Firefox-brak płynności przewijania stron
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Firefox-brak płynności przewijania stron
Witam serdecznie,
mam problem z Firefoxem,konkretniej z przewijaniem stron.Gdy przewijam jakąkolwiek stronkę to dosłownie stronka przeskakuje a nie się przewija.Mam wyłączone wszystkie pluginy i inne dodatki, w samej konfiguracji FF mam wyłączone - network.dns.disableIPv6;true,bo jakoś stronki mi się wolno otwierały.Nie mam żadnych wizualizacji "puplitowych" włączonych w stylu compiz`a.Mam zainstalowane najnowsze sterowniki ze stronki ATI(5770 SOC), i zainstalowane najnowsze aktualizacje.Chyba właśnie (choć nie dam sobie głowy obciąć - tak mi się wydaje) problem się pojawił po aktualizacji.Przy włączonym FF,Pidginie i Audacious,Netbeans mam użycie na rdzeniach po 2% i zajęcie pamięci 589MB z 6GB(tak najczęściej użytkuje kompa).Gdy włączę płynne przewijanie w FF to już w ogóle jest żaba totalna i pokaz slajdów a nie przewijanie,zupełnie jak w Windowsie gdy nie ma sterowników graficznych;)Temperatury są w normie:).Czy ktoś by mógł mi powiedzieć jak to rozwiązać?
mam problem z Firefoxem,konkretniej z przewijaniem stron.Gdy przewijam jakąkolwiek stronkę to dosłownie stronka przeskakuje a nie się przewija.Mam wyłączone wszystkie pluginy i inne dodatki, w samej konfiguracji FF mam wyłączone - network.dns.disableIPv6;true,bo jakoś stronki mi się wolno otwierały.Nie mam żadnych wizualizacji "puplitowych" włączonych w stylu compiz`a.Mam zainstalowane najnowsze sterowniki ze stronki ATI(5770 SOC), i zainstalowane najnowsze aktualizacje.Chyba właśnie (choć nie dam sobie głowy obciąć - tak mi się wydaje) problem się pojawił po aktualizacji.Przy włączonym FF,Pidginie i Audacious,Netbeans mam użycie na rdzeniach po 2% i zajęcie pamięci 589MB z 6GB(tak najczęściej użytkuje kompa).Gdy włączę płynne przewijanie w FF to już w ogóle jest żaba totalna i pokaz slajdów a nie przewijanie,zupełnie jak w Windowsie gdy nie ma sterowników graficznych;)Temperatury są w normie:).Czy ktoś by mógł mi powiedzieć jak to rozwiązać?
- cfg
- Piegowaty Guziec
Odp: Firefox-brak płynności przewijania stron
Dokładnie tak, po ostatniej aktualizacji kernela. Wszystko działa poklatkowo nawet przewijanie tekstu w Gedicie. Nawet gdzieś coś czytałem, że spartaczyli stery do ATI (ja mam HD3200) ale w nowszej wersji jest ok. Myślę, że nie ma co molestować Geeków o pomoc bo szkoda ich czasu, tylko poczekajmy te 8 dni na 10.10 albo nowego kernela do 10.04.
Wszystkiego da się używać nawet Inkscape'a chociaż procesory szaleją wtedy od 30-100%.
Wszystkiego da się używać nawet Inkscape'a chociaż procesory szaleją wtedy od 30-100%.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Cfg, przypuszczam, że masz jądro 2.6.32-24-generic tak? To nie jest wina sterowników, że nie działają, lecz tego jądra. Po co więc czekać na nowe Ubuntu, albo sterowniki jak można po prostu zrobić downgrade jądra do 2.6.32-23-generic na którym FGLRX pięknie chodzi?
Poza tym dziwne, że zaktualizowało Ci się to jądro. Ja mam 2.6.32-23-generic i system nie chce instalować nowszej wersji.
Poza tym dziwne, że zaktualizowało Ci się to jądro. Ja mam 2.6.32-23-generic i system nie chce instalować nowszej wersji.
- cfg
- Piegowaty Guziec
Zainstalowało mi się 2.6.32-25 (x86_64).
Myślę, że jednak poczekam tydzień na 10.10.
Myślę, że jednak poczekam tydzień na 10.10.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
U mnie ten działał znacznie płynniej, bez przeskakiwania stron: http://www.ubucentrum.net/2010/07/insta ... -tabs.html Ale teraz mam Mint Debiana i te polecenia nie działają. Po zainstalowaniu program pojawia się w menu Programy - Internet, ale pod inną nazwą, jednak jest to Firefox 4.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- cfg
- Piegowaty Guziec
Wiem już coś więcej, nowy kernel wywalił stery do ATI - FGLRX, teoretycznie są zainstalowane ale system ich nie widzi lub korzystanie z nich jest znacznie upośledzone. Może wystarczyłoby wgrać nowe ze strony ATI ale piszą, że przedtem trzeba odinstalować stare i po restarcie przywrócić oryginalne ustawienia XORG-a, dopiero potem można instalować. Pewnie w trakcie zniknie tryb graficzny i pozostanie tylko konsola
. Niestety to raczej dla Geeków a nie zwykłych Użyszkodników jak ja. 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
używam ubuntu na Ati od 2 lat i zawsze gdy jest jakiś większy upgate kernela to jak po prostu instaluje jeszcze raz te sterowniki co były wcześniej, zostają na dysku i po aktualizacji instaluje je jeszcze raz 
nie odinstaluje starych bo są te same więc jak już się napiszą i mi działa.
A płynność spada nie tylko w firefox ale również w grach natywnych (spring) itd
To jest moje rozwiązanie na problem z sterownikami od grafiki, pewnie jest lepszy ale mój jest prosty
Edit:
a takie aby jeszcze info co do ATI, najlepiej - jak ktoś instaluje system to wpierw wszystko zaktualizować później stery, by się nie sypało

nie odinstaluje starych bo są te same więc jak już się napiszą i mi działa.
A płynność spada nie tylko w firefox ale również w grach natywnych (spring) itd
To jest moje rozwiązanie na problem z sterownikami od grafiki, pewnie jest lepszy ale mój jest prosty

