Środowisko c++ z dobrym podpowiadaniem składni

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Tares
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Środowisko c++ z dobrym podpowiadaniem składni

Post autor: Tares »

vim + jakaś tam wtyczka ;) pewnie się znajdzie :D
^_^;
RCL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: RCL »

QtCreator jest bardzo dobrym środowiskiem nie tylko dla Qt (wbrew pozorom, qmake nie jest przywiązane do Qt, może być używane do kompilowania dowolnych projektów).

Zalety:

1) szybkie (w odróżnienie od Eclipse/NetBeans) w uruchomieniu i działaniu (bo natywne),
2) z dobrym podpowiadaczem oraz nawigacją (tzn. przejście do deklaracji/definicji funkcji, znalezienie pliku wg. nazwy albo wg. nazw klas/funkcji/symboli, wizualny rename)
3) QMake pozwala generować projekty .vcproj, więc kompilowanie w VStudio nie jest problemem
4) QMake łatwo obsługuje przypadek dwóch kompilatorów dla jednego projektu, więc kompilowanie projektu z CUDA (nvcc dla .cu, gcc dla .cpp/.c) nie jest problematyczne na wszystkich wspieranych platformach.
5) Dobra integracja z gdb (na PC doskonała, pod mobilne platformy - Maemo - mam pewne zastrzeżenia, ale mało istotne).
6) (dla mnie istotne): jest natywnym środowiskiem do kompilacji pod telefony Nokia, skompilowanie aplikacji pod Maemo (N900) jest kwestią przestawienia używanego Qt na Qt z SDK Nokii (pod warunkiem oczywiście, że Twoja aplikacja nie jest platform-specific dla PC) - i po skonfigurowaniu dostępu SSH na telefon możesz odpalać/debugować aplikacje wprost z tego środowiska.
7) integracja z svn/git/perforce... ale z tego jednak nie korzystam, wygodniejsze jest kdesvn/p4v albo wręcz svn/p4

Wady:

1) Mimo że za pomocą QMake da radę stworzyć odpowiednik "solucji" (czyli kilka projektów zależnych od siebie i budowanych jako całość) - trzeba użyć odpowiedniego tempate, to jednak dużo brakuje do wygodnej obsługi tego: np. nie możesz tworzyć solucji za pomocą UI, musisz pisać .pro file solucji ręcznie (i ustawiać zależności też ręcznie), nie możesz za pomocą UI wyłączyć tymczasowo projekt z solucji, etc.
Awatar użytkownika
pixelenter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: pixelenter »

Najlepiej niech sprawdzi jak najwięcej z tych IDE i niech sam porówna.
Co do QtCrator nie podoba mi się jego GUI(według mnie jest troszkę pogmatwane). Ale o gustach się nie dyskutuje, może tobie będzie odpowiadał. Zobacz.. Porównaj.. Wybierz! no i oczywiście napisz jaki wybrałeś ;)
http://uwolnijlaptopa.pl
http://counter.li.org/cgi-bin/certificate.cgi/528644
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: JezdziecBezNicka »

Bardzo polubiłem QtCreator - błyskawicznie się w nim pisze. Jednak nie próbowałem pisać w nim programów innych, niż oparte na Qt. Dodatkowo ma wbudowaną obsługę gita (przydaje się początkującym gitowcom:P)

Jeśli chodzi o KDevelop - czekam, aż rozwinie się do pewnego stopnia niezawodności, bo pokładam w nim wielką nadzieję.
Awatar użytkownika
pixelenter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: pixelenter »

Swego czasu również korzystałem z kdevelopa. Jednak po przesiadce na nowy komputer zainstalowałem nową wersję i nie działała(jakiś dziwny błąd) więc usunąłem i szukałem alternatyw. Polecam ci przetestować:
-netbeans
-code::blocs
-kdevelop
-eclipse
-QtCreator
Poukładałem od według mnie (według mnie) najlepszego, do najgorszego.
http://uwolnijlaptopa.pl
http://counter.li.org/cgi-bin/certificate.cgi/528644
RCL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

pixelenter pisze:Swego czasu również korzystałem z kdevelopa. Jednak po przesiadce na nowy komputer zainstalowałem nową wersję i nie działała(jakiś dziwny błąd) więc usunąłem i szukałem alternatyw. Polecam ci przetestować:
-netbeans
-code::blocs
-kdevelop
-eclipse
-QtCreator
Poukładałem od według mnie (według mnie) najlepszego, do najgorszego.
Jak już porównywać wszystkie, to jest jeszcze

