie lubie jak mi coś w systemie nie działa i chciałbym to naprawić.
- paweljua
- Piegowaty Guziec
schi2m pisze:@paweljua - dzięki za odpowiedź. Sam już ten program zainstalowałem. Ciekaw jestem jedynie czy da się przywrócić do działania applet z centrum sterowania. Osobiście nie lubie jak mi coś w systemie nie działa i chciałbym to naprawić.
Z centrum Dźwięki korzystam tylko jak podłączam laptopa do 50 calowej plazmy, żeby obejrzeć jakis film - wtedy zminiam wyjście dźwięku na hdmi.... Pozostałe rzeczy, które mnie interesuja tylko zmieniam przez
Spróbuj sie pobawić w terminalu i poprzestawiać te słupki. Zobacz jak to działa. Terminal to potężne narzędzie.....alsa mixer
Zapewniam, że będzie wszystko działać

-
- Piegowaty Guziec
No właśnie, a wspomniane przez Ciebie wyjście HDMI da się tym włączyć?? Teraz nie mam niestety jak sprawdzić, ale też niejednokrotnie z tej funkcji korzystam i chciałbym mieć możliwość ją włączyć.
a jak to zrobić?? sorry, ale naprawdę nie wiem ;(paweljua pisze:Spróbuj sie pobawić w terminalu i poprzestawiać te słupki. Zobacz jak to działa. Terminal to potężne narzędzie.....
Zapewniam, że będzie wszystko działać
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
mam to samo nie chce uzywac mixera asly kurcze musi być jakiś sposób
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
wpisz w terminalu coś takiego i napisz co on pokazał
Kod: Zaznacz cały
gnome-volume-control
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
-
- Piegowaty Guziec
faktycznie brakowało mi tej aplikacji. Dzięki, na przyszłość będę wiedział czego szukać ;Dmucha090 pisze:wpisz w terminalu coś takiegoi napisz co on pokazałKod: Zaznacz cały
gnome-volume-control
już wszystko działa,
pozdr.,
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Re: Odp: niedziałający applet "Preferencje dźwięku" w ubuntu 10.04
Dziekuweczka jak nie wiem co Zoimus ale pomogles mi na maxa ThX sie nalezymucha090 pisze:wpisz w terminalu coś takiegoi napisz co on pokazałKod: Zaznacz cały
gnome-volume-control
Dzieki temu moje uszy znowu slysza MUZEEEEEEEEEEEEEEę