Creative X-Fi Surround 5.1 USB, zadziała na ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Creative X-Fi Surround 5.1 USB, zadziała na ubuntu?
Przeszukałem całe forum, ludzie skarżyli się że działa w 2.1, innym nie działa, ale to było jakiś czas temu (czyt. 2008-2009). Może teraz coś doszło w alsie i w jajku.
Działam na moim pięknym laptopiku dv9000 (dokładnie dv9260nr) i myślałem o dźwięku przestrzennym. Początkowo brałem pod uwagę spdif, jednak koszta sprzętu do przetworzenia tego sygnału przetworzyłyby mój portfel w nicość;d
Tak czy inaczej zainteresowałem się produktem zwanym:Creative X-Fi Surround 5.1 USB.
Karta prezentuje się dosyć fajnie. w zupełności spełniałaby moje oczekiwania, jednak chciałem się upewnić, że na ubuntu 10.04 usłyszę z niej dźwięk 5.1. Lepiej ogląda mi się filmy słysząc dźwięk zewsząd niż tylko z przodu:)
Czytałem też o x-fi na expresscard ale z tym to podobno są problemy straszne.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź!
Działam na moim pięknym laptopiku dv9000 (dokładnie dv9260nr) i myślałem o dźwięku przestrzennym. Początkowo brałem pod uwagę spdif, jednak koszta sprzętu do przetworzenia tego sygnału przetworzyłyby mój portfel w nicość;d
Tak czy inaczej zainteresowałem się produktem zwanym:Creative X-Fi Surround 5.1 USB.
Karta prezentuje się dosyć fajnie. w zupełności spełniałaby moje oczekiwania, jednak chciałem się upewnić, że na ubuntu 10.04 usłyszę z niej dźwięk 5.1. Lepiej ogląda mi się filmy słysząc dźwięk zewsząd niż tylko z przodu:)
Czytałem też o x-fi na expresscard ale z tym to podobno są problemy straszne.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź!
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Odp: Creative X-Fi Surround 5.1 USB, zadziała na ubuntu?
Sterowniki creative są, alsa obsługuje 6 czy 8 kanałów, jest jeszcze np jack-audio, jest jako alternatywa oss4, dlaczego miałoby coś nie działać?
Na 95% będzie trzeba trochę pokombinować z konfiguracją tego czy owego, ale właściwe pytanie, to raczej nie "czy pójdzie" tylko, jak to zrobić, żeby poszło?
Jeżeli ta karta nie ma jakiegoś wybitnie antylinuksowego mechanizmu, przy którym sterowniki creative nie zadziałają, inne też nie - to raczej problemów bym nie oczekiwał, z pewnością nie takich, których nie da się rozwiązać.
Choć rozwiązanie czasem może być trudne i czasochłonne, ale w końcu jeśli do tej karty producent zapewnia oficjalne stery, to dlaczego miałyby nie działać?
Sznurek:
http://connect.creativelabs.com/opensou ... pport.aspx
To by było na tyle

Na 95% będzie trzeba trochę pokombinować z konfiguracją tego czy owego, ale właściwe pytanie, to raczej nie "czy pójdzie" tylko, jak to zrobić, żeby poszło?
Jeżeli ta karta nie ma jakiegoś wybitnie antylinuksowego mechanizmu, przy którym sterowniki creative nie zadziałają, inne też nie - to raczej problemów bym nie oczekiwał, z pewnością nie takich, których nie da się rozwiązać.
Choć rozwiązanie czasem może być trudne i czasochłonne, ale w końcu jeśli do tej karty producent zapewnia oficjalne stery, to dlaczego miałyby nie działać?
Sznurek:
http://connect.creativelabs.com/opensou ... pport.aspx
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- Spodek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Zakupiłem tą kartę jakieś 2 tyg temu. Tak ja się spodziewałem, problem się pojawił. Używam wersji systemu 10.10 i ALSA wykryła kartę ale umożliwiła wyłącznie dźwięk w konfiguracji 2.1 ale jak kolega jacekalex nadmienił trzeba trochę poszukać... Udało mi się uzyskać dźwięk przestrzenny przy pomocy sterowników OSS (open sound system). Jedynym nie działającym elementem, którego nie udało mi się do tej pory uruchomić jest pilot. Może i z czasem i temu uda się zaradzić. Pomimo tego nierozwiązanego problemu jestem zadowolony z tego sprzętu 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
czyli trzeba będzie się przerzucić na oss. Nie mam jakoś dobrych wspomnień co do oss, bo na stacjonarce kiedyś instalowałem x-fi na PCI-e i niewiele z tego wyszło(tzn same problemy).
a jak wygląda obsługa zintegrowanych kart przez oss? gdybym brał gdzieś dalej laptopa np na uczelnie to nie potrzebna mi będzie karta creative'a. I jak potem wygląda sprawa z pulseaudio?
co do pilota to mam pilota w laptopie który działa w 100% więc to by mi nie przeszkadzało;)
a jak wygląda obsługa zintegrowanych kart przez oss? gdybym brał gdzieś dalej laptopa np na uczelnie to nie potrzebna mi będzie karta creative'a. I jak potem wygląda sprawa z pulseaudio?
co do pilota to mam pilota w laptopie który działa w 100% więc to by mi nie przeszkadzało;)
- Spodek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Karta zintegrowana działa bezproblemowo, przynajmniej na moim lapku nie dopatrzyłem się żadnych problemów w działaniu. Na czas używania karty creative wyłączam zintegorwaną a po odłączeniu zewnętrznej wracam do zintegrowanej. Wygląda na to, że sterownik oss spełnia swoją funkcję jak należy