[SOLVED] Konieczność podawania klucza WiFi przy starcie Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[SOLVED] Konieczność podawania klucza WiFi przy starcie Ubuntu
Witam mam taki problem. Otóż korzystam przy każdym uruchomieniu system prosi mnie o podanie klucza zabezpieczającego. Czy nie da się tego w jakiś sposób wyłączyć? Co prawda to tylko 8 znaków jednak trochę to irytujące. Z góry dziękuję za pomoc 

- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Konieczność podawania klucza WiFi przy starcie Ubuntu
Rozumiem że chodzi ci o hasło do bazy kluczy.
Jednym sposobem jest zainstalowanie WICD zamiast Network Managera do łączenia z wifi.
Drugi to ustawienie pustego hasla wtedy network manager już więcej się nie pyta.
Trzecim jakie znalazłem na forum (a nie testowałem bo najpierw używałem 2 apotem przeniosłem się na WICD) to wejść do edycji twojej sieci i w lewym dolnym rogu okna jest kwadracik do zahaczenia, że to jest sieć dostępna dla wszystkich userów.
Wszystko jest dokładnie opisane na forum.
Jednym sposobem jest zainstalowanie WICD zamiast Network Managera do łączenia z wifi.
Drugi to ustawienie pustego hasla wtedy network manager już więcej się nie pyta.
Trzecim jakie znalazłem na forum (a nie testowałem bo najpierw używałem 2 apotem przeniosłem się na WICD) to wejść do edycji twojej sieci i w lewym dolnym rogu okna jest kwadracik do zahaczenia, że to jest sieć dostępna dla wszystkich userów.
Wszystko jest dokładnie opisane na forum.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
może tak: wejdź w akcesoria - hasła i klucze szyfrujące, następnie: jeżeli jest tam coś takiego jak "login", kliknij na niego, następnie: lewą stroną stroną myszki: zmień hasło, podaj dotychczasowe hasło użytkownika, a poniżej jako nowe hasło nie wpisuj nic, zaakceptuj, dalej: użyj jakiejś tam chyba nieuchronnej) przechowalni, zaakceptuj - i już po wszystkim. Nie powinien dalej system pytać o hasło do bazy kluczy.
-
- Piegowaty Guziec
Otóż nie. Początkowo wyświetlała mi się prośba o hasło do bazy kuczy. Coś jednak pomieszałem w sustemi i wymagana była reinstalacja, więc tej bazy nie założyłem. Teraz więc Ubuntu po każdym uruchomieniu prosi o hasło sieciowe.
- nithathak
- Wytworny Kaczor
Nie mam Network managera ale musisz poszukać w ustawieniach sieci w Network Managerze tam była opcja do zaznaczenia że chcesz by hasła były pamiętane.
W ogóle polecam WICD bo jest z nim jest dużo mniej problemów niż z network managerem.
[url=apt:wicd]link instalacyjny WICD[/url]
W ogóle polecam WICD bo jest z nim jest dużo mniej problemów niż z network managerem.
[url=apt:wicd]link instalacyjny WICD[/url]
-
- Piegowaty Guziec
Mam wic jedynie nie wiem jak usunąć network menegera (początkujący jestem
) Mimo to wicd też nie wyszuka sieci dopóki nie podam hasła.

- nithathak
- Wytworny Kaczor
System -> administracja -> Synapticu. Najwygodniej po lewej stronie wybrać "zainstalowane" wpisać w wyszukiwarce "network-manager" zaznaczyć wszystko co ma Network-Manager w nazwie i pod prawym klikiem masz opcje "usuń".
One nie działają poprawnie jak są oba ale po usunięciu Network-Managera powinno działać poprawnie.
Za pierwszym razem zawsze musisz podać hasło do sieci, potem powinien już je pamiętać.
One nie działają poprawnie jak są oba ale po usunięciu Network-Managera powinno działać poprawnie.
Za pierwszym razem zawsze musisz podać hasło do sieci, potem powinien już je pamiętać.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za pomoc