Eclipse nie uruchamia się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[SOLVED]Eclipse nie uruchamia się
Witam
Mam problem poniewaz chcialem sobie zainstalowac Eclipse do programowania w Javie to jeszcze wczesniej zainstalowalem jdk6 a pozniej wzialem sie za eclipse. Otoz gdy juz myslalem ze jest juz po wszystkim ciach... i eclipse pokazuje swoj obrazek startowy i na tym sie konczy jak czekam dluzsza chwile program nie odpowiada...
ma ktos jakies sugestie w czym tkwi problem??
pozdrawiam
Mam problem poniewaz chcialem sobie zainstalowac Eclipse do programowania w Javie to jeszcze wczesniej zainstalowalem jdk6 a pozniej wzialem sie za eclipse. Otoz gdy juz myslalem ze jest juz po wszystkim ciach... i eclipse pokazuje swoj obrazek startowy i na tym sie konczy jak czekam dluzsza chwile program nie odpowiada...
ma ktos jakies sugestie w czym tkwi problem??
pozdrawiam
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: Eclipse dla poczatkujacych
Uruchom z konsoli i sprawdź, czy nie ma tam jakichś komunikatów.
Ewentualnie, jeśli instalowałeś z repozytoriów, to spróbuj z wersją pobraną bezpośrednio ze strony domowej Eclipse.
Ewentualnie, jeśli instalowałeś z repozytoriów, to spróbuj z wersją pobraną bezpośrednio ze strony domowej Eclipse.
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Eclipse nie uruchamia się
probowalem ale dzieje sie to samo program przestaje odpowiadacUruchom z konsoli i sprawdź, czy nie ma tam jakichś komunikatów.
sprobuje dzisiaj odinstalowac ta wersje z repozytoriow i zainstalowac ta ze strony eclipse.orgEwentualnie, jeśli instalowałeś z repozytoriów, to spróbuj z wersją pobraną bezpośrednio ze strony domowej Eclipse.
- mario_7
- Administrator
Jej nie trzeba instalować, wystarczy rozpakować i uruchomić.
-
- Piegowaty Guziec
ok teraz rozumiem
czyli to jest wersja portable ?<pytanie retoryczne>
tylko jeszcze nie jestem do konca pewien czy sciagnalem poprawna wersje(do programowania w javie) poniewaz sciagnalem standardowa a tam bylo ich troszke wiecej :/
jeszcze mam jedno pytanie wiem ze jest ono troche lakoniczne ale ..,
jaka jest komenda do rozpakowania pliku w terminalu poniewaz nie mam wystarzczajacych uprawnien i musze uzyc 'sudo' komendy :/

tylko jeszcze nie jestem do konca pewien czy sciagnalem poprawna wersje(do programowania w javie) poniewaz sciagnalem standardowa a tam bylo ich troszke wiecej :/
jeszcze mam jedno pytanie wiem ze jest ono troche lakoniczne ale ..,
jaka jest komenda do rozpakowania pliku w terminalu poniewaz nie mam wystarzczajacych uprawnien i musze uzyc 'sudo' komendy :/
- kabanek
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
jeśli ściągnąłeś "Eclipse IDE for Java EE Developers" to jest ok
"Eclipse Classic" też powinno być. Jeśli czegoś Ci brakuje to sobie doinstaluj (Help->Install new software)

o to spokojnie możesz spytać wujkajeszcze mam jedno pytanie wiem ze jest ono troche lakoniczne ale ..,

- mario_7
- Administrator
A od kiedy to do rozpakowania potrzebne jest sudo? Lepiej przemyśl sprawę, bo niepotrzebne wykonywanie czynności z prawami administratora obniża znacząco bezpieczeństwo systemu.
A abstrahując od tego - do otwierania katalogów i plików z uprawnieniami administratora najlepiej zainstalować pakiet [url=apt:nautilus-gksu]nautilus-gksu[/url] - dzięki niemu będziesz miał w menu prawego klawisza pozycję "Otwórz jako administrator".
A abstrahując od tego - do otwierania katalogów i plików z uprawnieniami administratora najlepiej zainstalować pakiet [url=apt:nautilus-gksu]nautilus-gksu[/url] - dzięki niemu będziesz miał w menu prawego klawisza pozycję "Otwórz jako administrator".
-
- Piegowaty Guziec
ok ta opcja jest na prawde superkabanek pisze:jeśli ściągnąłeś "Eclipse IDE for Java EE Developers" to jest ok"Eclipse Classic" też powinno być. Jeśli czegoś Ci brakuje to sobie doinstaluj (Help->Install new software)

