Usuwanie plików z kosz konta administratora.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
docent60
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Usuwanie plików z kosz konta administratora.

Post autor: docent60 »

Witam! Mam problem z usuwaniem plików. Chodzi konkretnie o pliki ściągane za pomocą jDownloadera. Jako że jDownloader uruchamiany jest z prawami administratora, pliki które ściąga też należą do administratora a więc aby je usunąć trzeba być zalogowanym jako admin. Wszystko było pięknie do czasu kiedy pliki te usuwałem z konsoli. Pewnego razu wpadłem na kiepski pomysł aby pliki te usuwać przy użyciu okienek środowiska graficznego. Otwierałem je jako administrator i kasowałem. Pliki oczywiście ginęły i nie pojawiały się w koszu choć używałem opcji "przenieś do kosza". Po pewnym czasie zorientowałem się że takie kasowanie nie zwalnia miejsca na dysku. Z 60GB zrobiło mi się 2,5GB a analizator wykorzystania dysku nie pokazuje aby system plików zajmował tyle miejsca. Jak odzyskać utracone miejsce na dysku?:wall:
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Usuwanie plików. Pomocy!

Post autor: ka_o_3991 »

pojawiły się w koszu, tyle że roota, nie Twoim. "sudo nautilus --no-desktop" i z poziomu tego okienka opróżnij kosz.
Awatar użytkownika
docent60
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Niestety z poziomu tego okienka nie da się opróżnić kosza. Pojawia się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Nie można wyświetlić całej zawartości "trash": Działanie nie jest obsługiwane
Za to w katalogu /root/.local/share/Trash znajdują się pliki które muszę usunąć. Niestety udało mi się tylko pliki info. W żaden sposób nie mogę usunąć właściwych plików bo i tak pojawiają się w katalogu /root/.local/share/Trash/files. Nie wiem co z tym zrobić bo usuwanie z konsoli też nic nie dało... i nic dziwnego.

Jeśli chodzi o tytuł i jego "regulaminowość" to nie widzę w nim nic nieregulaminowego. Tytułu nie zmienię bo nie wiem jaki mógłby być właściwszy. Przepraszam. Jeśli administracji się nie podoba, to proszę zmienić na właściwy. Problem opisałem dosyć jasno. :grin:
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Sam zrobiłbym:

sudo rm -r /root/.local/share/Trash/files
Jeśli chodzi o tytuł i jego "regulaminowość" to nie widzę w nim nic nieregulaminowego. Tytułu nie zmienię bo nie wiem jaki mógłby być właściwszy. Przepraszam. Jeśli administracji się nie podoba, to proszę zmienić na właściwy. Problem opisałem dosyć jasno.
Krzyki o pomoc nie są mile widziane.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
pawelsz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Odp: Usuwanie plików z kosz konta administratora.

Post autor: pawelsz »

Do "czyszczenia" może być program BleachBit, również to opróżniania kosza roota.
Awatar użytkownika
docent60
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Usuwanie plików z kosz konta administratora.

Udało się! Wcześniej był problem bo usiłowałem usuwać poszczególne pliki w katalogu /root/.local/share/Trash/files:

rm -r *.*
Usunięcie całego katalogu załatwiło sprawę.

Tytuł zmieniony. Wołanie o pomoc zostało mi niestety z innego forum.:grin: Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”