Usuwanie plików z kosz konta administratora.
- docent60
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Usuwanie plików z kosz konta administratora.
Witam! Mam problem z usuwaniem plików. Chodzi konkretnie o pliki ściągane za pomocą jDownloadera. Jako że jDownloader uruchamiany jest z prawami administratora, pliki które ściąga też należą do administratora a więc aby je usunąć trzeba być zalogowanym jako admin. Wszystko było pięknie do czasu kiedy pliki te usuwałem z konsoli. Pewnego razu wpadłem na kiepski pomysł aby pliki te usuwać przy użyciu okienek środowiska graficznego. Otwierałem je jako administrator i kasowałem. Pliki oczywiście ginęły i nie pojawiały się w koszu choć używałem opcji "przenieś do kosza". Po pewnym czasie zorientowałem się że takie kasowanie nie zwalnia miejsca na dysku. Z 60GB zrobiło mi się 2,5GB a analizator wykorzystania dysku nie pokazuje aby system plików zajmował tyle miejsca. Jak odzyskać utracone miejsce na dysku?:wall:
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Usuwanie plików. Pomocy!
pojawiły się w koszu, tyle że roota, nie Twoim. "sudo nautilus --no-desktop" i z poziomu tego okienka opróżnij kosz.
- docent60
- Sędziwy Jeż
Niestety z poziomu tego okienka nie da się opróżnić kosza. Pojawia się komunikat:
Za to w katalogu /root/.local/share/Trash znajdują się pliki które muszę usunąć. Niestety udało mi się tylko pliki info. W żaden sposób nie mogę usunąć właściwych plików bo i tak pojawiają się w katalogu /root/.local/share/Trash/files. Nie wiem co z tym zrobić bo usuwanie z konsoli też nic nie dało... i nic dziwnego.
Jeśli chodzi o tytuł i jego "regulaminowość" to nie widzę w nim nic nieregulaminowego. Tytułu nie zmienię bo nie wiem jaki mógłby być właściwszy. Przepraszam. Jeśli administracji się nie podoba, to proszę zmienić na właściwy. Problem opisałem dosyć jasno.
Kod: Zaznacz cały
Nie można wyświetlić całej zawartości "trash": Działanie nie jest obsługiwane
Jeśli chodzi o tytuł i jego "regulaminowość" to nie widzę w nim nic nieregulaminowego. Tytułu nie zmienię bo nie wiem jaki mógłby być właściwszy. Przepraszam. Jeśli administracji się nie podoba, to proszę zmienić na właściwy. Problem opisałem dosyć jasno.

- karmelek
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Sam zrobiłbym:
sudo rm -r /root/.local/share/Trash/files
Krzyki o pomoc nie są mile widziane.Jeśli chodzi o tytuł i jego "regulaminowość" to nie widzę w nim nic nieregulaminowego. Tytułu nie zmienię bo nie wiem jaki mógłby być właściwszy. Przepraszam. Jeśli administracji się nie podoba, to proszę zmienić na właściwy. Problem opisałem dosyć jasno.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86
Odp: Usuwanie plików z kosz konta administratora.
Do "czyszczenia" może być program BleachBit, również to opróżniania kosza roota.
- docent60
- Sędziwy Jeż
Odp: Usuwanie plików z kosz konta administratora.
Udało się! Wcześniej był problem bo usiłowałem usuwać poszczególne pliki w katalogu /root/.local/share/Trash/files:
Usunięcie całego katalogu załatwiło sprawę.
Tytuł zmieniony. Wołanie o pomoc zostało mi niestety z innego forum.
Dzięki za pomoc!
rm -r *.*
Tytuł zmieniony. Wołanie o pomoc zostało mi niestety z innego forum.