ok teraz jest rozumiem przedtem probowlem rozpakowac eclipse do /opt/A od kiedy to do rozpakowania potrzebne jest sudo? Lepiej przemyśl sprawę, bo niepotrzebne wykonywanie czynności z prawami administratora obniża znacząco bezpieczeństwo systemu.
i dlatego pytal sie o password

pozniej sprobuje jeszcze ten pakiet nautilus-gksu teraz musze na nastepne zajecia leciec
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A ile masz pamięci bo u mnie samo Eclipse potrafi zająć 0,5GB? Znacznie mniej zasobów zużywa netbeans.
- grzemach
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
może inaczej, spróbujmy krok po kroku 
1. instalujesz za pomocą synaptic'a jdk6
2. wchodzisz na stronę: http://www.eclipse.org/downloads/ i pobierasz odpowiednią wersję Eclipse (32/64, z jakimś pluginem który chcesz używać itp)
3. rozpakowujesz w katalogu domowym (prawy przycisk mysz, wypakuj tutaj)
4. wchodzisz do katalogu który się właśnie utworzył i uruchamiasz plik "eclipse"
jeśli jest błąd, uruchamiasz kosolę i wpisujesz cd /katalog w którym jest eclipse, następnie ./eclipse i to co Ci się tam pojawi (WSZYSTKO) wklejasz tutaj.

1. instalujesz za pomocą synaptic'a jdk6

2. wchodzisz na stronę: http://www.eclipse.org/downloads/ i pobierasz odpowiednią wersję Eclipse (32/64, z jakimś pluginem który chcesz używać itp)
3. rozpakowujesz w katalogu domowym (prawy przycisk mysz, wypakuj tutaj)
4. wchodzisz do katalogu który się właśnie utworzył i uruchamiasz plik "eclipse"
jeśli jest błąd, uruchamiasz kosolę i wpisujesz cd /katalog w którym jest eclipse, następnie ./eclipse i to co Ci się tam pojawi (WSZYSTKO) wklejasz tutaj.
-
- Piegowaty Guziec
Witam
przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem ale bylem troche zajety na uczelni
tak wiec
dziek grzemach ale ten sposob juz kilka razy probowalem i dalej to samo w koncu znalazlem rozwiazanie na tej stronie http://www.ubuntugeek.com/how-to-instal ... -java.html
tak wiec pozmienialem kilka wartosci w plikach i teraz smiga jak nalezy ;]
pozdrawiam i dzieki
przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem ale bylem troche zajety na uczelni
tak wiec
mam 2 gb pamieci fizycznej + swap 512mbA ile masz pamięci bo u mnie samo Eclipse potrafi zająć 0,5GB?
dziek grzemach ale ten sposob juz kilka razy probowalem i dalej to samo w koncu znalazlem rozwiazanie na tej stronie http://www.ubuntugeek.com/how-to-instal ... -java.html
tak wiec pozmienialem kilka wartosci w plikach i teraz smiga jak nalezy ;]
pozdrawiam i dzieki
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
Zużywa, bo mu na to pozwalasz (tzn javie, która jak może to prealokuje pamięci dużo więcej niż potrzebuje) - zainteresuj się flagami -Xmx, -Xms, -Xmn i ustaw je tak jak chcesz w eclipse.inimikolajs pisze:A ile masz pamięci bo u mnie samo Eclipse potrafi zająć 0,5GB? Znacznie mniej zasobów zużywa netbeans.
OFC jak masz dużo pamięci (np. jak ja 16gb) to dajesz mu nawet więcej niż ma standardowo, bo po prostu będzie szybciej działać (wirtualna maszyna javy nie będzie często alokowała, nie będzie często szukał jej GC czy coś można wyrzucić z pamięci... - ale jak jest mało ramu to ofc opłaca się dostroić te parametry).
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 9.04
Nie ograniczałem jej pamięci bo i tak muli. W moim przypadku to część winy, za powolne i zasobożerne działanie ponosi zapewne wtyczka (Scala).