witam wszystkich .... mam taki problem iż:
posiadam laptopa hp 6730s z ubuntu 10.04 i windows 7. a problem jest następujący:
na oryginalnej baterii wszystko było dobrze ale w chwili kiedy ona mi siadła kupiłem nową ( zamiennik do tego modelu ) i od tej chwili ubuntu nie pokazuje mi faktycznego stanu baterii na początku pokazuje mi ok 3 h ale już po godzinie pokazuje stan baterii 0% a laptop i tak chodzi puzniej jeszcze ok jakies 1.5 h -2 h .... czy da się coś z tym zrobic ??
Ubuntu 10.04 nie pokazuje faktycznego stanu baterii
Odp: Ubuntu 10.04 nie pokazuje faktycznego stanu baterii
Ubuntu ostatnimi czasy ma sporo problemów z dokładnym określeniem naładowania baterii ... Pewne dane o baterii możesz podejrzeć tak:
Istenieje jakiś problem z przeliczaniem mAh na %. Raczej nie sądze, że można z tym coś zrobić. Na starszych wersjach Ubuntu przeliczanie mocy baterii działało lepiej. Nowe rozwiązania chyba wciąż wymagają dopracowania.
pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
/proc/acpi/battery/BAT1$ sudo cat state
Istenieje jakiś problem z przeliczaniem mAh na %. Raczej nie sądze, że można z tym coś zrobić. Na starszych wersjach Ubuntu przeliczanie mocy baterii działało lepiej. Nowe rozwiązania chyba wciąż wymagają dopracowania.
pozdrawiam