[solved] eee pc 1215n - brak połączenia internetowego
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
[solved] eee pc 1215n - brak połączenia internetowego
witam
zakupiłem wymienionego w temacie netbooka i od razu postawiłem na nim Ubuntu. Niestety, mimo prób nie mogę uruchomić na nim sieci. Ani po kablu, ani po wifi. Ifconfig daje odpowiedz tylko o interfejsie lo. O eth0 ani słowa. Dopisanie odpowiednich linijek do /etc/network/interface również nic nie dało. Czy mam rozumieć, że na tym modelu linux nie pójdzie? Bardzo proszę o jakieś sugestie...
zakupiłem wymienionego w temacie netbooka i od razu postawiłem na nim Ubuntu. Niestety, mimo prób nie mogę uruchomić na nim sieci. Ani po kablu, ani po wifi. Ifconfig daje odpowiedz tylko o interfejsie lo. O eth0 ani słowa. Dopisanie odpowiednich linijek do /etc/network/interface również nic nie dało. Czy mam rozumieć, że na tym modelu linux nie pójdzie? Bardzo proszę o jakieś sugestie...
Bow before me, for I`m root
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: eee pc 1215n - brak połączenia internetowego
sprawdzałeś bios? W moim eee wifi było seryjnie wyłączone a i eth0 można wyłączyć (ale było widać wlan0 w ifconfig). Daj wynik lspci.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: eee pc 1215n - brak połączenia internetowego
ok, problem rozwiązany. Dzięki za chęć pomocy.
-
- Zakręcona Traszka
Odp: [solved] eee pc 1215n - brak połączenia internetowego
no i fajnie. Ale tak z czystej ciekawości: o co chodziło? Może inni też skorzystają w przyszłości 

Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Już odpowiadam:
a zatem, jak napisałem wcześniej, system w ogóle nie widział interfejsu eht0. Mimo iż polecenie lspci wyświetlało dwie karty: Atherosa i Broadcoma (odpowiednio kabel i wifi).
W akcie desperacji ściągnąłem domowym komputerem sterownik do Atherosa, poleceniem "make install" zainstalowałem i tym sposobem uzyskałem net po kablu. Potem manager sterowników znalazł już sam driver do Broadcoma, który po restarcie pozwolił na korzystanie z wifi.
Przyznam jednak szczerze, że trochę mnie dziwi zachowanie systemu - jak wspomniałem, lspci prawidłowo pokazał dwie karty sieciowe, a jednak wygląda na to, że system nie miał do nich sterów.
Może ktoś ma inne doświadczenia w tej materii? A może istniał inny sposób? Niestety, na forum było sporo postów o braku wifi, ale sieć przez kabel mieli wszyscy. Jako że u mnie zawsze wszystko pod górkę, musiałem trafić jakiś nietypowy przypadek.
Anyway - raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam
EDIT:
Jeszcze jedna kwestia - próba instalacji sterów do sieciówki w edycji netbook kończy się niepowodzeniem. Brak kompilatora. Próbowałem na kilku wersjach (polskim remixie i pobieranej ze strony ubuntu), ale wynik zawsze był ten sam. Natomiast w normalnej wersji (desktop) idzie bez problemu.
a zatem, jak napisałem wcześniej, system w ogóle nie widział interfejsu eht0. Mimo iż polecenie lspci wyświetlało dwie karty: Atherosa i Broadcoma (odpowiednio kabel i wifi).
W akcie desperacji ściągnąłem domowym komputerem sterownik do Atherosa, poleceniem "make install" zainstalowałem i tym sposobem uzyskałem net po kablu. Potem manager sterowników znalazł już sam driver do Broadcoma, który po restarcie pozwolił na korzystanie z wifi.
Przyznam jednak szczerze, że trochę mnie dziwi zachowanie systemu - jak wspomniałem, lspci prawidłowo pokazał dwie karty sieciowe, a jednak wygląda na to, że system nie miał do nich sterów.
Może ktoś ma inne doświadczenia w tej materii? A może istniał inny sposób? Niestety, na forum było sporo postów o braku wifi, ale sieć przez kabel mieli wszyscy. Jako że u mnie zawsze wszystko pod górkę, musiałem trafić jakiś nietypowy przypadek.
Anyway - raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam

EDIT:
Jeszcze jedna kwestia - próba instalacji sterów do sieciówki w edycji netbook kończy się niepowodzeniem. Brak kompilatora. Próbowałem na kilku wersjach (polskim remixie i pobieranej ze strony ubuntu), ale wynik zawsze był ten sam. Natomiast w normalnej wersji (desktop) idzie bez problemu.
-
- Zakręcona Traszka
widocznie w UNR nie ma zainstalowanego gcc albo jakiejś innej paczki. Nie ma sensu kombinować - zawsze możesz zainstalować wygląd UNR na normalnym desktopie.
-
- Piegowaty Guziec
W kubuntu również występuje problem z brakiem kompilatora. Pomimo że paczki znajdują się na obrazie płyty i tak nie są instalowane. Później nie posiadając napędu cd nie tak łatwo(albo ja nie znam prostego sposobu) je doinstalować z automatu.
-
- Zakręcona Traszka
zapewne zabrakło miejsca na płytce i jakiejś tam paczki jednak brakuje - faktycznie bez neta ciężko będzie zainstalować, jest co prawda apt-offline (albo coś podobnego) ale nigdy z tego nie korzystałem.
Chcesz UNR (większość nie chce) zainstaluj desktop i doinstaluj, chcesz KDE? Możesz spróbować Mint KDE - prawie to samo co kubuntu a zestaw programów o wiele bardziej przyjazny (np. jest już zainstalowany firefox a nie tylko konqueror) choć momentami programów jest zwyczajnie za wiele. Sam używam mint kde na eee pc i jak do tej pory jest mniej więcej ok.
Chcesz UNR (większość nie chce) zainstaluj desktop i doinstaluj, chcesz KDE? Możesz spróbować Mint KDE - prawie to samo co kubuntu a zestaw programów o wiele bardziej przyjazny (np. jest już zainstalowany firefox a nie tylko konqueror) choć momentami programów jest zwyczajnie za wiele. Sam używam mint kde na eee pc i jak do tej pory jest mniej więcej ok.
-
- Piegowaty Guziec
Problem rozwiązałem kompilując stery na systemie live, kompilator doinstalowałem bez problemu(z obrazu). efekt skopiowałem na dysk twardy by potem użyć na gotowej instalacji systemu.
-
- Zakręcona Traszka
oł, a o tym nie pomyślałem. Spryciarz z ciebie 