-codelite
-monodevelop (tak, w nim można pisać w C/C++! I dodanie bibliotek przez .pc jest fajne. W ogóle, to jest chyba najlepszy klon VStudio (nawet korzysta z tych samych plików projektu/solucji .vcproj/.sln co studio 2008 i jest kompatybilny z MSBuild'em) - co nie znaczy jednak, że jest to najlepsze środowisko)
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: luzakwielki »

Mam pytanie do użytkowników QtCrator - jest tam jakiś dobry DZIAŁAJĄCY profiler? Już nie wymagam VTune od Intela (bo ten mimo, że kładzie na łopatki oprofile (profiler do profilowania jądra linuksa, ale nadaje się też dobrze do innych programów) czy AMD CodeAnalyst (czyli też oprofile tylko zmodyfikowane przez amd), to VTune jest komercyjny produkt i może się nie opłacać robić dla niego integracji (intel robi sam tylko dla uznawanych przez siebie za dobre środowiska czyli Microsoft Visual C++ Profesional i Eclipse - dzięki czemu mamy w Eclipse możliwość korzystania z VTune jak i z najlepszego kompilatora jaki teraz jest do C++ (robiącego najwydajniejszy kod - GCC też nie jest zły (z popularnych kompilatorów jest na drugim miejscu po ICC), a wręcz pozostawia daleko w tyle np. kompilator Microsoftu), wraz z jego debuggerem)), ale przynajmniej niech Oprofile działa dobrze. Czy jest możliwość podpięcia zewnętrznych systemów budowania, a nie tylko qmake - nie mówię o jakiś egzotycznych, a o najpopularniejszych jak scons czy cmake? Czy obsługuje jakieś inne debuggery niż tylko GDB? Intel Debugger (ten to kopie tyłki) lub ma mieć jakiś swój własny niezależny (co ciekawe firma której własnością jest qt creator (nokia), robi właśnie Eclipse Debugger for C/C++ (nokia od lat rozwija i używa Eclipse) i nie ma żadnych wieści, że cokolwiek z tych prac pójdzie do qtcreatora).
Ma cokolwiek do planowania projektu, zgłaszania i obserwowania błędów, zarządzania zadaniami, etc... i co bardzo ważne integracja chociażby z jednym repozytorium (np. bugzillą lub innym z tej listy obsługiwanych przez eclipse http://wiki.eclipse.org/index.php/Mylyn ... nectors))? Obsługuje bazy danych np. SQL? Obsługuje inne języki niż C++ (nie wiem jak Wam, ale mi bardzo rzadko w projektach zdarza się używać jednego języka programowania przeważnie jest to co najmniej kilka). No i najważniejsze czy jest jakiś profiler pamięci (coś jak integracja z Valgrind), bez którego programowanie w C++ jest dużo bardziej problematyczne.

Ja wiem, że jak początkujący otwiera Eclipse to dostaje oczopląsu od możliwości i funkcji, ale to oznacza, że czas się tego nauczyć, a nie uciekać do programu, który ma tylko edycję kodu i debugger. Rozmowy o IDE zawsze wyglądają podobnie osoby piszące od lat nie wyobrażają sobie pracy w jakimś IDE poniżej możliwości Eclipse, Visual C++ lub ewentualnie NetBeans (bo wśród IDE C++ jest ta trójka z wielkimi możliwościami, a później gigantyczna przepaść), a początkujący wychwalają prostotę i często nawet ułomność używanych przez siebie IDE, dlatego bo po prostu nie chcą poznawać narzędzia pracy (i wychwalają np. DevC++, który jest niestabilny, wiesza się, nie działa mu debugger etc... ot taki notatnik z kolorowaniem składni i kompilujący kod... w starym powolnym GCC 3.4.x - na pytanie czy nie przeszkadza im brak debuggera to albo nie wiedzą co to, albo mówią, że im nie jest potrzebny, bo to co chcą wiedzieć wypiszą sobie na standardowe wyjście... to chyba nie potrzebuje komentarza).
RCL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak, QtCreator wspiera CMake (choć niezbyt natywnie), wspiera Microsoft'owy debugger (ale musisz go - creatora - przekompilować), wspiera inne niż gcc kompilatory (no, o tym już pisałem). Profilera wbudowanego nie ma.

