HP DV7-4015ew dwie karty graficzne (ati 4250 + 5650) - jak zainstalować sterowniki?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
HP DV7-4015ew dwie karty graficzne (ati 4250 + 5650) - jak zainstalować sterowniki?
Witam,
mam laptopa hp jak w temacie. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 polski remix. Laptop ma dwie karty graficzne, jedną ati hd 4250 (zintegrowana z prockiem) i drugą ati hd5650. Problem mam z instalacją sterowników. Zaraz po instalacji systemu daje aby sie zainstalowały bo pokazuje mi sie okienko ze są dostępne i działa. Potem aktualizacja systemu i już przestaje. Czy to oznacza że jestem skazany na otwarty sterownik?
Pozdrawiam
i dziekuje za zainteresowaniem tematem.
mam laptopa hp jak w temacie. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 polski remix. Laptop ma dwie karty graficzne, jedną ati hd 4250 (zintegrowana z prockiem) i drugą ati hd5650. Problem mam z instalacją sterowników. Zaraz po instalacji systemu daje aby sie zainstalowały bo pokazuje mi sie okienko ze są dostępne i działa. Potem aktualizacja systemu i już przestaje. Czy to oznacza że jestem skazany na otwarty sterownik?
Pozdrawiam
i dziekuje za zainteresowaniem tematem.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: HP DV7-4015ew i stery grafiki
Sugerowałbym zmodyfikować temat wątku i dopisać tam, o jakie GPU chodzi. Warto też wspomnieć, że masz na pokładzie dwa urządzenia tego typu.
Kwestia następna - skoro używasz 10.04, zaktualizuj profil.
Kwestia następna - skoro używasz 10.04, zaktualizuj profil.
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Właśnie sęk w tym że nie mam ubuntu 10.04 bo mam z nim niesamowite problemy więc tymbardziej używaniem tego nazwać nie można. Chce uruchomić jakiekolwiek gpu. Do tego dochodzi grzanie się laptopa. Na Win 7 mam temperature pracy 40-50 stopni a na ubuntu wchodzi powyżej 60 i w góre w stanie spoczynku. Procesor prawie nie obciążony. Podejrzewam że to właśnie grafika tak się grzeje a niestety ubuntu nie jest w stanie poradzić sobie z taką techniką i tyle...
EDIT:
Ok, wiec udało mi się zainstalować sterowniki. Ale pracuje karta hd4250 czyli ta mniej wydajna. Więc postanowiłem w xorgu zmienic BusID z 1:5:0 (hd4250) na 2:0:0 (hd5650).
Po takiej operacji system nie wstaje. Lspci wywala obydwie karty.
próbowałem i dopisuje do xorga hd5650 i dodatkowy ekran. kiedy zamienie ekrany aby wlasciwy wyswietlal obraz z hd5650 to system nie wstaje. Tak jak wygeneruje aticonfig wstaje ale nie mozna wlaczyc ati catalyst control. Czemu? nie wiem - poprostu nic sie nie dzieje.
Macie może jakieś pomysły? bo mi brak...
EDIT:
Zdaje się ze znajdzie się inne miejsce dla Ubuntu... Szkoda bo naprawde lubiłem ten system... Niestety M$ pokazal swoją przewage.. Jako zwykłego użytkownika nie interesuje mnie to czy sterownik jest otwarty czy zamkniety - poporstu ma działać. Udało się urochomić jedną karte a drugiej nie. W w7 jest możliwość przełączania w trakcie pracy a w Ubuntu nie udało się na sztywno uruchomić dedykowanej choć system ją widział to fglrx stanął. Może kiedyś wrócę do Ubuntu ale dopiero wtedy kiedy będę mógł korzystać w pełni z mojego sprzętu. Wszystkim dziekuje za zainteresowanie.
Pzdr
Arky21
EDIT:
Ok, wiec udało mi się zainstalować sterowniki. Ale pracuje karta hd4250 czyli ta mniej wydajna. Więc postanowiłem w xorgu zmienic BusID z 1:5:0 (hd4250) na 2:0:0 (hd5650).
Po takiej operacji system nie wstaje. Lspci wywala obydwie karty.
Kod: Zaznacz cały
X2 Cards
If you have an X2 card (e.g. 4870X2), use... !!Do not use for two separate cards in crossfire!!
$ sudo aticonfig --initial -f --adapter=all
próbowałem i dopisuje do xorga hd5650 i dodatkowy ekran. kiedy zamienie ekrany aby wlasciwy wyswietlal obraz z hd5650 to system nie wstaje. Tak jak wygeneruje aticonfig wstaje ale nie mozna wlaczyc ati catalyst control. Czemu? nie wiem - poprostu nic sie nie dzieje.
Macie może jakieś pomysły? bo mi brak...
EDIT:
Zdaje się ze znajdzie się inne miejsce dla Ubuntu... Szkoda bo naprawde lubiłem ten system... Niestety M$ pokazal swoją przewage.. Jako zwykłego użytkownika nie interesuje mnie to czy sterownik jest otwarty czy zamkniety - poporstu ma działać. Udało się urochomić jedną karte a drugiej nie. W w7 jest możliwość przełączania w trakcie pracy a w Ubuntu nie udało się na sztywno uruchomić dedykowanej choć system ją widział to fglrx stanął. Może kiedyś wrócę do Ubuntu ale dopiero wtedy kiedy będę mógł korzystać w pełni z mojego sprzętu. Wszystkim dziekuje za zainteresowanie.
Pzdr
Arky21
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Odp: HP DV7-4015ew dwie karty graficzne (ati 4250 + 5650) - jak zainstalować sterowni
to kiepsko. własnie zastanawiam się nad acerem timelinex 5820tg , on też ma dwie karty graficzne, zintegrowanego intela i jakieś ATI. jak mam mieć problemy z przełączaniem miedzy nimi to chyba go sobie daruję
-
- Sędziwy Jeż
Odp: HP DV7-4015ew dwie karty graficzne (ati 4250 + 5650) - jak zainstalować sterowni
Panowie a spójrzcie tutaj - może uda się coś zrobić http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/
Podobno na 10.10 ma to działać - ja nie testowałem, nie mam lapa z dwiema kartami.
Podobno na 10.10 ma to działać - ja nie testowałem, nie mam lapa z dwiema kartami.