Na Wifi nie działają niektóre strony (min. facebook) - co robic

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
momento
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Na Wifi nie działają niektóre strony (min. facebook) - co robic

Post autor: momento »

Mam problem z programem do łączenia z wifi. Korzystam z network manager, wszystko pikuś glancuś wpisuję hasło, łączę się z siecią, z tym że najbardziej mi potrzebne strony po prostu nie wchodzą. Głównie chodzi o facebook i youtube, z doświadczenia wiem że nie działa także gazeta.pl, grafika google, blogspot, gmail i masa innych (to jest nieprzewidywalne).

Łącząc się przez kabel albo z otwartymi hot-spotami wszystko działa bez problemu. Na innych komputerach korzystających z tego routera też wszystko działa.
Nie pomogło przejście na wicd (ten program tylko kosztował mnie masę nerwów, bo uparcie twierdził że wpisuję złe hasło).

Sytuacja jest irytująca bo
* sprzęt działa (zarówno ruter jak i mój komputer są w 100% sprawne)
* internet działa (za wyjątkiem tylko tych stron- które dla mnie są niezbędne)

Co robić?
Romeczek

Odp: Na Wifi nie działają niektóre strony (min. facebook) - co robic

Post autor: Romeczek »

Sprawdź jak w routerze masz wpisaną wartość MTU. Z tego co wiem, routery potrafią mieć domyślne 1500 (w neo)...u mnie na nieotwierające się niektóre strony pomogła zmiana tego parametru na 1492...do sprawdzenia są też ustawienia DNS...
madock
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: madock »

kiedyś miałem podobny problem ale z windowsem, bo nie pasowało mu szyfrowanie. zmień lub wyłącz go i zobacz czy działa.
momento
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Architektura: x86

Post autor: momento »

niestety dalej nie działa. zmieniłem wartość MTU i wypróbowalem wszystkie rodzaje szyfrowania.
jakie są oprócz network manager i wicd programy do łączenia z wifi? może tu jest problem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”