- pads1
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Problem jest rozwiazany w ubuntu 10.10 po instalacji systemu caly networking - wired i wireless dziala od kilkniecia 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Fakt to jest oki ale ACPI zwalali po całości ... właśnie się zastanawiam, jak te ich "rozwiązania" objeść aby wszystko działało 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
Dobry sterownik do Wifi (Broadcom) ma najnowszy Mint (Isadora 9), ale uwaga tylko wersja 64-bitowa (sprawdziłem tylko wydanie z Gnome).
Pobrane stąd: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=53.
Pobrane stąd: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=53.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
dodge,
pocieszę Cię, mam ten sam problem, nie działa ani LAN ani WIFI.
Po wpisaniu polecenia:
u mnie również nie pokazuje eth0
z jakiej stronki ściągałeś stery do atherosa?
szukałem i znalazłem stronkę http://partner.atheros.com/Drivers.aspx
ale przy próbie rozpakowania sterów wyskakuje mi błąd i dalej już nie da rady tego zainstalować :/
pocieszę Cię, mam ten sam problem, nie działa ani LAN ani WIFI.
Po wpisaniu polecenia:
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
z jakiej stronki ściągałeś stery do atherosa?
szukałem i znalazłem stronkę http://partner.atheros.com/Drivers.aspx
ale przy próbie rozpakowania sterów wyskakuje mi błąd i dalej już nie da rady tego zainstalować :/
-
- Piegowaty Guziec
Zainstalować sterownik trzeba "ręcznie" tj. wykonując następujące polecenia:
tar -xvzf AR81Family-Linux-v1.0.1.9.tar.gz
make
sudo make install
cd scr
insmod atl1e.ko
Należy zignorować komunikat o błędzie zwracany przez polecenie tar.
U mnie zadziałało.
Rozwiązanie znalezione na http://crunchbanglinux.org/forums/topic ... ion-guide/
PS. Ostatnia wersja sterownika to 1.0.1.13.
tar -xvzf AR81Family-Linux-v1.0.1.9.tar.gz
make
sudo make install
cd scr
insmod atl1e.ko
U mnie zadziałało.
Rozwiązanie znalezione na http://crunchbanglinux.org/forums/topic ... ion-guide/
PS. Ostatnia wersja sterownika to 1.0.1.13.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm a nie łatwiej zainstalować mój kernel, przez wykonanie skryptu instalacyjnego kernel + broadcom ? 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
Dzięki, faktycznie udało się i działa już LAN, teraz tylko zostało WIFI do ogarnięciaLianatyk pisze:Zainstalować sterownik trzeba "ręcznie" tj. wykonując następujące polecenia:
U mnie zadziałało.

Nie wiem czy łatwiej, nigdy nie bawiłem się w zmianę kernela (jeszcze). Problem jest taki, że w niedzielę wyjeżdżam na 4 miesiące z Polski i ten netbook będzie moim jedynym kompem, więc nerwowo chcę go zrobić tak, żeby potem nie mieć problemów.e X t 7 3 pisze:hmm a nie łatwiej zainstalować mój kernel, przez wykonanie skryptu instalacyjnego kernel + broadcom ?
Pozdrawiam
Na razie jak już net działa, to została tylko kwestia przycisków od głośności, chociaż wszystkich rzeczy jeszcze nie testowałem...
Twojego wątku odnośnie kernela jeszcze nie znalazłem ale poszukam i może spróbuję
-
- Zakręcona Traszka
ACPI.Na razie jak już net działa, to została tylko kwestia przycisków od głośności, chociaż wszystkich rzeczy jeszcze nie testowałem...
Nie męcz się - zainstaluj kernel ext73 on naprawdę działa. U mnie co prawda nie działa większość przycisków funkcyjnych ale te ważne (jasność matrycy, głośność, usypianie, wifi) działają a do touchpada zrobiłem sobie skrót klawiszowy. W zamian zyskujesz rozsądną temperaturę pracy, lepszą wydajność, dłuższy czas życia na baterii. Trochę można przestawić w konfiguracji cpufreqd ale to już banał.
-
- Sędziwy Jeż
udało mi się wreszcie znaleźć i przekopać temat o kernelach e X t 7 3.
znalazłem wersję numer 9, pytanie tylko, którą zainstalować?
broadcom, realtek czy dla otwartych sterowników?
znalazłem wersję numer 9, pytanie tylko, którą zainstalować?
broadcom, realtek czy dla otwartych sterowników?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Broadcom 
Pozdrawiam

Pozdrawiam