Widget: fundusze inwestycyjne w KDE 4.2

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
p4blo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Widget: fundusze inwestycyjne w KDE 4.2

Post autor: p4blo »

Chciałbym skołować widgeta, który pozwoli mi wyświetlać na bieżąco informacje dot. wybranych przeze mnie funduszy i ich notowań, pobierane ze stron takich jak money.pl, aegon.pl itp. Posiada ktoś coś takiego lub może poradzić, gdzie to dostać? Zależy mi szczególnie na formie plazmoidu dla KDE 4.2, jednak każda forma pomocy będzie mile widziana. Z góry dzięki.
tatar111
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Widget: fundusze inwestycyjne w KDE 4.2

Post autor: tatar111 »

Witam,
przepraszam, że odgrzewam temat, ale sam poszukuję aplikacji do notowań. Jest jakaś? Tak samo jak wyżej, może to być plazmoid, chociaż preferowałbym osobną potężną aplikację. Jest coś takiego na linuxa?
Podpisz petycję by "położyć kres erze min". http://www.stop-minom.pck.org.pl/petycja,podpisz.php
Awatar użytkownika
Sutek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Sutek »

Bardzo dobrze chodzi pod wine AmiBroker, niestety płatny.
http://jazz.tvtom.pl/
"I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli." (J 8:32, BP)
hydek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: hydek »

jeśli masz kilka funduszy, możesz skorzystać z wykresów ze strony money.pl. Ja to zrobiłem tak - wrzuciłem do cron'a skrypt, odpalany raz dziennie:

Kod: Zaznacz cały

#!/usr/bin/env bash
dzis=`date +"%F"`
fromdate="2010-10-01"
F=$HOME"/.fundusze"
allianz="http://www.money.pl/u/chart_Inwestycyjne_Porownanie2.php?f=0,615&ds="$fromdate"&de="$dzis
curl "$allianz" -o $F/allianz.png
convert $F/allianz.png $F/allianz.jpg
convert $F/allianz.jpg $F/allianz.png
a na pulpit wstawiłem widget, który wyświetla obrazek $HOME/.fundusze/allianz.png

jeszcze nie wiem, czy to zadziała (czy ten skrypt z money wyświetla to na bieżąco, czy może to jest jakiś tymczasowy obiekt), ale póki co działa - np po uruchomieniu skryptu z inną datą we $fromdate, obrazek na pulpicie automatycznie się uaktualnia.

użycie convert - tylko, żeby pozbyć się przezroczystego tła. pewnie dałoby się załatwić to prościej, ale nie chciało mi się szukać..

EDIT:
z kolei takie coś doda nazwę do wykresu:

Kod: Zaznacz cały

convert $F/$name".jpg"  -fill white  -undercolor '#00000080'  -gravity South           -annotate +0+5 " "$name" " $name".png" 
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”