Netbeans , brak ikon do uruchomienia pogramu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Netbeans , brak ikon do uruchomienia pogramu
Witam
Miałem zainstalowana wersje 6.9 RC , ale pobralem 6.9.1 i zainstalowałem ja, niestety wczesniej nie odinstalowałem poprzedniej wersji (jestem nowym użytkownikiem ubuntu) ponieważ myślałem ze zastąpi poprzednia wersje.
no ale zainstalowało mi w folderze 'home/profil/' bo instalowałem bez uprawnień superuzytkownika
chciałem zrobic porządek wiec wykorzystując pliki sh uninstall, usunąłem obie wersje programu, aby zainstalować w odpowiednim miejscu (domyślnym usr/local/) wersje 6.9.1 , no ale nie pojawia mi się ani w menu ani na pulpicie ikona startująca, pozsotala jedynie stara, która prowadzi do blędnej lokalizacji wiec wywalilem obie ikony.
no i teraz co mam zrobić zeby system widział poprawnie Netbeans ? bo nie uśmiecha mi sie uruchamianie za każdym razem z konsoli poprzez uruchamianie pliku sh
Miałem zainstalowana wersje 6.9 RC , ale pobralem 6.9.1 i zainstalowałem ja, niestety wczesniej nie odinstalowałem poprzedniej wersji (jestem nowym użytkownikiem ubuntu) ponieważ myślałem ze zastąpi poprzednia wersje.
no ale zainstalowało mi w folderze 'home/profil/' bo instalowałem bez uprawnień superuzytkownika
chciałem zrobic porządek wiec wykorzystując pliki sh uninstall, usunąłem obie wersje programu, aby zainstalować w odpowiednim miejscu (domyślnym usr/local/) wersje 6.9.1 , no ale nie pojawia mi się ani w menu ani na pulpicie ikona startująca, pozsotala jedynie stara, która prowadzi do blędnej lokalizacji wiec wywalilem obie ikony.
no i teraz co mam zrobić zeby system widział poprawnie Netbeans ? bo nie uśmiecha mi sie uruchamianie za każdym razem z konsoli poprzez uruchamianie pliku sh
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Netbeans , brak ikon do uruchomienia pogramu
Łatwo i szybko zrobisz sobie aktywator na Pulpicie (menu kontekstowe) i wkładasz tam polecenienext_user pisze:no i teraz co mam zrobić zeby system widział poprawnie Netbeans ? bo nie uśmiecha mi sie uruchamianie za każdym razem z konsoli poprzez uruchamianie pliku sh
/bin/sh "/usr/local/netbeans-6.9.1/bin/netbeans"
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
-
- Piegowaty Guziec
aktywator dziala, ale nie mam ikonki netbeans :/ nie da sie jakos tego odwrócic zeby się to poprawnie zainstalowalo i dodalo samoistnie aktywatory do menu ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
nie lepiej sciagnac z internetu ikony wrzucic do folderu z netBeansem lub do dowolnego i gdy tworzysz aktywator naciśnij na ikone z trampolina i dalej juz sobie poradzisz.
-
- Piegowaty Guziec
i juz na samym poczatku robilem tak jak napisałeś,
ale on wymaga pliku svg do ikon,
poza tym zastanawia mnie jak to sie ma do prawidłowego działania ? bo pod winda to gdyby do takiej sytuacji doszlo to predzej czy poźniej napotkalo by sie jakies problemy
ale on wymaga pliku svg do ikon,
poza tym zastanawia mnie jak to sie ma do prawidłowego działania ? bo pod winda to gdyby do takiej sytuacji doszlo to predzej czy poźniej napotkalo by sie jakies problemy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
nie musi byc svg inny format tez przyjmuje.
co do sprawnego dzialania to z tym raczej nie powinno byc problemu, ale jezeli chcesz to przeinstaluj go sobie przy pomocy synaptica.
co do sprawnego dzialania to z tym raczej nie powinno byc problemu, ale jezeli chcesz to przeinstaluj go sobie przy pomocy synaptica.