Błąd "Blocked: wine start/unix" przy uruchamianiu plików wykonywalnych [solved]

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Błąd "Blocked: wine start/unix" przy uruchamianiu plików wykonywalnych [solved]

Post autor: menthosh »

Witam wszystkich serdecznie jako użytkownik ubusia od roku - stąd więc nie boję się terminala gdyby ktoś chciał mnie zasypać milionem komend.

A więc tak - próbuje bezskutecznie zainstalować PES 2010. Nowa wersja ubuntu (10.04) ma po#####ą delikatnie mówiąc blokadę przy odpalaniu plików executable czyli wykonywalnych:

Obrazek

System uruchamia tylko pliki oznaczone chmodem 777 (czyli wykonywalne).

DirectX przeniosłem na pulpit oznaczyłem chmodem 777 i jeszcze jakoś poszło ale plik instalacyjny znajdujący się na dysku cd (w media/cdrom/) nie odpala się a chmodu 777 też nie mogę mu nadać gdyż nie mam praw do katalogu media. Sudo, su niestety nie pomaga. Próbowalem odpalic tez 'mc' jako root ale równiez nie moge zmienic chmodu plików w folderze cdrom. Wiecie jak mogę to zmienić? A może po prostu da sie "odinastalowac" te blokade bawiąc się plikami systemowymi?

Dodam że problem dotyczy wszystkich plików wykonywalnych nie tylko exe (więc to nie problem z najnowszą wersją wine a wersją ubuntu).
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Błąd "Blocked: wine start/unix" przy uruchamianiu plików wykonywalnych

Post autor: kklimonda »

uruchom z terminala wine /ścieżka/do/pliku.exe
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Odp: Błąd "Blocked: wine start/unix" przy uruchamianiu plików wykonywalnych

kklimonda pisze:uruchom z terminala wine /ścieżka/do/pliku.exe
A myślisz że jak uruchamiałem inteligencie? Zarówno "klikaczem" jak i przez terminal. Zarówno przez sudo wine jak i samo wine.

Znalazłem już rozwiązanie jakby ktoś miał podobny problem to należy wklepać w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

gksu gedit /usr/share/applications/wine.desktop

i w w wers

Exec=cautious-launcher %f wine start /unix
należy zmienić na

Exec=wine start /unix %f

Pliki będą już uruchamiać się jak dawniej.
moskaliusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Błąd "Blocked: wine start/unix" przy uruchamianiu plików wykonywalnych [solved]

Post autor: moskaliusz »

Zrobiłem tak jak jest napisane i nie wiem czemu u mnie nie ma żadnej reakcji po prostu nic się nie dzieje. Można prosić o jakąś pomoc !? :craz:
P.S. Staram się odpalić Counter Strike Source
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Odp: Błąd "Blocked: wine start/unix" przy uruchamianiu plików wykonywalnych [solved]

moskaliusz pisze:Zrobiłem tak jak jest napisane i nie wiem czemu u mnie nie ma żadnej reakcji po prostu nic się nie dzieje. Można prosić o jakąś pomoc !? :craz:
P.S. Staram się odpalić Counter Strike Source
Instalowałeś w PlayOnLinux , Cededze czy czystym Wine? Spróbuj zainstalować i uruchomić grę poprzez nakładkę PlayOnLinux.
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Archon24 »

Moja wersja jaką musisz zrobić jest jeszcze trudniejsza i będzie wymagała dużo czasu więc cierpliwości ;)

Prawy Właściwości > Uprawnienia > zaznacz Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu
moskaliusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: moskaliusz »

Robiłem to przez Wine ale spróbuje Waszych metod z góry dziękuję za pomoc :P

P.S. Ok już jest wszystko cacy. Miałem głupią literówkę w konsoli (pierwszy sposób) wszystko teraz działa jak należy jeszcze raz dzięki bardzo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”