Czy wine obniża bezpieczeństwo systemu?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Czy wine obniża bezpieczeństwo systemu?
Witam,
Czy po instalacji wine obniżyło się w jakimś stopniu bezpieczeństwo ubuntu? Nie mam żadnych powodów, żeby podejrzewać cokolwiek, ale parę dni temu w necie trafiłam na komentarz w wątku dotyczącym zdaje się jakiegoś wirusa rozsyłanego przez facebooka i właśnie w komentarzach ktoś zasugerował, że użytkownicy ubuntu z wine też moga się bać. Jak to jest? I czy po odinstalowaniu wine, też należy się bać o ile w ogóle?
Pozdrawiam,
Czy po instalacji wine obniżyło się w jakimś stopniu bezpieczeństwo ubuntu? Nie mam żadnych powodów, żeby podejrzewać cokolwiek, ale parę dni temu w necie trafiłam na komentarz w wątku dotyczącym zdaje się jakiegoś wirusa rozsyłanego przez facebooka i właśnie w komentarzach ktoś zasugerował, że użytkownicy ubuntu z wine też moga się bać. Jak to jest? I czy po odinstalowaniu wine, też należy się bać o ile w ogóle?
Pozdrawiam,
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Czy wine obniża bezpieczeństwo systemu?
Nie ma czego się bać. Wine nie ingeruje w system, więc nawet zakładając że znalazłby się jakikolwiek wirus, który działa nawet na Wine, to co może Ci zrobić? I tym bardziej co wirus dla Windows może zrobić z Linuksem? Takie komentarze na Facebooku to niech sobie w trampki wsadzą:razz:
EDIT:
No i jakim cudem panowie z tego serwisu mogą nie wiedzieć, że rozsyłają "wirus"? I niby jak ma się rozsyłać. Bajki takie to dla kogoś innego, ale nie dla nas
EDIT:
No i jakim cudem panowie z tego serwisu mogą nie wiedzieć, że rozsyłają "wirus"? I niby jak ma się rozsyłać. Bajki takie to dla kogoś innego, ale nie dla nas

-
- Sędziwy Jeż
Jasne, że facebook może infekować to nie problem, wystarczy facebookowa aplikacja do powiedzmy ataku. Facebook ma masę dziur i dziurek, którę sukcesywnie są odkrywane. Komentarz o ewentualnym zagrożeniu np. ubuntowców znajdował się na stronie poświęconej łamaniu zabezpieczeń.. nie mogę tego teraz znaleźć.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Nie chcę bagatelizować, ale to mało realne. Dziury i luki - te są wszędzie, ale wyobrażasz sobie, że ktoś zhackował Facebook i rozsyła wirusy, i informacjami o tym wymieniają się użytkownicy na ich tablicach informacyjnych, a Facebookowy team śpi spokojnie?
Co do wirusów na Linuksa było sporo i powiem tak - chętnie przetestuję wirus dla Linuksa z prawdziwego zdarzenia (powtarzam wirus, nie byle złośliwy skrypt rm usuwający /home, bo tyle to umiem i ja nie znając basha). Moim zdaniem nie ma się co przejmować.

-
- Sędziwy Jeż
Jusko ja sobie tego nie musze wyobrażać:) To fakt, było i zostalo już załatane.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Cokolwiek na ten temat masz? Pytam z ciekawości, bo chętnie napisałbym do Facebookowego temu z jakąś konkretną informacją na ten temat i by odnieśli się do (nie)problemu
Do tematu jednak - Wine nie obniża bezpieczeństwa systemu. Póki co wirusiska dla Linucha to temat odległy (co innego durne skrypty, ale by namieszać to samemu trzeba je odpalać spod roota).

- warlock24
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Specem od zabezpieczeń nie jestem ale coś mi się wydaje że z bezpieczeństwem wine nie jest wcale tak wesoło. Plików linuxa oczywiście nie zmieni, chyba że zostanie uruchomiony jako root, ale...nowalijka pisze:Witam,
Czy po instalacji wine obniżyło się w jakimś stopniu bezpieczeństwo ubuntu
Poprawcie mnie jeśli się mylę ale przyjrzyjmy się następującemu scenariuszowi
1. User pobiera z wątpliwej reputacji serwisu (np. jakieśtam downloadosy.eu) gierkę pod windows
2. User odpala gierkę na wine
3. Gierka zawiera złośliwy kod, który ma prawo odczytu / zapisu plików w katalogach takich jak ~/, ~/Desktop, ~/Documents oraz innych partycji zawierających wasze prywatne pliki a także ma prawo do korzystania z sieci
4. Złośliwy kod w grze znajduje wszystkie pliki w katalogu domowym i na pulpicie a następnie wysyła je do atakującego
w ten oto sposób ktoś obcy wchodzi w posiadanie wszystkich waszych dokumentów, rzeczy które pobraliście z internetu a także może użyć waszego wine do ataku na inny komputer w czasie działania gry (mówię tu o czasowym dołączeniu do botnetu).
Czy to ma sens?