Edit:
a takie aby jeszcze info co do ATI, najlepiej - jak ktoś instaluje system to wpierw wszystko zaktualizować później stery, by się nie sypało
- cfg
- Piegowaty Guziec
Rzeczywiście zadziałało, odinstalowałem FGLRX i zainstalowałem ponownie. Stery co prawda działały ale pojawił się inny problem - przestał działać aplet jasności wyświetlacza. Niestety nie da się długo pracować wieczorem lub nocą z jasnością na 100%
dlatego zaryzykowałem i wywaliłem sterownik ATI i zrestartowałem kompa. Na szczęście nie zostałem z trybem tekstowym bo byłbym ugotowany
,zainstalował się sterownik linuksowy. Z wydajnością jest trochę lepiej jak przedtem i można regulować jasność wyświetlacza. Jak nabiorę odwagi to spróbuję zainstalować najnowsze stery ze strony ATI.

-
- Piegowaty Guziec
Cfg, ja naprawdę dobrze Ci radzę. Zainstaluj sobie poprzez Synaptica linux-image-2.6.32-23-generic oraz linux-headers-2.6.32-23-generic, uruchom Ubuntu na tym jądrze, odinstaluj to najnowsze jądro (2.6.32-25-generic). Wtedy spokojnie możesz sobie najnowsze sterowniki własnościowe od ATI (wersja 10.9) instalować. Tylko najlepiej oczywiście zbudować paczki dla Ubuntu.
Mam dokładnie tą samą kartę graficzną i działają mi aplikacje 3D, oraz regulacja jasności. Nie ma żadnych problemów.
Mam dokładnie tą samą kartę graficzną i działają mi aplikacje 3D, oraz regulacja jasności. Nie ma żadnych problemów.
- cfg
- Piegowaty Guziec
Jutro spróbuję, nie wiedziałem, ze można to zrobić Synaptikiem. Myślałem, że wymiana kernela to większe konsolowe czary-mary. Dzięki.
EDIT:
Zrobiłem tak jak radziłeś Patal, z kernelem poszło gładko ale sterów ATI już się nie dało zainstalować ani z Synaptika ani tych najnowszych ze strony ATI. Cały czas pakiet fglrx-amdcccle ląduję w uszkodzonych pakietach. Przypuszczam, że po kernelu 2.6.32-25 mam już jakieś nowe zależności, które blokują instalację. Trudno, na linuksowym sterowniku da się pracować tylko wentylator trochę przeszkadza ale jakoś dotrwam do 10.10. Mam punkt montowania /home więc przesiadka powinna być w miarę bezbolesna.
A skądinąd to aktualizacje powinny raczej poprawiać system i jego współpracę ze sterownikami a nie odwrotnie
Dzięki za pomoc.
EDIT:
Zrobiłem tak jak radziłeś Patal, z kernelem poszło gładko ale sterów ATI już się nie dało zainstalować ani z Synaptika ani tych najnowszych ze strony ATI. Cały czas pakiet fglrx-amdcccle ląduję w uszkodzonych pakietach. Przypuszczam, że po kernelu 2.6.32-25 mam już jakieś nowe zależności, które blokują instalację. Trudno, na linuksowym sterowniku da się pracować tylko wentylator trochę przeszkadza ale jakoś dotrwam do 10.10. Mam punkt montowania /home więc przesiadka powinna być w miarę bezbolesna.
A skądinąd to aktualizacje powinny raczej poprawiać system i jego współpracę ze sterownikami a nie odwrotnie

Dzięki za pomoc.
-
- Sędziwy Jeż
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi:)Mam właśnie wersję jądra 2.6.32-25-generic.Próbowałem zainstalować na nowo sterowniki ATI jednakże nic się nie zmieniło.Mam pytanie,czy robiąc downgrade tak jak pisał kolega Patal z jądrem to nie rozwalę sobie systemu?:D
-
- Piegowaty Guziec
To jest Ubuntu, tutaj niczego nie można być pewnym, ale szansa że coś się rozsypie w systemie wydaje mi się że jest znikoma.
-
- Sędziwy Jeż
Okej:)Zainstalowałem tą wcześniejszą wersję jądra oraz sterowniki własnościowe i działa:).Nie wiem dlaczego na sterownikach ze stronki AMD nie chciało;)
EDIT:
Mam pytanko do posiadaczy kart ATI: Czy też w spoczynku Wam tak wyje wiatraczek na sterownikach własnościowych(Tak jak by karta była obciążona na 60-80%?)?
EDIT:
Mam pytanko do posiadaczy kart ATI: Czy też w spoczynku Wam tak wyje wiatraczek na sterownikach własnościowych(Tak jak by karta była obciążona na 60-80%?)?