Nie trzeba tak się denerwować. Każdy ma swoje potrzeby.

Ja, zarówno zawodowo jak i hobbyistycznie, zajmuje się niemalże wyłącznie C/C++ i ich GPU'owymi odpowiednikami (OpenCL, CUDA). Nie nazwę siebie nowicjuszem, ale korzystanie z Eclipse, które jest stworzone przede wszystkim dla Javy, nie jest dla mnie wygodne. Na pewno nie jest to tak wygodne jak korzystanie z Visual Studio (z Assistem), którego odpowiednika w świecie Linuxa wciąż szukam.

QtCreator - IDE bardzo młode (pierwsza wersja w styczniu 2009, choć przed tym były bety) i na razie nie obrosło w tłuszcz jak pozostałe IDE. Jednak podąża właściwą drogą, wymagają minimum hassle do stworzenia projektów w Qt (zarówno dla PC, jak i dla telefonów), ale nadaje się już i do pisania nie-Qt projektów.
fazzi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: fazzi »

tobix10 pisze:Tylko w Netbeans przy projekcie aplikacja konsolowa c++ często wyskakuje mi Illegal instruction w terminalu ;/(kiedy odpalam program). Muszę wtedy włączyć aplikację po raz drugi, albo po raz któryś z kolei, żeby wszystko zadziałało.

Dzieje się tak tylko przy uruchamianiu programu z poziomu netbeans. Przez konsolę normalnie działa.
A ja mam to samo przy wykorzystaniu QT:-(.Wejdź we właściwości projektu, na zakładce Categories wybierz Profile a następnie odznacz opcję: Show profiling indicators during run. Powinno pomóc. Jeśli nie jako Profile Configuration ustaw C/C++ Oracle Solaris Studio Standard.

Tu masz więcej: http://forums.netbeans.org/ptopic28915.html
ReKsIoPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: ReKsIoPL »

Witam,

Włączę się do dyskusji. Teortycznie powinno być to możliwe, ale czy aby na pewno. Chce używać Eclipse dodajac wtyczkę QTCreator i następnie mnie zastanawia czy bedą jakieś problemy z przeniesieniem projektu do Visual studio. Na internecie znalazłem wtyczkę dla Eclipse która konwertuje projekty z Visual studio do Eclipce ;]
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: luzakwielki »

ReKsIoPL pisze:Witam,

Włączę się do dyskusji. Teortycznie powinno być to możliwe, ale czy aby na pewno. Chce używać Eclipse dodajac wtyczkę QTCreator i następnie mnie zastanawia czy bedą jakieś problemy z przeniesieniem projektu do Visual studio. Na internecie znalazłem wtyczkę dla Eclipse która konwertuje projekty z Visual studio do Eclipce ;]
QTCreator to nie wtyczka, a osobne IDE. Wtyczka do Eclipse nazywa się "Qt Eclipse Integration", a do Visual Studio "Qt Visual Studio Add-in" (ofc trzeba mieć komercyjną licencję na VS, bo wersja EE nie obsługuje wtyczek).

Z przenoszeniem nie powinno być problemu - wtyczka QT do Visual Studio/Eclipse tworzy Ci projekt QT (o rozszerzeniu .pro), więc wystarczy tylko (np. w eclipse) File->Import->Qt Project i wybrać plik z rozszerzeniem pro. OFC nie ma też przeciwwskazań przed tym, żeby po prostu w danym IDE stworzyć po prostu projekt z plików C++ i ręcznie to ustawić. Zastanawia mnie tylko czy pod VS projekt będzie też rozwijany, czy tylko chcesz w nim kompilować program - jeśli tylko kompilować to radzę wybrać Eclipse + Mingw (gcc na windowsa), bo GCC generuje wydajniejszy kod niż kompilator microsoftu (ale jeśli rozwijać to braknie Ci na Windowsie narzędzi do Eclipse, które są pod zbiorczym projektem LinuxTools (http://eclipse.org/linuxtools/), a które mają odpowiedniki w VS).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”