- oscarr
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
Wydaje mi się, że jest to możliwe, nie zmienia to jednak faktu, że taki koń trojański nie jest wirusem i trzeba go samemu ręcznie uruchomić i to każdorazowo od nowa bo przecież do autostartu sam się nie doda 
Co do samych wirusów to wszystko zależy od ludzi. Ja przez 2 lata na winxp nie używałem niczego poza firewallem ... i jak w końcu zainstalowałem antywirus, to się okazało, że system mam czysty.

Co do samych wirusów to wszystko zależy od ludzi. Ja przez 2 lata na winxp nie używałem niczego poza firewallem ... i jak w końcu zainstalowałem antywirus, to się okazało, że system mam czysty.
- sylwester
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
1. Wine obniża bezpieczeństwo systemu dokładnie tak samo jak bezpieczeństwo systemu obniża dowolna inna aplikacja - zawiera luki i błędy, a więc ułatwia ewentualny atak.
2. Śmieszą mnie zawsze buńczuczne zapewnienia, że Linux jest bezpieczny bo ew. wirusa należałoby uruchomić na prawach roota. Pewnie i tak jest, ale naprawdę cenny w komputerze nie jest system operacyjny (poza oczywiście serwerami, które muszą działac non stop), ale DANE UŻYTKOWNIKA. Wine działa na prawach użytkownika i nietrudno sobie wyobrazić zrobienie dla niego "gierki", która pierwsze co robi to kasuje cały katalog /home/user. I co wtedy?
Więc należy zdać sobie sprawę, że głównym zagrożeniem dla KAŻDEGO komputera pozostają nie wirusy, trojany i inne robactwo, ale użytkownik właśnie. Jesli będzie pobierał/instalował/uruchamiał beleco z belekąd to rozwali każdy system wcześniej czy później.
2. Śmieszą mnie zawsze buńczuczne zapewnienia, że Linux jest bezpieczny bo ew. wirusa należałoby uruchomić na prawach roota. Pewnie i tak jest, ale naprawdę cenny w komputerze nie jest system operacyjny (poza oczywiście serwerami, które muszą działac non stop), ale DANE UŻYTKOWNIKA. Wine działa na prawach użytkownika i nietrudno sobie wyobrazić zrobienie dla niego "gierki", która pierwsze co robi to kasuje cały katalog /home/user. I co wtedy?
Więc należy zdać sobie sprawę, że głównym zagrożeniem dla KAŻDEGO komputera pozostają nie wirusy, trojany i inne robactwo, ale użytkownik właśnie. Jesli będzie pobierał/instalował/uruchamiał beleco z belekąd to rozwali każdy system wcześniej czy później.
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam
http://ubuntu.pl

http://ubuntu.pl
-
- Piegowaty Guziec
A w związku z powyższym, czy można by utworzyć konto z prawami gościa (przepraszam za Windowsowe przyzwyczajenia) do uruchamiania np. testowego aplikacji w Wine? Tak, aby wstępnie zapoznać się z programem bez obaw o kondycję systemu?
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Oczywiście - tworzysz nowe konto z brakiem uprawnień do /home innych userów i wsio. Ewentualnie nie wiem jak to jest w Ubuntu, ale pod Fedorą korzystałem czasem z sandboxa - uruchamia on proces w oddzielnym, tylko jego zasobie, proces (gra, program etc) jest wtedy odizolowany od reszty systemu. Wady - program działa wtedy wolniej (da się to odczuć choćby podczas używania zwykłej przeglądarki internetowej w sandboxie).
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
Wiele osób zaleca używanie wine w ograniczonym środowisku chroot.
Jest to oczywiście jak najbardziej słuszne, ale "chrootowanie" jest terminem obcym dla wielu.
Mi kojarzy się z masą rzeczy które należy wykonać z poziomu konsoli/edytorów konfigu itp.
O innym typie sandboxa na linuxie raczej nie słyszałem, no chyba żeby uruchomić sobie po prostu windowsa w VM o ile sprzęt na to pozwala.
Jest to oczywiście jak najbardziej słuszne, ale "chrootowanie" jest terminem obcym dla wielu.
Mi kojarzy się z masą rzeczy które należy wykonać z poziomu konsoli/edytorów konfigu itp.
O innym typie sandboxa na linuxie raczej nie słyszałem, no chyba żeby uruchomić sobie po prostu windowsa w VM o ile sprzęt na to pozwala.