Nie moge wejsc na strone routera (TP LINK TD-W8901G)
- neoziutek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie moge wejsc na strone routera (TP LINK TD-W8901G)
Witam
Znajomy oddał mi używanego przez siebie routera tp-linka.
Dokąd on go używał było z nim wszystko ok.
Natomiast gdy podlaczam go u siebie - wszystko ok ADSL, ethernet, zasilacz, diody świeca się stale prawidłowo - mam normalnie połączenie sieciowe z routerem, ale nie mam internetu.
Wchodze na strone routera 192.168.1.1 ładuje sie jakies 10 sekund i po chwili komunikat, ze nie moze odnalezc serwera.
Pomyslalem, ze moze znajomy zmienil IP routerowi wiec wciskam przycisk reset (caly czas trzymam) wylaczam router i włączam dalej trzymajac reset przez jakies 15 sekund, czekam az sie diody ustabilizuja i ponownie wchodze na 192.168.1.1 i to samo... laduje sie, laduje i brak polaczenia z serwerem...
Sprawdzałem na 2 kompach. na windowsie i na linuxie i lipa.
Polaczenie sieciowe z routerem jest ale nie ma neta z neostrada, bo nie moge wejsc na strone routera by go skonfigurowac.
Prosze o pomoc pozdrawiam.
PS: u znajomego nie moge sprawdzic, bo wyjechal.
Znajomy oddał mi używanego przez siebie routera tp-linka.
Dokąd on go używał było z nim wszystko ok.
Natomiast gdy podlaczam go u siebie - wszystko ok ADSL, ethernet, zasilacz, diody świeca się stale prawidłowo - mam normalnie połączenie sieciowe z routerem, ale nie mam internetu.
Wchodze na strone routera 192.168.1.1 ładuje sie jakies 10 sekund i po chwili komunikat, ze nie moze odnalezc serwera.
Pomyslalem, ze moze znajomy zmienil IP routerowi wiec wciskam przycisk reset (caly czas trzymam) wylaczam router i włączam dalej trzymajac reset przez jakies 15 sekund, czekam az sie diody ustabilizuja i ponownie wchodze na 192.168.1.1 i to samo... laduje sie, laduje i brak polaczenia z serwerem...
Sprawdzałem na 2 kompach. na windowsie i na linuxie i lipa.
Polaczenie sieciowe z routerem jest ale nie ma neta z neostrada, bo nie moge wejsc na strone routera by go skonfigurowac.
Prosze o pomoc pozdrawiam.
PS: u znajomego nie moge sprawdzic, bo wyjechal.
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Nie moge wejsc na strone routera (TP LINK TD-W8901G)
Jak masz sieć z tym routerem to przeskanuj ją nmapem, będziesz wiedział jaki jest ip routera i jakie są porty otwarte.
Druga rzecz jaka mi przyszła do głowy że nie jesteś w sieci 192.168.1.0/24 tylko 192.168.0.0/24 czyli router domyślnie znajduje się pewnie w 192.168.0.1
Druga rzecz jaka mi przyszła do głowy że nie jesteś w sieci 192.168.1.0/24 tylko 192.168.0.0/24 czyli router domyślnie znajduje się pewnie w 192.168.0.1
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
A nie potrafisz poszukać na necie instrukcji do tego modelu, i sprawdzić jak się go resetuje, i jaki adres IP ma po resecie?
Bo w kilku modelach routerów do resetu fabrycznego trzeba wyciągnąć zworkę na płytce routera (w jednym asmaxie coś takiego widziałem).
Po za tym klasy adresów IP prywatnych są 3, 192.168.0.0/16 to klasa C, a router może działać np. w klasie A - 10.0.0.0/8
I właśnie po to są instrukcje na stronach internetowych producentów, żeby można było sprawdzić takie rzeczy.
To by było na tyle

Bo w kilku modelach routerów do resetu fabrycznego trzeba wyciągnąć zworkę na płytce routera (w jednym asmaxie coś takiego widziałem).
Po za tym klasy adresów IP prywatnych są 3, 192.168.0.0/16 to klasa C, a router może działać np. w klasie A - 10.0.0.0/8
I właśnie po to są instrukcje na stronach internetowych producentów, żeby można było sprawdzić takie rzeczy.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- neoziutek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
a skad taki wniosek, ze nie czytalem instrukcji ? mam oryginalne pudelko wraz z instrukcja i zapewniam Cię, że czytałem.
To teraz ciekawostka :
Po resecie routera - WEDŁUG INSTRUKCJI (jacekalex

Natomiast u mojego brata (na windzie) gdy podlaczylem router i IP/TCP w trybie automatycznym wszystko hula elegancko, połączenie sieciowe jest, na strone routera moge wejsc, i po konfiguracji neostrada także działa...
Czy karta sieciowa ma cos do gadania w tej sytuacji ?
ja mam :
Kod: Zaznacz cały
02:00.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Jeśli sieć działa i widać router, to możliwe wyjątki?
spróbowałbym wyłączyć IPv6 w Ubuntu - bo prawdopodobnie to może nie pasować routerowi, po za tym być może nie zgadza się wartość mtu, czasami pomagało przestawienie mtu na mniejszą wartość - około 1490 (zdarzało się w sieci dialog - chyba w zeszłym roku albo wcześniej).
Domyślna wartość - to 1500, ale niektóre pieprznięte sieci i urządzenia sieciowe nie akceptują tej wartości.
Linux tutaj wymagał kombinacji, natomiast Win XP działał (dopasowuje się automatycznie).
spróbowałbym wyłączyć IPv6 w Ubuntu - bo prawdopodobnie to może nie pasować routerowi, po za tym być może nie zgadza się wartość mtu, czasami pomagało przestawienie mtu na mniejszą wartość - około 1490 (zdarzało się w sieci dialog - chyba w zeszłym roku albo wcześniej).
Domyślna wartość - to 1500, ale niektóre pieprznięte sieci i urządzenia sieciowe nie akceptują tej wartości.
Linux tutaj wymagał kombinacji, natomiast Win XP działał (dopasowuje się automatycznie).
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936